Kleita - lēti un tieši Ķīnas. Vai vērts medīt lētos apģērbus internetā?

Vēloties izskatīties pēc iespējas labāk par minimāliem līdzekļiem, daudzas dāmas iecienījušas tādus portālus kā eBay un Aliexpress. Liela daļa no tur atrodamajiem apģērbiem nāk no Āzijas valstīm. Fotogrāfijās tie izskatās skaisti, bet, saņemot paciņu, dažkārt nākas vilties.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

eBay bums Latvijā aizsākās pirms vairākiem gadiem, kad apģērbus internetā meklēja tikai retā. Taču nebija ilgi jāgaida, līdz jaunās vēsmas uzķēra citas. Galvenā ideja ir ļoti vienkārša – Ķīnas, Dienvidkorejas, Singapūras un citu valstu rūpnīcās saražotie apģērbu metieni  pa vienam gabalam tiek izpārdoti internetā, ievērojami samazinot starpnieku skaitu, līdz ar to arī cenu. Uz eBay un Aliexpress fona nobāl pat vislētāko apģērbu veikalu ķēžu cenas. Lētākās kleitas maksā ap četrarpus eiro, bet glītu blūzīti var iegūt savā īpašumā par trim eiro. Piedāvājums tik plašs, ka neredz ne gala, ne malas, tāpēc vietni var pētīt stundām ilgi. Turklāt daudzām mantām piegāde ir pilnīgi par brīvu! Bet kur tad slēpjas āķis? Redzi, iepirkšanās šajos portālos ir laimes spēle. Kādu reizi saņemsi tieši to, ko biji iztēlojusies, bet citā reizē var nākties skatīties uz šķībi greizi nosūtām vīlēm, caurumiem, traipiem. Vai ir vērts pirkt kaķi maisā? Pircējas atbild apstiprinoši un dalās pieredzē, kā nekļūdīties. 

 

FOTO: Gadās arī tā! Internetā klejojošais attēls parāda, cik bēdīgi kādai ārzemju modes dāmai beigusies iepirkšanās internetā. 

 

Kaķis maisā 

Visbiežāk sludinājumiem pievienotas modeļu fotogrāfijas, kas diemžēl ne vienmēr sniedz skaidru priekšstatu par to, ko vari sagaidīt. Internetā klejo fotogrāfija, kur vienā pusē redzama pārdevējā ievietotais attēls ar skaistu baltu kleitu, bet otrā pusē saņemtais sūtījums – sintētisks zaļš audums un pagalam nepārdomāts piegriezums. Par laimi, tik briesmīgas atšķirības starp pasūtīto un saņemto produktu negadās bieži. Taču ir gana daudz lietu, par kurām uztraukties – vai izmērs būs īstais, vai materiāls būs kvalitatīvs, vai visas vīles būs nošūtas un tā tālāk. Regulārās pircējas jau ietrenējušas aci un zina, kam pievērst uzmanību. 

„Ļoti rūpīgi izpētu preces sastāvu, citu pircēju atsauksmes, pārdevēja reitingu, izlasu visas norādes no pārdevēja puses un izpētu pievienotās bildes,” pieredzē dalās Ilze. 

„Pasūtot eBay preces, vienmēr jābūt mazam procentam gatavības, ka nāksies vilties,” stāsta Anda. „Bet man, paldies Dievam, vairāku gadu laikā nav bijusi neviena vilšanās. Tādā ziņā ir paveicies.” 

Ja iegādājies apģērbu, vadies pēc pievienotās izmēru tabulas. Dažkārt pārdevēji ļauj izvēlēties starp S, M un L izmēru, taču ļoti daudzos gadījumos tie būs tā saucamie „aziātu izmēri”, kas ir par vienu vai diviem mazāki nekā ierastie eiropiešu apģērba izmēri. Izmēri krūšu, vidukļa un gurnu apkārtmēru, kā arī plecu platumu, ko salīdzini ar tabulu. Noteikti pārbaudi arī kleitas vai svārku garumu, jo tie mēdz būt ļoti īsi. Savukārt apaviem izmēri pēdas garumu centimetros un salīdzini to ar izmēru tabulu. Visbiežāk pārdevējs būs norādījis materiālu, kas arī ļaus tev labāk iztēloties, ko saņemsi. Lielākoties tā būs sintētika. Daudz ko pasaka arī pārdevēja reitings – ja tas ir vairāk par 99%, tad lielākā daļa pircēju bijuši apmierināti ar to kvalitāti. Ja vērtējums ir zemāks, papēti citu lietotāju atstātās atsauksmes. Vēl viens apstāklis, ar ko jārēķinās, ir samērā ilgais gaidīšanas laiks, kamēr tava paciņa nonāks Latvijā. Tas aizņem vidēji četras nedēļas, bet gaidīšanas laiks var būt arī īsāks vai garāks.

 

FOTO: Kreisajā pusē attēls no eBay, labajā – lasītāja Ilze pasūtītajā kleitā. 

 

 

Zini savas tiesības! 

