Šādas sēklas var iznīcināt teju vai visu dārzu! Brīdina par vīrusu, kas apdraud iekopto dārzu

Šis ir brīdis, kad gādīgas saimnieces un saimnieki sāk gatavoties pavasarim un domā, ko pēc tam, kad iestāsies siltāks laiks, stādīt siltumnīcās. "Tagad ir pienācis laiks tomātu un paprikas sēšanai, lai izaudzētu stādus. Tieši ar šīm sēklām var atvest ļoti bīstamu slimību, kas ir tomātu brūnplankumainības vīruss, kas var bojāt visu ražu, kas ir siltumnīcā,” LTV “Rīta Panorāma” skaidroja Valsta augu aizsardzības dienesta Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele.
Eksperti aicina augu sēklas iegādāties Latvijas veikalos.

FOTO: Shutterstock.com

Eksperti aicina augu sēklas iegādāties Latvijas veikalos.

Šobrīd šis vīruss Latvijā nav konstatēts, bet tas jau ir fiksēts tepat kaimiņos Igaunijā, Krievijā, arī Polijā.

Šis vīruss uzkrājas augsnē. No kompostkaudzes putni un grauzēji to var pārnēsāt tālāk pie kaimiņiem. Arī lapputis, kamenes un bites to var aiznest tālāk. Vīruss saglabājas arī nezālēs.

 

"Dievs ar to balandu, bet pēc tam viņš var atnāk arī uz kartupeļiem, uz citiem kultūraugiem, atnākt uz petūnijām. Jo vairāk šo vīrusu pēta visa pasaule, jo vairāk saimniekaugu viņam atklājas. Ja šī infekcija ienāks Latvijā un saglabāsies, pienāks brīdis, kad tomātus šādā augsnē audzēt nevarēs,” skaidro Dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte.

Reklāma
Reklāma

Eksperti aicina ļoti rūpīgi iegādāties augu sēklas no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā. Jā, nereti iegādāties sēklas no Ķīnas vai Indijas ir lētāk, bet viens no iemesliem, kāpēc tās maksā mazāk, ir fitosanitārā sertifikāta neesamība.

 

Eksperti aicina iegādāties augu sēklas Latvijas veikalos. Tās būs pārbaudītas un dažādus vīrusu šādā veidā iegūt nevarēs. Tas pats attiecas uz sīpoliem, sākot ar puķu un beidzot ar ķiplokiem.

Saistītie raksti