Kā novērst vēnu problēmas pēc grūtniecības?

Tik ļoti bieži nākas konsultēt jaunas sievietes, kurām vēnu varikozes problēmas sākušās pēc grūtniecības. Tāpēc vēlētos sniegt dažus padomus, kā no tām izvairīties, plānojot grūtniecību.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Kā norit venozā attece?
Normāli venozajām asinīm, kuras ir bagātas ar vielmaiņas galaproduktiem jāplūst no organisma perifērijas jeb kāju pēdām uz centru (aknām). Šo normālo plūsmu nodrošina sirds muskuļa darbs, kāju ikru muskuļu darbs un lielo locītavu darbs, bet asinīm plūst pretējā virzienā, gravitācijas spēka iedarbībā, neļauj vēnās esošās vārstules. Vēnas sieniņai ir ļoti plāns muskuļu slānis un tāpēc tās saraušanās ir ierobežota. Grūtniecības laikā organismā izmainās hormonālais līmenis. Paaugstinās gan estrogēnu līmenis (tas palielina asinsvada sieniņas caurlaidību, tāpēc vairāk novēro kāju tūsku), gan progesterona līmenis (tas atslābina organisma saistaudus, lai mazulis var ērti attīstīties, tai skaitā arī vēnas sieniņu). Atslābušajā vēnā vārstules vairāk nevar veikt savu uzdevumu, un asinis gravitācijas spēka iedarbībā, kā arī spiediena dēļ mazajā iegurnī, sāk plūst pretējā virzienā, radot venozo asiņu sastrēgumu. Ilgstoši esot šādai situācijai, vēnas sieniņa zaudē savu elastību un, piedzimstot mazuļiem, lielākoties neatgriežas sākotnējā stāvoklī.

Sievietēm, kurām varikozu vēnu vēl nav, bet ģimenē varikoze sastopama vairākās paaudzēs, iestājoties grūtniecībai vajadzētu sākt nēsāt speciālas kompresijas zeķes.

Ko darīt?
Ja tiek plānota grūtniecība, bet ir varikozas vēnas, vajadzētu doties pie flebologa, veikt diagnostiku, lai izlemtu par ārstēšanas taktiku pirms grūtniecības iestāšanās un profilaksi tās laikā, jo grūtniecība paaugstina risku veidoties trombiem, un varikozas vēnas ir ideāla „augsne” šim procesam (dziļo vēnu tromboze bīstama dzīvībai). Ieteicams veikt Duplex ultrasonogrāfiju, kad, izmeklējot kāju vēnas ar Duplex US metodi, aptuveni 10 – 20 minūšu laikā iegūst precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli; tiek noteikts, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski. Dažkārt uz kājām vizuāli ir redzamas zilganas vēnas (kapilāru tīklojums), taču tās ir pilnīgi veselas. Visbiežāk šī kosmētiskā defekta vaininieks ir plānā āda, caur kuru vizuāli labi redzams asinsvadu tīklojums.
Tad atkarībā no vēnu problēmas iespējami dažādi risinājumi. Ja diagnostikas laikā konstatē, ka stumbra vēnas ir veselas, bet ir bojāti tikai sānu zari, turklāt vizuāli traucē sīko kapilāru tīklojums, to var novērst pārdesmit minūšu laikā, pielietojot putu skleroterapiju, transkutānolāzerterapiju, neiejaucoties ķirurģiski.

Dažkārt uz kājām vizuāli ir redzamas zilganas vēnas (kapilāru tīklojums), taču tās ir pilnīgi veselas. Visbiežāk šī kosmētiskā defekta vaininieks ir plānā āda, caur kuru vizuāli labi redzams asinsvadu tīklojums.

Ja bojātas stumbra vēnas, iespējams veikt klasisko vēnu operāciju vai lāzeroperāciju. Savukārt, ja bojāti arī vēnu sānu zari, šo operāciju var kombinēt ar Varadija metodi, kad, izdarot sīkus griezienus ādā (1- 2 mm), tiek izņemti slimie vēnu zari, tādējādi vienas operācijas laikā likvidējot jebkuras vēnu slimības sekas. Par augstvērtīgākajām mūsdienu fleboloģijas zinātnē tiek uzskatīta endoluminālā lāzeroperācija un radiofrekvences operācija. Šai operācijai ir virkne priekšrocību! Lai garantētu precizitāti, operācija notiek ultrasonogrāfijas kontrolē. Šīs lāzeroperācijas veic lokālā anestēzijā. Tātad operācijas laikā pielietotā vietējā anestēzija ir saudzējošāka, drošāka un lētāka pacientam, līdz ar to operāciju var veikt jebkurā vecumā un neatkarīgi no vispārējā veselības stāvokļa.

