Kā iemācīt saviem bērniem atbildīgi tērēt naudu agrā vecumā?

Saprātīgu naudas tērēšanas paradumu iemācīšana bērniem ir ļoti svarīga, taču nebūt ne vienkārša. Ar personīgajām un dažādu citu veidu finansēm mēs sastopamies teju katru dienu, tādēļ prasme apieties ar naudu ir tikpat nozīmīga, cik spēja staigāt un runāt. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Būsim atklāti pret sevi – mūsdienās bez naudas iztikt nav iespējams. Kurš gan nav dzirdējis teicienu – “kur vien griezies, tur vajag naudu”. Jā, tā patiesi ir, taču atšķirība ir tajā, vai mēs paši protam prātīgi to plānot, pelnīt, taupīt un tērēt, kā arī nodot šīs zināšanas savām atvasēm. 


Diemžēl liela daļa jauno vecāku nespēj pareizi atbildēt pat uz dažiem vienkāršākajiem jautājumiem par finansēm. Tāpat daudzās ģimenēs nav izveidoti iekrājumi “nebaltai dienai”. Īsāk sakot, salīdzinoši liels skaits cilvēku paši nezina, kā plānot savas finanses. Tad, kā mēs varam gaidīt ko labāku no saviem bērniem?


Pasaulē, kurā iepirkšanās internetā, bankas kartes, internetbankas un kredīti ir plaši pazīstami un izmantoti, spēja kontrolēt ienākošo un izejošo naudas plūsmu ir ļoti svarīga. Pieņemsim, ka tavam bērnam ir pilna sauja ar eiro, un nu viņš ir gatavs skriet uz tuvāko veikalu, lai iepirktos. Vai tu ļausi iegādāties visu, ko tava atvase vēlas par šo salīdzinoši lielo naudas summu? Tava atbilde spēj pateikt diezgan daudz par to, kādus naudas tērēšanas paradumus iemācīsi savam bērnam. 

 

 

Lai tavs mazais ķipars izaugtu ar labiem finanšu pārvaldības paradumiem, tev viņam tas jāsāk mācīt jau no bērnības. Šeit būs četras populārākās metodes, kas palīdzēs izglītot bērnu par naudu un tās tērēšanu. 

Iepazīstini savu atvasi ar veidiem, kā vislabāk ietaupīt naudu vai arī to tērēt, parādot, kā ikdienišķās situācijās tiek iesaistīti finanšu darījumi un matemātiski aprēķini.


1. Sarunas ir ļoti svarīgas. Pirms tu nonāc pie specifiskām detaļām par naudas tērēšanu vai krāšanu, ir svarīgi, lai saruna ar bērnu tiktu uzsākta dabiskā veidā. Iepazīstini savu atvasi ar veidiem, kā vislabāk ietaupīt naudu vai arī to tērēt, parādot, kā ikdienišķās situācijās tiek iesaistīti finanšu darījumi un matemātiski aprēķini. Ļauj bērnam palīdzēt meklēt veikalos izdevīgākos preču piedāvājumus, lai viņš varētu salīdzināt cenas, apjomus utt. Šādas pavisam ierastas aktivitātes kā iepirkšanās ir ļoti noderīgas mazā ķipara izglītošanā.

Lai nostiprinātu apgūtās prasmes un liktu bērnam domāt, vari viņam uzdot šādus jautājumus: “Kas būs lētāk – nopirkt iepakojumu ar āboliem, vai pirkt tādu pašu daudzumu no atsevišķiem āboliem? Cik lielu summu mums vajadzētu atstāt dzeramnaudā restorāna viesmīlim?” Mācot savai atvasei to, ka naudai ikdienā ir nozīmīga loma, ātrāk tiks apgūta budžeta plānošanas jēga un radīta izpratne par to, kā efektīvi izmantot pieejamos resursus. 

Vēl viena iespēja, kā savai atvasei mācīt naudas nozīmi, ir uzdāvinot krājkasīti, kurā aicināt ik pa laikam ielikt daļu no kabatas naudas.

