Bērnu nākotnei aktīvāk naudu krāj sievietes

Šogad gandrīz dubultojies vecāku skaits, kas veido uzkrājumu bērna nākotnei – šī gada pirmajā ceturksnī vērojams pieaugums par 93% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Populārākā summa, ko šim mērķim vecāki Latvijā atvēl ik mēnesi, ir 25 līdz 50 eiro. Aktīvāk uzkrājumus šim mērķim veido sievietes (61%), liecina Swedbank dati par iedzīvotāju rīcību uzkrājumu veidošanā bērnu nākotnē 2014.gadā.

Lielākā summa, ko vecāki ik mēnesi novirza sava bērna nākotnei, ir 285 eiro.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lielākā summa, ko vecāki ik mēnesi novirza sava bērna nākotnei, ir 285 eiro.

Populārākā summa, ko šim mērķim vecāki Latvijā atvēl ik mēnesi, ir 25 līdz 50 eiro. Ar šāda apmēra iemaksām līdz bērna pilngadības sasniegšanai iespējams uzkrāt vidēji no 4350 līdz pat 8850 eiro lielu uzkrājumu bērna nākotnes finanšu vajadzību segšanai.

Aktīvāk bērnu nākotnei krāj sievietes

Swedbank dati par iedzīvotāju rīcību uzkrājumu veidošanā bērnu nākotnē 2014.gadā liecina, ka aktīvāk uzkrājumus šim mērķim veido sievietes (61%). Gandrīz puse jeb 45% krājēju uzkrājumu bērna nākotnei sāk veidot līdz bērna 5 gadu vecumam. Savukārt uzkrājumu bērna nākotnei līdz bērna gada vecumam sāk veidot jau 15% vecāku. Kā uzkrājuma veidošanas termiņu vairums (81%) norādījuši bērna 18 gadu vecuma sasniegšanu. Lielākā daļa (80%) šim mērķim novirza līdz 30 eiro mēnesī. Zīmīgi, ka šogad gandrīz katrs desmitais (8%) bērna nākotnei ik mēnesi novirza 50 eiro mēnesī (tas ir par 7% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn). Lielākā summa, ko vecāki ik mēnesi novirza sava bērna nākotnei, ir 285 eiro.

"Rūpes par bērnu nākotni pieaug līdz ar vecāku pārliecību par ģimenes finanšu stabilitāti. Šogad vērojams, ka vecāki ir gatavi ik mēnesi novirzīt lielākas summas bērna nākotnei, nekā tas bija pērn, tā palielinot iespējas savai atvasei saņemt lielāku “starta kapitālu” pēc pilngadības sasniegšanas. Gan laba izglītība, gan patstāvīgas dzīves sākšana prasa līdzekļus, tāpēc uzkrājuma veidošana bērna nākotnei ir viens no veidiem, kā parūpēties par savas atvases pirmajiem pastāvīgajiem soļiem lielajā pasaulē,” saka Reinis Jansons,Swedbank Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas Latvijā vadītājs.

Vecāku motivācija krāt bērna nākotnei

Reklāma
Reklāma

Pērn Swedbank veiktā vecāku aptauja atklāja, ka nedaudz vairāk nekā puse (52%) vecāku kā galveno priekšrocību, veidojot uzkrājumu bērna nākotnei, uzskata iespēju ar nelielām, regulārām iemaksām ilgtermiņā sasniegt vērā ņemamu summu, ko nodot bērnu rīcībā – piemēram, izglītības izdevumu segšanai, lielāku pirkumu veikšanai vai tālāku uzkrājumu veidošanai nu jau pilngadību sasniegušā bērna pārraudzībā. Kā otra novērtētākā priekšrocība (51%) norādīta iespēja iegūt garantētu summu termiņa beigās.

Iespēja par veiktajām iemaksām iegūt nodokļu atvieglojumus ir būtisks pamudinājums 40% vecāku veidot uzkrājumus savu bērnu nākotnei. Bet katram ceturtajam (23%) būtisks pamudinājums ir līgumslēdzēja dzīvības apdrošināšana, kas ir papildu iespēja parūpēties par finansiālo stabilitāti arī neparedzētu notikumu gadījumā. Ja notiek ļaunākais un līguma slēdzējs zaudē dzīvību, tiek nodrošināta atlikušās summas vienreizēja iemaksa uzkrājumā līdz pat uzkrājuma līguma termiņa beigām.

Veidojot uzkrājumu bērna nākotnei, vecākiem ir iespēja katru gadu saņemt no valsts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 24% apmērā no iemaksām, kas veiktas uzkrājumā un nepārsniedz 10% no gada bruto darba samaksas.