Dažkārt ar eBay pirkumiem gadās ķibeles – tie nepienāk laikā, pircēju neapmierina kvalitāte vai noticis kas cits. Ja tev radušies kādi jautājumi vai problēma, vispirms sazinies ar pārdevēju. Viņi parasti ir ļoti atsaucīgi un gatavi palīdzēt, lai izvairītos no negatīviem vērtējumiem, no kā ciestu viņu reitings. Ja kompromisu rast neizdodas, 45 dienu laikā no pasūtīšanas brīža vari ierosināt lietu (spied „Open case”) un par situāciju parūpēsies eBay darbinieki. Portālā pastāv pircējam draudzīga naudas atgriešanas politika, taču svarīgi ievērot termiņu, kurā vari iesniegt savu sūdzību. Līdzīga sistēma pastāv arī Aliexpress. Ja pasūtījums nav pienācis vai kvalitāte tevi neapmierina, kā arī pārdevējs neliekas ne zinis, nospied „Open Dispute”. Ar sīkāk izklāstītiem noteikumiem vari iepazīties eBay un Aliexpress mājaslapās. 

 

Biznesa plāns bez zaudējumiem 

Reklāma
Reklāma

Apsviedīgas dāmas, kas rūpējas par savu izskatu, nav vienīgās eBay un Aliexpress lietotājas. Iepirkšanās priekšrocības uztvēruši arī jaunie biznesmeņi un uzņēmējas, kas iepērk lētās mantas un pārdod tās vietējās interneta vietnēs ar lielu uzcenojumu. 

„Noteikti ir cilvēki, kas neko nenojauš par eBay vai Ali, un tad nu viņi arī pērk,” uzskata Anda. „Varbūt neiepērkas internetā vai negrib gaidīt mēnesi vai pusotru, kamēr prece atnāk. Vispār neesmu pret, ja vien cenas nav astronomiskas. Piemēram, par 8 eiro nopērkamu blūzi no eBay pārdod par 15 eiro, tad viss kārtībā. Taču, ja to pašu blūzi mēģina pārdot par 50 eiro, tad man vienkārši trūkst vārdu.” 

Diemžēl tādu pārdevēju, kas izmanto pircēju nezināšanu, nav mazums. Viņi pārdod Ķīnas rūpnīcās ražotās drēbes un apavus ar vairākkārtīgu uzcenojumu. Turklāt daži vēl liek gaidīt četras nedēļas, kamēr prece būs pieejama. Tas nozīmē, ka preces nav iepriekš pasūtītas un pārdevējam tas ir bizness pilnīgi bez jebkādiem zaudējumiem – par tik vien kā pasūtīšanu nopelna visu starpību starp ražotāja cenu un paša noteikto. Nav jāuztraucas ne par produkcijas glabāšanu, ne arī ko citu. Tamlīdzīgi piedāvājumu saradušies kā portāla draugiem.lv veikaliņos, tā arī „izdevīgajos” kuponu piedāvājumos. Diemžēl ne visi ir parūpējušies par sava biznesa juridisko pusi un nākotnē riskē pazaudēt vairāk nekā ieguvuši. 

Ja patiešām vēlies ietaupīt, tad labāk pati apgūsti iepirkšanos eBay un Aliexpress. Lai arī var gadīties piedzīvot vilšanos, ietaupījumi var izrādīties ļoti labi. 

„Ieteikums: nebaidīties, bet droši iepirkties, tā krietni ietaupot naudu!” saka divu bērnu māmiņa Ilze, kura ir aizrautīga zemo cenu medniece. 

 

FOTO: Kreisajā pusē attēls no eBay, bet labajā – lasītāja Ilze uzlaiko pasūtījumu. Atsūtītā blūze ir nedaudz caurspīdīgāka, nekā viņa būtu vēlējusies. 

 

Padomi, lai iepirkšanās internetā būtu izdevusies: 

1. Noņem savus mērus un vienmēr rūpīgi salīdzini tos ar pārdevēja norādīto izmēru tabulu. Nepaļaujies uz to, ka Latvijas veikalos vienmēr pērc viena izmēra drēbes, jo aziātu izmēri var būt atšķirīgi. 

2. Ja kāds apģērba gabals vai aksesuārs ļoti iekritis sirdī, sameklē vēl citus pārdevējus, kas piedāvā to pašu preci, lai atrastu lētāko variantu. 

3. Nevajag akli uzticēties pavisam jauniem pārdevējiem vai arī tādiem, kuru reitings ir neparasti zems. 

4. Uzmanīgi ar izsolēm! Daudzos gadījumos tā ir laba iespēja lētāk tikt pie kārotas, taču dārgas lietas. Savukārt lētie apģērbi izsolēs bieži vien sasniedz augstāku cenu nekā pērkot uzreiz. 

5. Nekautrējies rakstīt pārdevējam, ja atsūtītā prece tevi neapmierina. eBay „veikaliņu” īpašnieki negrib sabojāt savu reitingu, tāpēc būs atsaucīgi. 

6. Ja kā izmērs norādīts „one size”, sīkāku informāciju meklē izmēru tabulā. Taču lielākoties tas derēs tikai ļoti smalkas miesasbūves sievietēm vai arī pusaudzēm. 

7. Nedomā, ka par smiekla naudu varēsi nopirkt īstu Parada vai Dolce&Gabbana somiņu! Zemo cenu kategorijā, ko pārstāv Āzijas tirgotāji, atradīsi tikai viltojumus. 

8. Pirms izdarīt pasūtījumu, pameklē noskatīto lietu tādās vietnē kā irecommend.ru un aliexpressblog.ru, kur atrodamas tūkstošiem atsauksmes krievu valodā. Lielai daļai pievienotas fotogrāfijas, kas palīdzēs tev saprast, kādu preci varēsi sagaidīt. 

 

Avots: www.kasjauns.lv

 Foto: Instagram, eBay, Aliexpress, no personīgā arhīva