2. Piešķir kabatas naudu. Ir vecāki, kuri saviem bērniem sniedz iespēju nopelnīt nelielas summas, veicot vai palīdzot darīt ikdienišķus uzdevumus mājās, piemēram, tīrīšanu, atkritumu iznešanu, dārza ravēšanu utt. Lai arī par šādām metodēm viedokļi atšķiras, šis ir viens no veidiem, kā maziem bērniem iemācīt to, ka alga ir jānopelna, kā arī tas ļaus saprast, ka viņi sniedz ieguldījumu saimniecībā. 

Reklāma
Reklāma

Vēl viena iespēja, kā savai atvasei mācīt naudas nozīmi, ir uzdāvinot krājkasīti, kurā aicināt ik pa laikam ielikt daļu no kabatas naudas. Dodot bērnam naudu, tev ir iespēja ar viņu parunāt budžeta veidošanu un taupīšanu, lai viņš saprastu, ar kādu mērķi tas tiek darīts. 

Ja tava atvase vēlas jaunu rotaļlietu, kura noskatīta lielveikalā, palīdzi viņam izveidot plānu, kā tai iekrāt nepieciešamo summu.

3. Iemāci naudas taupīšanas nozīmi. Brīdī, kad tavs bērns sāk pelnīt naudu, kaut, veicot mājas darbus, ir svarīgi ar viņu arī runāt, lai veidotu izpratni par to, ka svarīgi ir ne tikai prast tērēt, bet arī taupīt. Piemēram, ja tava atvase vēlas jaunu rotaļlietu, kura noskatīta lielveikalā, palīdzi viņam izveidot plānu, kā tai iekrāt nepieciešamo summu. Vislabāk ir sākt ar nelielām, lētām lietām, kurām iespējams sakrāt naudu dažās nedēļās.

Protams, tu arī vēlies, lai tavs bērns saprastu cītīga darba nozīmi, taču atzinības saņemšana naudas veidā (ne tikai) var būt pirmais solis izglītošanā mājas apstākļos.

 Ja vēlies, lai tavs bērns pieaugot būtu finansiāli patstāvīgs, rādi viņam labu piemēru jau no mazotnes.

4. Rādi piemēru. Kā zināms, mūsu mazie ķipari mēdz atdarināt vecākus, un tas attiecas arī uz apiešanos ar naudu. Tādēļ, ja vēlies, lai tavs bērns pieaugot būtu finansiāli patstāvīgs, rādi viņam labu piemēru jau no mazotnes. Protams, tas ir diezgan liels izaicinājums. Ja saproti, ka pats mēdz pieļaut kļūdas attiecībā uz naudas tērēšanu vai krāšanu, vispirms tev tas jāapgūst, un tikai tad savas zināšanas varēsi nodot tālāk. Sāc ar iekrājumu veidošanu, un stāsti par tiem savam bērnam.

Atceries, ka tava atvase novēro ne tikai savus vecākus, bet arī citus pieaugušos un viņu darbības. 

Kādēļ prasmei atbildīgi tērēt naudu ir tik liela nozīme?
Kā jau mēs stāstījām šī raksta sākumā, spēja apieties ar naudu ir viena no neatņemamām ikdienas sastāvdaļām. Lai arī tas var šķist pārsteidzoši, gan bērnudārzā, gan skolā joprojām par šo tēmu un praktisku finanšu plānošanu tiek runāts par maz! Tieši tāpēc vecākiem šajā jomā ir jāiesaistās ļoti aktīvi, mācot savas atvases jau agrā vecumā. 
Sarunas par naudu ne vienmēr ir tās patīkamākās, un pat daudzi pieaugušie cenšas no tām izvairīties, taču, ja vēlies, lai tavs bērns nākotnē nepieļautu milzīgas kļūdas un izaugtu, protot ne tikai pelnīt un tērēt, bet arī taupīt, tev par šo tēmu ir jārunā. Un daudz. Iesaisti tēmu par naudu ikdienā, pastāsti, kā cilvēki strādā un saņem algu, kā viņi sadala ienākumus kategorijās – kurām jomām visvairāk tērē un kurām vajadzētu tērēt mazāk.

Esi labais piemērs un skolotājs!