Padomi, ko likt un ko nelikt dāvanu maisā. Un interesanti fakti par dāvanām

Pieci Baltijas Vides foruma ieteikumi salavecīšiem un sniegbaltītēm, kā bērniem sagādāt drošākas un „zaļākas” Ziemassvētku dāvanas.   

Kāds ASV Jeilā veikts pētījums apgalvo, ka ietinamais papīrs vairo dāvanas saņēmēja gaidas. Ja ar to mēģināts apslēpt nejēdzīgu dāvanu, tad vilšanās, to izsaiņojot, esot daudzkārt lielāka.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Kāds ASV Jeilā veikts pētījums apgalvo, ka ietinamais papīrs vairo dāvanas saņēmēja gaidas. Ja ar to mēģināts apslēpt nejēdzīgu dāvanu, tad vilšanās, to izsaiņojot, esot daudzkārt lielāka.

1. Ievies zeķes tradīciju 

Lielbritānijā aprēķināts, ka ik gadu ap Ziemassvētku laiku atkritumos nonāk aptuveni 400 000 kilometri ietinamā papīra. Padomā vien - ar to varētu deviņas reizes aptīt apkārt zemeslodei! Tāpēc pēdējais laiks ieviest ilgtspējīgu dāvanu iesaiņošanas tradīciju - Ziemassvētku zeķi. Ja nepatīk zeķe, var izmantot cepuri, pašūtu auduma dāvanu maisiņu vai dāvanu aploksni. 

Starp citu, zeķe savā laikā svētku programmā ienāca šādi: kādam nabadzīgam vīram bija trīs meitas, un viņš pamatīgi raizējās, kā tās izdot pie vīra. To izdzirdēja Svētais Nikolauss un nolēma palīdzēt. Pa nakti viņš klusiņām ielavījās namā, lai atstātu meitām zeltu, saberot to pie krāsns izkārtajās meitu zeķēs. 

Interesanti! Kāds ASV Jeilā veikts pētījums apgalvo, ka ietinamais papīrs vairo dāvanas saņēmēja gaidas. Ja ar to mēģināts apslēpt nejēdzīgu dāvanu, tad vilšanās, to izsaiņojot, esot daudzkārt lielāka. 

 

2. Varbūt piedzīvojumu, nevis lietu?

Spēļmantas ir milzu bizness, kura apgrozījums jau tuvākajā laikā varētu uzpampt līdz 100 miljardiem dolāru gadā. Vienam (nē, ne izlutinātam) bērnam var būt pat 500 rotaļlietu. Tāpēc kārtējās lelles vietā varbūt labāk uzdāvini bērnam piedzīvojumu, piemēram, jaundzimušā pērtiķēna apraudzīšanu zoodārzā vai saldu šokolādes muzeju apmeklējumu. Galu galā bērnam var dāvāt dienu, kad mājās noteicējs ir tikai viņš un neviens cits. 

Interesanti! Kaut vecāki sūdzas, ka bērniem laika neatliek, skaitļi ASV un Kanādā rāda gluži pretējo: salīdzinot ar 60.gadiem, bērni saņem par vienu stundu uzmanības vairāk. Tiesa, galvenokārt uz vecāku miega rēķina. 

Lielbritānijā aprēķināts, ka ik gadu ap Ziemassvētku laiku atkritumos nonāk aptuveni 400 000 kilometri ietinamā papīra. Padomā vien - ar to varētu deviņas reizes aptīt apkārt zemeslodei!

 

3. Rūpīgāk izvēlies spēļmantas 

Divi pūkaino, pīkstošo utt. dāvanu atlases parametri tiek ievēroti diezgan centīgi: bērna „Ziemassvētkos gribu” saraksts un cena (populārākās ir spēļmantas līdz 5 eiro). Taču apdomīgākai rotaļlietu atlasei neaizmirsti arī par šo: 

  • Cik daudz fantāzijas bērns var pielietot, ar mantu rotaļājoties. Šaura profila spēļmanta neveicina domāšanu, bet, piemēram, konstruktors dotu vaļu mazā idejām.
  • Vai ar mantu varēs darboties vairāki bērni kopā: šāda spēlēšanās, teiksim, ar leļļu māju nodrošina jautrību, radošumu un mācīšanos. 

Izturība: pamatīgs koka traktors noteikti būs vērtīgāks nekā plastikāta viendienītis. 

Reklāma
Reklāma

Materiāls. Raugi, lai manta nav no vinila (polivinilhlorīda, PVC). Šī plastmasa ir slikta kā dabai, tā bērna veselībai, tāpēc meklē norādi „Nesatur PVC” un izvairies no mīkstas plastmasas izstrādājumiem. 

Interesanti! Psihologi norāda - vairāk mantu nenozīmē, ka māsas un brāļi ar tām labprātāk dalīsies. Gluži pretēji – mantu kalns liek bērniem kļūt vēl egoistiskākiem. 

 

4. Lai skaistums ir bez upuriem

Krelles un gredzeni varbūt arī ir daudzu meitenīšu sapnis, tomēr nevajadzētu aizrauties ar lētu metāla bižutēriju. Tiek lēsts, ka ap 20% no tās varētu būt kāda kaitīga viela. Šogad neirotoksiskā svina, kancerogēnā kadmija vai alerģiskā niķeļa dēļ ES no tirdzniecības jau atsaukti 16 dažādi metāla vizuļi. Ekstra lēto vai pie žurnāliem bonusā piekabināto metāla karekļu vietā labāk izvēlēties koka, stikla pērlīšu vai akmentiņu rotaslietas. Var greznumlietiņu sameistarot arī pats, piemēram, no konfektēm, pogām vai pat maizes.

Interesanti! Internetā atrodamas īpašas dzintara krellītes un graužamie riņķi bērniem. Tie ne tikai labi izskatīsies, bet arī nekaitēs bērna veselībai. 

 

5. Mazāk, bet labāku kosmētiku

„Saudzīgs”, „smaržīgs kā zemene” – ar kādiem tik saukļiem kosmētikas ražotāji nekārdina bērnus un vecākus. Taču žilbinoši krāsaino pudeļu un tūbiņu saturā mēdz būt daudz tāda, ko tavas atvases āda nav pelnījusi. Pērkot skaistumproduktu Ziemassvētku zeķei, atceries divas lietas: bērnam kosmētiku daudz nevajag (smaržas un nagu laku nevajag nemaz); drošāk izvēlēties ekomarķēto (Ecocert, BDIH u.c.), jo tajā garantēti nebūs, piemēram, tādas vielas kā hormonālās sistēmas bojātāji parabēni, ādai nedraudzīgā minerāleļļa, alerģiju izraisošās sintētiskās smaržvielas. 

Interesanti! Diemžēl bērnu kopšanas produktu tirgus Austrumeiropā arvien aug – to rāda tirgus izpētes kompānijas Euromonitor International dati. Vispopulārākie ir matu kopšanas līdzekļi. 

 

 

Rakstu sagatavoja: Baltijas Vides forums

www.padomapirmsperc.lv