Mudina uz Latvijas autoceļiem uzstādīt brīdinājuma zīmi "Melnais punkts"

Latvijā nepieciešams izvietot ceļa zīmes "Melnais punkts". Tas varētu samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu, uzskata auto nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzēja "Avis" Pilna servisa līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.
Latvija 2022. gadā bija trešajā valsts Eiropas Savienībā pēc ceļa satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita.

FOTO: Shutterstock.com

Latvija 2022. gadā bija trešajā valsts Eiropas Savienībā pēc ceļa satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita.

Patlaban – speciāli jāmeklē

Pēc statistikas secināms, ka daļa negadījumu notiek vienās un tajās pašās vietās, ko mēdz saukt par satiksmes "melnajiem punktiem". Vairākās Eiropas valstīs tie tiek īpaši atzīmēti ar ceļa zīmēm, lai brīdinātu autobraucējus. 

Latvijā šādu punktu uzskaite notiek, bet informācija ir speciāli jāmeklē, turklāt ir vairākus gadus veca.

VSIA "Latvijas valsts ceļi" veidotajā "melno punktu" kartē informācija pēdējo reizi atjaunota 2019. gadā, līdz ar to daļa potenciāli bīstamo vietu, visticamāk, tur nav iekļautas.

 

Kas ir “melnais punkts”?

Ceļazīme "Melnais punkts" citās pasaules valstīs tiek izmantota, lai norādītu uz bīstamību attiecīgajā ceļa posmā, tādā veidā pievēršot īpašu autovadītāju uzmanību ceļam. 

Dažādās valstīs atšķiras veids, kā statistiski tiek noteikts “melnais punkts". Piemēram, Lietuvā šādi apzīmē 500 metru garu ceļa posmu, kur pēdējo četru gadu laikā ir notikuši četri vai vairāk satiksmes negadījumi ar cietušajiem vai bojāgājušajiem.

Lietuvā patlaban uz valsts nozīmes ceļiem ir identificēti 42 "melnie punkti", uz mazākas nozīmes ceļiem – 121. 

Reklāma
Reklāma

Latvijā par "melno punktu" ceļa posmā tiek klasificētas vietas, kur pēdējo trīs gadu laikā: 

  • ir notikuši vismaz trīs ceļa satiksmes negadījumi, kuros ir cietušie;
  • vismaz astoņi ceļu satiksmes negadījumi ārpus apdzīvotām vietām;
  • vismaz desmit ceļu satiksmes negadījumi apdzīvotās vietās. 

Vislielākā "melno punktu" koncentrācija ir Rīgas apkārtnē, ko pierāda arī statistika – lielākā daļa no negadījumiem 2022. gadā notikusi Pierīgā un Rīgā.

 

Trešais sliktākais rādītājs

Pērn Latvijā reģistrēts 3381 negadījums, kopumā gājuši bojā 113 cilvēki.  Šogad līdz 3. jūlijam avārijās ir 63 bojāgājušie. 

Skatot bojāgājušo skaitu ceļu satiksmes negadījumos, ar 78 bojāgājušajiem uz vienu miljonu iedzīvotājiem Latvija ir valsts ar trešo sliktāko rādītāju ES. Vēl vairāk traģisku negadījumu ir vien Rumānijā un Bulgārijā.

"Šī statistika kliedz mums priekšā, ka jebkura iespēja samazināt traģisko statistiku uz ceļiem, ir jāizmanto," uzsver D. Kantāne. Viņasprāt, ceļa zīmes "Melnais punkts" ieviešana uz Latvijas ceļiem būtu svarīga gan kā preventīvs instruments satiksmes drošībai, gan īpaši nozīmīga, lai informētu tūristus, kas ar automašīnu dodas apceļot Latviju, kā arī vietējos autobraucējus, kas retāk brauc konkrētus ceļa posmus.

Saistītie raksti