Joprojām izvēlas aizņemties, nevis plānot ģimenes budžetu

Pēc  ātrās finanšu palīdzības (AFP) Avots veiktā klientu pētījuma, uzņēmuma finanšu eksperti secinājuši, ka lielākai daļai Latvijas iedzīvotāju trūkst elementāru ģimenes budžeta plānošanas zināšanu – iedzīvotāji nevēlas kontrolēt savus izdevumus, bet izvēlas vieglāko ceļu: aizņemties atkal un atkal.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No aptaujātajiem 1200 respondentiem, gandrīz 70% atzinuši, ka pašlaik būtu gatavi izmantot ātros finanšu aizdevumus. 34% aptaujāto atzinuši, ka izmantotu aizņēmumu, lai segtu naudas trūkumu ikdienas vajadzībām; 20% to izmantotu, lai lēti nopirktu preces; 7% aizņemtos, ja steidzami būtu nepieciešami finanšu līdzekļi, savukārt 4% - ja pietrūktu naudas līdz algai. To pierāda arī AVOTS apgrozījums - pēdējo mēnešu laikā uzņēmums piedzīvojis strauju klientu skaita pieaugumu, kuri vēlas naudu aizņemties pret zeltlietu ķīlu uz īsu laiku – 5-10 dienām.

Pieaugošo pieprasījumu pēc „ātrās finanšu palīdzības“  eksperti skaidro ar iepriekšējo gadu kreditēšanas "bumu“ - vieglā hipotekāro un patēriņa kredītu pieejamība novedusi pie šodienas skumjās realitātes – cilvēki nav spējīgi nokārtot savas kredītsaistības. Līdz ar to nonākuši parādnieku reģistros un šobrīd viņiem vajadzības gadījumā nav iespējams naudu aizņemties ne bankās, ne citās kredītu kompānijās, tādēļ aizvien populārāka kļūst naudas aizņemšanās pret ķīlu.  

Esam novērojuši, ka vissmagākās ir tieši 5 dienas līdz algai.

Reklāma
Reklāma

Taču pēc trīs lielāko kredītreģistru – Latvijas Bankas, Creditreform un Paus Konsults – datiem, 247 tūkstoši privātpersonu (kas nozīmē – arī ģimenes) ir reģistrēti vismaz divos parādnieku reģistros. Paus Konsults parādnieku datu bāzes apjoms sasniedzis jau 306 032 lietas, bet Creditreform vēl vairāk–  346 677 lietas. Savukārt pēc Latvijas Bankas Kredītu reģistrā iesniegtajām ziņām par 1 813 879 spēkā esošām saistībām 2009. gada 3. ceturkšņa beigās maksājumu kavējums līdz 5 dienām ir bijis 53 828 kredītsaistībām (2.97%), no 6 līdz 30 dienām – 72 734 saistībām (4.01%), no 31 dienas līdz 90 dienām - 54 865 saistībām (3.02%), no 91 dienas līdz 180 dienām – 46 866 saistībām (2.58%), ilgāk nekā 180 dienu – 199 830 saistībām (11.02%)  

„Bēdīgā kredītreģistru statistika nemaina situāciju, ka iedzīvotājiem izmisīgi trūkst finanšu resursi un tiek meklēti dažādi risinājumi, kā iegūt papildus līdzekļus, kā sabalansēt budžetu, kā izdzīvot līdz nākamajai algas dienai. Esam novērojuši, ka vissmagākās ir tieši 5 dienas līdz algai. Latvijas tirgū dažādas finanšu kompānijas piedāvā dažādus aizdevumus – ikdienas vajadzībām vai neprognozētiem izdevumiem: bankas aizdevums vai kredītkarte, sms kredīts vai jebkura cita ne banku aizdevuma uzņēmuma piedāvājums, bet iedzīvotāji to ne vienmēr var izmantot, jo atrodas „melnajā“ sarakstā,“ skaidro AVOTS valdes priekšsēdētājs Ģirts Ārsts piebilstot, „cilvēkiem ir nepieciešamība pēc finansēšanas pakalpojuma, kas reizē apvienotu bankas drošību, caurskatāmību darbībā, klientam pieņemamu servisa līmeni un iespēju aizņemties pret ķīlu, neskatoties uz iepriekšējo negatīvo kredīta vēsturi.”

Informāciju sagatavoja Linda Anaite