Iestādi dārzā brūkleni – raža ienāksies pat divas reizes sezonā

Selekcijas un dārzkopības zinātnes attīstība ļauj mums arvien vairāk meža vidē pierastās ogu kultūras pārcelt dzīvei dārzā.
Dekoratīvs un skaists augs, kas iederēsies arī dārzā.

FOTO: Shutterstock.com

Dekoratīvs un skaists augs, kas iederēsies arī dārzā.

Tādas ir gan zilenes, ko saucam par krūmmellenēm, gan dzērvenes, gan arī brūklenes. Dārzos tās sāka audzēt tikai pagājušā gadsimta beigās. Pirmā brūkleņu šķirne ‘Koralla’ tika reģistrēta Holandē 1969. gadā, vēlāk selekciju turpināja Eiropā, tostarp arī Latvijā. Nacionālā botāniskā dārza darbinieki 1980. gadā radīja Latvijā pirmo brūkleņu šķirni ‘Salaspils Ražīgā’, vēlāk no tās sēklaudžiem izveidoja vēl citas šķirnes.

Krūmi ir līdz 20 cm augsti, blīvi, tādi paši kā mežā – veido glītu mūžzaļu klājienu. Piemēroti stādīšanai pussaulē, vieglā paēnā kā priekšējie augi dekoratīvā dārzā vai rindās – jau rūpnieciskākai audzēšanai. Dobēs var stādīt kopā ar skābu augsni mīlošajiem viršiem, ērikām, rododendriem un citiem, veidojot daudzpakāpju stādījumu ar pievienoto vērtību – veselīgām un dekoratīvām ogām, kas daudzām brūkleņu šķirnēm ienākas divas reizes sezonā.

 

 

Šķirnes

● ‘Jūlija’ – agrīna šķirne, pirmā ogu raža vācama jūlija beigās un augusta sākumā, bet otrā, ne tik dāsna – septembra otrajā pusē.

● ‘Red Pearl’ – ļoti ātri izplešas dobē, lieliski der arī kā sedzējaugs.

● ‘Norvēģijas Nr. 1’ – ar ļoti lielām ogām.

● ‘Erntekrone’ – vidēji agra šķirne, kas bagātīgi zied arī otro reizi sezonas laikā.

● ‘Koralla’ – pirmā raža gaidāma augusta vidū, bet otrā – septembra beigās vai oktobrī.

● ‘Runo Bielawskie’ – ar lielām spīdīgām ogām.

Reklāma
Reklāma

● ‘Rubīna Lāse’ – vidēji vēlīna brūkleņu šķirne.

● ‘Salaspils Ražīgā’ – ogas nogatavojas augusta otrajā pusē un septembra otrajā pusē. Otrā raža ir mazāka.
 

Kas jāņem vērā audzētajam?

Brūklenēm patiks skāba, irdena augsne, līdzīga meža augsnei. Pirms augu stādīšanas zemi ielabo ar kūdru un nabadzīgu augsni bagātina ar kompostu. Mulčēšanai der mizu mulča, zāģskaidas, kūdra un koku lapas.

Augšanai būs piemērota pusēna. Dažām šķirnēm, piemēram, ‘Runo Bielawskie’, patiks augt ēnā.

Stāda aprīļa beigās un maija sākumā bezsaules dienā. Dobi rūpīgi attīra no daudzgadīgo nezāļu saknēm, uzrušina, ielabo un stāda brūklenes tikpat dziļi, kā tās augušas audzētavā. Attālums apmēram 30 cm citai no citas. Rēķinies, ka brūklene kuplos un pletīsies uz sāniem.

Brūkleņu stādījumi jāsargā no pavasara salnām. Kad maijā sagaidām pēdējās salnas, krūmus vakarā salaista un piesedz ar agrotīklu vai plēvi. Sausā laikā ogulājus laista, lai nodrošinātu mitrumu, kas šīm meža iemītniecēm īpaši labi patīk.

Ziemās augus bojā kailsals. Mīnus 30 grādos izsalst liela daļa brūkleņu ziedpumpuru, tāpēc augus papildus apber ar sniegu vai piesedz ar egļu zariem.

Mēslo pavasarī, kad augi jau modušies un sākuši augt. Derēs mēslojums skābu augsni mīlošajiem augiem – rododendriem un arī dzērvenēm.

 

Brūkleņu lapas bojā rūsa vai lapu plankumainība. Ogām kaitē puve un citas sēņu slimības. Lai ierobežotu slimošanu, jānodrošina barības vielām bagātīga augsne, kas augiem veicina labu, stabilu imunitāti, un, ja nepieciešams, jālieto bioloģiskie vai plašam lietotāju lokam pieejamie ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi.

Saistītie raksti