Vecākus izmisumā dzen bērnu ņemtie ātrie kredīti

Bērnu, kuriem nav pastāvīgu ieņēmumu, ņemtie kredīti izmisumā dzen viņu vecākus. Bērnu vecāki spiesti pārdot visu līdz pēdējam, pat laulību gredzenus ieskaitot, lai savas atvases izpestītu no kredītu muklāja. Ir gadījumi, ka pāris santīmu ņemtais kredīts pat pieaug līdz vairākiem desmitiem latu.

Mamma atklājusi, ka vēlāk dažiem kredītiem summa jau pieaugusi par apmēram pieciem latiem dienā, bet vienā gadījumā pāris santīmu parāds pieaudzis līdz 70 latiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mamma atklājusi, ka vēlāk dažiem kredītiem summa jau pieaugusi par apmēram pieciem latiem dienā, bet vienā gadījumā pāris santīmu parāds pieaudzis līdz 70 latiem.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ātrie kredīti pat pieaugušajos izraisa sava veida atkarību. Viņi nepārtraukti ņem jaunus kredītus, līdz kamēr tie no pārdesmit latiem pieaug līdz pāris tūkstošiem. Ja ekonomiski aktīvs cilvēks vēl kaut kādā veidā var izķepuroties no kredītsloga, tad skolēniem, kuriem nav ienākumu, tas ir pat neiespējami.

Pie tam jaunieši no tuviniekiem slēpj savas lielās parādsaistības un tas var novest līdz lielām traģēdijām. Kāds skolēns pat kredītsaistību dēļ grasījies izdarīt pašnāvību. Savukārt kāda māmiņa bija spiesta pārdod visu, ko vien var, pat savu laulību gredzenu, lai bērnu izpestītu no kredītu jūga.

Vairāki vecāki Latvijas Radio atklāja savu pieredzi ar bērniem un viņu ņemtajiem ātrajiem kredītiem, raksta db.lv.

Noved pat līdz pašnāvībai    
„Šo kredītu dod vidusskolniekiem, viņam nav nekādu ienākumu, pilnīgi nekādu, procenti ir tik lieli, uzaug tik tālu, ka tiek nodots parādu piedzinējiem un tad ir izmisums, puisis gribēja pašnāvību uztaisīt šī kredīta dēļ,” Latvijas Radio stāstījusi kāda sieviete.

Sanita nejauši, uzkopjot dzīvokli, atradusi brīdinājumu no parādu piedzinējiem, lai gan aizdomas par to, ka kaut kas nav kārtībā, radušās jau tad, kad puisis kļuvis depresīvs, prasīja naudu izklaidēm, vēl šim tam.

Ja aizņemsies vismaz 50 latu, bonusā saņemsi picas šķēli vai biļetes uz kino, jo dzīvot bez naudas nedrīkst - tāds ir kādas aizdevējfirmas sauklis. Tikai lielais āķis ir likmēs, kur, kavējot atmaksu un nepievēršot uzmanību procentiem, nespēj atdot naudu, aizņemas citās kredītu iestādēs, lai segtu pirmo parādu, bet tas neizdodas un par parādnieku kļūst vairākām firmām, vēsta Latvijas Radio.

„Mans mazdēls ir paņēmis (ātro kredītu) un es nevaru saprast, kādēļ dod, kuram nav darba, saņemu vēstules un brīdinājumus par kredītiem,” pieredzē dalījusies kāda radioklausītāja.

Ja aizņemsies vismaz 50 latu, bonusā saņemsi picas šķēli vai biļetes uz kino, jo dzīvot bez naudas nedrīkst - tāds ir kādas aizdevējfirmas sauklis.

Jāpārdod laulību gredzens
Rīdziniece Sanita (vārds mainīts) pastāstīja par sava 21 gadu vecā dēla ņemtajiem kredītiem: „Kopējā summa, kuru es samaksāju, kad es tiku skaidrībā un visu sarēķināju, varētu būt ap 1000 latiem. Bet tas vēl nebija viss. Tad es vēl nezināju, ka vēl būs. Un tad atnāca pēdējais dokuments un tā viena vienotā summa bija uz 400 latiem. Man uz to brīdi vispār nebija, ko samaksāt. Es pārdevu absolūti visu, ko es varēju pārdot, kas bija pārdodams, ieskaitot laulību gredzenu, visas rotaslietas, kam bija kaut kāda vērtība, ko varēja pārdot, pilnīgi visu.”

Sanitas dēls tāpat kā daudzi citi, aizņēmies vienā, otrā, trešā firmā, lai atdotu pārējām. Sanita nejauši, uzkopjot dzīvokli, atradusi brīdinājumu no parādu piedzinējiem, lai gan aizdomas par to, ka kaut kas nav kārtībā, radušās jau tad, kad puisis kļuvis depresīvs, prasīja naudu izklaidēm, vēl šim tam. Sanitai ar grūtībām izdevies noskaidrot, kur dēls ņēmis kredītus un kādi ir apjomi, jo šādas lietas ir konfidenciālas.

Palīdzējuši iejūtīgi kreditoru darbinieki, kuri emocionālo mammu uzklausījuši un izstāstījuši detaļas. Sākotnēji bijušas maznozīmīgas summas, piemēram, 50 latu. Mamma atklājusi, ka vēlāk dažiem kredītiem summa jau pieaugusi par apmēram pieciem latiem dienā, bet vienā gadījumā pāris santīmu parāds pieaudzis līdz 70 latiem.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv