Daudzbērnu ģimenēm un trūcīgajiem par elektrību būs jāmaksā mazāk

Elektrības tarifi daudzbērnu ģimenēm un trūcīgajiem netiks pamazināti, taču tie paliks nemainīgi arī pēc 1. aprīļa, kad visiem pārējiem Latvijas iedzīvotājiem maksa par elektrību paaugstināsies, pārsniedzot 100 kilovatstundu mēnesī. To paredz vienošanās, kas 9. februārī tika noslēgta starp Latvenergo, labklājības un ekonomikas ministrijām.

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

Sākot ar šī gada aprīli, visām mājsaimniecībām plānots piedāvāt starta 1200 kWh gadā, par kurām varēs norēķināties atbilstoši līdzšinējam tarifam, tas ir, 100 kWh mēnesī. Ja gadā tiks patērētas vairāk par 1200 kWh, maksa par elektroenerģiju būs augstāka.

Sarunas laikā puses vienojās, ka daudzbērnu ģimenes papildus starta 1200 kWh ar iepriekšējo tarifu varēs norēķināties vēl par 2400 kWh (300 kWh mēnesī). Savukārt trūcīgās ģimenes ar bērniem papildus starta 1200 kWh saņems papildus vēl bezmaksas 500 kWh.

Sarunās ar AS Latvenergo pārstāvjiem piedalījās labklājības ministre Ilona Jurševska, ekonomikas ministrs Artis Kampars, LM Valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks, LM Bērnu un ģimenes lietu departamenta direktore Līvija Liepiņa, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks un sociālo tiesību eksperts Pēteris Leiškalns.

Pašlaik AS Latvenergo turpinās darbu pie atbalsta programmas ieviešanas un tiksies gan ar Latvijas Pašvaldību savienības, gan Labklājības ministrijas pārstāvjiem, lai kopīgi strādātu pie programmas ieviešanas mehānisma.

Jau pašlaik pēc statistikas datiem visaugstākais nabadzības risks ir daudzbērnu ģimenēs (31%) un ģimenēs, kurās bērnus audzina tikai viens no vecākiem (35%). Tas veicina ne tikai nabadzību, bet arī sociālo atstumtību. Tādejādi, paaugstinot tarifus elektrībai, šie faktori ļoti spēcīgi var ietekmēt tieši ģimeņu ar bērniem vai ģimeņu, kurās ir viens apgādnieks, mājsaimniecību budžetu.

Elektrības tarifu paaugstināšana nenoliedzami palielinātu mājsaimniecību izdevumus, jo ģimenēs, kurās ir vairāk apgādājamo, ikdienā vairāk lieto visas mājsaimniecībā esošās elektroiekārtas un arī apgaismojumu.

Latvenergo janvārī pavēstīja, ka no 1.aprīļa mājsaimniecībām būs divi diferencēti elektroenerģijas tarifi — mājsaimniecības, kas mēnesī patērē līdz 100 kilovatstundām, tarifa izmaiņas neietekmēs, bet mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu maksa par enerģiju pieaugs.

No 1.aprīļa būs spēkā divi tarifi — starta tarifs, kas paliks tāds pats kā līdz šim - 0,0825 lati par kilovatstundu, un pamata tarifs, kas būs 0,1074 lati par kilovatstundu.

Jaunais tarifu plāns paredz, ka no 1.aprīļa visas mājsaimniecības sāks maksāt "starta tarifu" — 0,0825 latus par kilovatstundu. Ja mājsaimniecība līdz nākamā gada 1.aprīlim patērēs vairāk nekā 1200 kilovatstundas (vidēji 100 kilovatstundas mēnesī), tad turpmāk par patērēto enerģiju, sākot ar 1201 kilovatstundu, katru mēnesi būs jāmaksā jau "pamata tarifs" — 0,1074 lati.

Savukārt nākamā gada 1.aprīlī visām mājsaimniecībām atkal piemēros "starta tarifu" un "pamata tarifu" būs jāsāk maksāt, tikai pārsniedzot 1200 kilovatstundu patēriņu.

Par daudzbērnu ģimeni Latvijā tiek uzskatīta ģimene, kurā ir vismaz trīs bērni. Uz trūcīgās ģimenes statusu var pretendēt ģimene, kurā kopējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 90 latus.

Par to, kāda būs kārtība, lai saņemtu atlaides maksai par elektrību, informēsim turpmak.

Pēc labklājības ministrijas sniegtās informācijas,
Sindija Meluškāne

Reklāma
Reklāma