Jaunumi tekstilmateriālu izvēlē. Kādu audumu izvēlēties, iegādājoties bērnu apģērbu?

Izvēloties bērnu un pusaudžu apģērbu, tikpat svarīgi kā stilīgs dizains un atbilstība sezonai, ir auduma kvalitāte – dermatologi iesaka, ka bērnu garderobē vajadzētu dominēt dabīgo materiālu apģērbam.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Topā - lins un kokvilna

Dabīgais lins, kokvilna un zīds apvienojumā ar kokvilnu ir tie audumi, kurus dēvē par bērniem vispiemērotākajiem . Bioloģiski audzēta kokvilna ir mīksta, izturīga un elastīga un ne mazāk svarīgi – maiga pret bērnu jutīgo ādu. Iegādājoties apģērbu, kas būs tiešā saskarē ar bērna ādu un kas nav no dabīga materiāla, ir svarīgi, lai būtu kokvilnas vai zīda un kokvilnas odere. Tā tiek samazināta kairinājuma iespēja.

 

Rotaļīgais greznuma pieskāriens – žakards
Žakarda audums savu nosaukumu aizguvis no tā aušanas tehnikas un steļļu izgudrotāja Džozefa Marijas Žakarda. Tas ir augstvērtīgs kokvilnas audums, kas mēdz būt apvienots ar sintētiskām šķiedrām. Šā auduma pavedieni ir austi dažādos virzienos, tādēļ tas ir zaigojošs, gaismu atstarojošs un jebkuram apģērbam piešķir daudzdimensiju sajūtu. Krūze norāda, ka šim audumam piemīt tādas īpašības kā izturība, tas faktiski neburzās un ir viegli kopjams, kas padara to piemērotu bērnu apģērbam.

 

Silti un elpojoši – vilna un kašmirs
Ģērbjot bērnus rudenī un ziemā, nereti vēlamies apvienot šķietami neiespējamo – lai ir silti, bet lai nepārkārst un lai ir saglabāta kustību brīvība. Šajā situācijā ieteicama ir vilna, kas virsdrēbēs varētu būt sajaukumā ar sintētiskajām šķiedrām papildu aizsardzībai pret vēju un mitrumu.

Latvijā mammas reizēm baidās no vilnas apģērbiem, jo uztraucas par pārkaršanu. Tomēr tas ir maz iespējams, jo vilna ir elpojoša. Vilnas apģērbus var vilkt pat gada visaukstākajos ziemas mēnešos – tie būs ir ērti un tajā pašā laikā skaisti. Ja pamataudumā dominē sintētiskās šķiedras, tad apģērba oderei vajadzētu būt no materiāla, kurā dabīgās šķiedras ir ne mazāk kā 90%.

Varētu būt gadījumi, kad reizēm bērnam vilna šķiet kodīga, tajā gadījumā iespējamas alternatīvas – angoras vilna, mohēra u.tml.

Kašmira vilna jeb vienkārši kašmirs ir viens no smalkākajiem dabīgās šķiedras audumiem, kas sevī apvieno vieglumu, izturību, maigumu un vienlaikus ir ļoti sildošs. Kašmira džemperi vai jakas var kalpot ilgi, galvenais ir pareiza kopšana. To lieliski var darīt arī mājas apstākļos – kašmira apģērbu ieteicams mazgāt rokām, izmatot bērnu šampūnu. Pēc mazgāšanas ūdens ir jāizspiež un apģērba gabals jānosusina, vēlams to žāvēt kaut kur izklājot, lai neizstaipītu materiālu.

Reklāma
Reklāma

 

Bambusu šķiedru audums
Bambusa šķiedras ilgstoši tika izmantotas korsešu ražošanai, taču salīdzinoši nesen tika atklāta tehnika, kā radīt plašāk izmantojamu materiālu. Bambusa šķiedru audumi ir īpaši elpojoši, antibakteriāli, tie absorbē sviedrus, atvēsina ķermeni un aizsargā no UV stariem. Visbiežāk bambusa šķiedras apvieno ar kokvilnu vai vilnu, kā arī elastānu, tā uzlabojot tā izturību

Šo materiālu plaši sākuši izmantot arī augstās modes dizaineri, piemēram, Diane von Furstenberg, Oscar de la Renta u.c.

 

Pašmāju izgudrojums – audumi ar dzintara diegu pavedieniem
Unikālā izejmateriāla – dzintara pavediena – izgudrotāja ir Rīgas Tehniskās universitātes Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadošā pētniece Inga Ļašenko.

Pašlaik Latvijas uzņēmums “Ambline” piedāvā tekstilizstrādājumus, kas darināti no lina, vilnas, kokvilnas vai kašmira auduma vijumā ar dzintara pavedienu. Ilgstošu pētījumu gaitā gūti apliecinājumi, ka dzintars pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un tam pat ir dziednieciskas īpašības. Pašlaik uzņēmums piedāvā dzintara pavedienu šalles, lakatus, naktskreklus, vannas un pirts aksesuārus.

 

Ieteikumus, kadus materiālus tērpiem izvēlēties jaunajām modes dāmām apkopojis latviešu zīmols “Lazy Francis”.