8 padomi, kā pareizi pirkt Ziemassvētku dāvanas

Nemaz vairs aiz kalniem nav gada skaistākie svētki - Ziemassvētki. Lai pirmssvētku laiks nebūtu sevišķi trauksmains gan dāvanu izvēlē, gan citu svētku atribūtu iegādē, svētkiem iesakām gatavoties savlaicīgi. Turklāt, domājot par dāvanu izvēli, mammamuntetiem.lv sadarbībā ar finanšu speciālistiem iesaka vairākus praktiskus padomus, kā nepārtērēties, lai Jaunajā gadā nepaliktu ar tukšām kabatām.

Gatavojies Ziemassvētkiem savlaicīgi un apdomīgi!

FOTO: Marika Eglīte

Gatavojies Ziemassvētkiem savlaicīgi un apdomīgi!

 

1. Izveido dāvanu sarakstu

Lai iegādātos pārdomātas dāvanas, ir svarīgi izveidot apdāvināmo sarakstu. Ieteicams vēl pirms došanās uz veikalu izlemt, kas katram no saņēmējiem tiks dāvināts. Saraksts palīdzēs mobilizēties, lai veikalā "neiekristu" mārketinga valgos un nenopirktu kaut ko pilnīgi lieku. 

 

2. Nosaki tēriņu budžetu

Dāvanu saraksts ir viena no svētku budžeta sadaļām, kas palīdz savlaicīgi apzināt svētkos plānoto izdevumu apjomu. Tomēr šajā budžetā iekļaujamas arī tādas izdevumu grupas kā svētku maltīte un transporta izdevumi, kas ciemošanās laikā var krietni palielināties. Tāpat var laicīgi ieplānot izdevumus skaistumkopšanai un svētku tērpu iegādei, ja tie paredzēti. Nosaki maksimālo pieļaujamo svētku tēriņu apjomu un seko līdzi, lai to nepārsniegtu.

 

3. Svētkiem jāgatavojas savlaicīgi

Lai izvairītos no spontāniem un nevajadzīgiem tēriņiem, dāvanu un citu svētkiem nepieciešamo lietu iegādi ieteicams veikt savlaicīgi. Iepirkšanās pēdējā brīdī ne tikai sagādā lieku stresu, bet arī palielina risku pārtērēties. 

 

4. Pērc pieredzi, nevis mantas

Pētījumi liecina, ka sākotnējā sajūsma par kādu mantu iegādi krītas daudz straujāk, nekā sajūsma par kādu pieredzi vai notikumu. Atmiņas par kādu pozitīvu piedzīvojumu ļauj cilvēkiem laimes sajūtu saglabāt ilgāku laiku, kavējoties patīkamās atmiņās. Paturi to prātā, kad iegādāsies dāvanas saviem tuviniekiem, jo tās var būt ne tikai mantas, bet arī, piemēram, kopīgs pasākuma apmeklējums - teātra, koncerta vai kino biļetes, varbūt boulinga spēle, dāvanu karte pašizaugsmes kursu apmeklēšanai u.c. 

 

Reklāma
Reklāma

5.Tērē citiem, nevis sev

Cilvēks ir sociāla radība, tādēļ mūsu labsajūtai ļoti svarīgas ir attiecības ar apkārtējiem. Iepriecinot citus ar dāvanām vai ziedojot labdarībai, mēs kļūstam laimīgāki, jo saņemam pozitīvas emocijas un pateicību no apkārtējiem, uzlabojas arī mūsu pašnovērtējums. Tādēļ pārdomāta dāvanu iegāde var iepriecināt ne tikai to saņēmējus, bet arī padarīt laimīgākus mūs pašus.

 

6. Pērc mazas lietas ar lielu nozīmi 

Tā kā cilvēka prātam ir raksturīga ātra pielāgošanās jauniem apstākļiem, prieks par vienas lielas lietas iegādi izgaisīs gandrīz tikpat ātri kā prieks par neliela pirkuma izdarīšanu. Tādēļ no prieka vairošanas viedokļa, ieteicams sevi un citus iepriecināt ar nelieliem pirkumiem, kas izkaisīti ilgākā laika periodā. Gluži tāpat ir arī ar dāvanām - rūpīgi plānojot dāvanu budžetu, vari sarūpēt nelielas dāvanas lielākam cilvēku skaitam un tādā veidā vairot gan savu, gan apkārtējo prieku. Tāpat dāvanu budžetu var plānot tā, lai varētu iepriecināt apkārtējos ne tikai Ziemassvētkos, bet arī ikdienā.

 

7.Izbaudi gaidīšanas prieku

Vai esat dzirdējuši teicienu, ka gaidīšanas prieks ir svarīgāks par pašu notikumu? Tie, kam ir bērni, noteikti ir ievērojuši, ka bieži vien Ziemassvētku dāvanu gaidīšana viņiem sagādā daudz vairāk prieka nekā pašas dāvanas. Tādēļ veiciniet šo sapņu un fantāziju veidošanos un vēl pirms pašiem svētkiem domājiet, apspriediet un plānojiet, kā tieši tos pavadīsiet, kas jūs iepriecinās un ielīksoms. 

 

8. Vismīļākā dāvana - paša rokām gatavota

Ja esi radošs, tev ir nedaudz brīva laika un nevēlies spaidīties pa veikaliem, iegādājoties dāvanas, pie kam iztērējot arī pietiekami lielas naudas summas, izgatavo dāvanas pats. Mēs - mammamuntetiem.lv - piedāvājam dažas idejas, ko var pagatavot paša rokām un par mazām naudiņām. Saviem mīļajiem vari dāvināt dažādus adījumus - šalles, zeķes, cimdus, pašdarinātas rotas, eko ziepītes, paša lietās sveces. Ja vasarā esi parosījies lauku pļavās, lasot dažādus ārstniecības augus, vari pašūt skaistus maisiņus un tajos ielikt tējiņas. Vai apsiet lenti paša varītajai zemeņu ievārījuma burkai. Vari izcept piparkūkas un ar glazūru tās izgreznot.

Šīs ir tikai dažas idejas. Ļaujies savu domu lidojumam un apdāvini savus mīļos ar pašgatavotām dāvanām! Tici - tajās ieliktais siltums un labās domas tavi tuvie sajutīs un novērtēs. 

  

Ar padomiem mammamuntetiem.lv palīdzēja "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta pārstāvji.