Pēc operācijas uzreiz var doties mājup un otrajā dienā atsākt darba gaitas, nekaitējot karjerai.

Reklāma
Reklāma

Operācijas laikā vēnā tiek ievadīts vads, kas ar impulsu palīdzību slēdz vēnu, kas pēc tam uzsūcas audos. Atšķirībā no citām lāzerprocedūrām, šai nav svarīga ādas iesauļojuma pakāpe, jo to izdara zem ādas. Tāpēc šīs vēnu lāzeroperācijas var veikt vasaras sezonā vai arī tad, ja apmeklē solāriju. Turklāt pēc operācijas nav rētu, jo tiek sasniegts vēlamais kosmētiskais efekts. Visbeidzot pacients pēc operācijas uzreiz var doties mājup un otrajā dienā atsākt darba gaitas, nekaitējot karjerai.
Sievietēm, kurām varikozu vēnu vēl nav, bet ģimenē varikoze sastopama vairākās paaudzēs, iestājoties grūtniecībai vajadzētu sākt nēsāt speciālas kompresijas zeķes, kuras, saspiežot kāju no ārpuses, saspiež arī atslābušās vēnas, nostādot vēnu vārstules savās vietās un uzlabojot venozo plūsmu. Šādas zeķes visā pasaulē iesaka grūtniecēm, jo tās ievērojami samazina kāju nogurumu un tūsku dienas beigās. Tā kā zeķes jāizvēlas savai kājai atbilstošas, tas nozīmē, ka vajadzētu apmeklēt vēnu speciālistu, veikt precīzus kājas mērījumus, lai aptiekā iegādātos atbilstošu zeķi. Ja zeķe nav konkrētajai kājai piemērota, tā var radīt nepatīkamu spiediena sajūtu gan potītes rajonā, gan pacelē, kā arī izsaukt virkni nevēlamu blakus parādību vai arī pilnībā nedot nekādu efektu.

Lai izvairītos un mazinātu venozo sastrēgumu, svarīgi arī ievērot dažus „zelta likumus”:
• Normalizē ķermeņa svaru.
• Daudz kusties, sevišķi ieteicams staigāt, peldēt, braukt ar velosipēdu pastaigas režīmā, slēpot. Nav ieteicams nodarboties ar sporta veidiem, kuri sasprindzina vēdera presi, vai ir saistīti ar straujām kustībām (teniss, basketbols, volejbols, futbols, smagatlētika utt.).
• Necel smagumus.
• Sēžot, kājas centies novietot augstāk un nekrustot kāju pār kāju.
• Naktī gultas kājgali pacel par 10 – 15 cm augstāk, lai nodrošinātu labāku venozo atteci.
• Valkā ērtus apavus uz vidēji zema papēža (3 – 4 cm).
• Aizmirsti par karstām vannām, pasīvu sauļošanos.
• Uzlabo zarnu darbību, lietojot daudz šķiedrvielu. Nepieļauj aizcietējumu veidošanos.
• Lieto pietiekami daudz šķidruma (2 l dienā).
• Nesmēķē.
• Pārnākot mājās no darba, kājas izmasē ar vēsu dušu un veic venozo atteci veicinošus vingrojumus.

Ja darbs stāvošs,
• ik pēc 2 – 3 stundām apsēdies, kājas paceļot augstāk, un veic kāju drenējošu pašmasāžu.
• stāvot, pārmaiņus pašūpojies no pirkstgaliem uz papēžiem, tādējādi nodarbinot ikru muskulatūru.

Ja darbs sēdošs,
• ik pēc 3 – 4 stundām piecelies un nedaudz izkusties, maksimāli nodarbinot ikru muskulatūru.
• nekrusto kāju pār kāju.
• raugies, lai krēsla mala nenospiež aušstilbu.
• centies kājas novietot augstāk uz kāda soliņa.

Pasākumi, ko ikviena sieviete grūtniecības laikā var veikt patstāvīgi, kas palīdz venozo saslimšanu profilaksē un ārstēšanā. 
* Grūtniecības laikā nevajadzētu pieļaut ilgstošu kāju pietūkumu. Nereti  gadās, ka saistaudi ieaug tūskā, un izveidojas tā dēvētās stabiņveida kājas, kas nav ārstējamas. Savukārt par ļoti nopietnām vēnu problēmām liecina, ja apakšstilbu distālajā trešdaļā – pie potītes – izveidojas brūni pigmenta plankumi. Beidzamajā stadijā – pie potītes izveidojas ādas sacietējums un pēc tam nedzīstošas brūces. Ja topošai māmiņai vai sievietei pēc grūtniecības ir kāds no šiem simptomiem, nepieciešama flebologa konsultācija.

* Profilaktiskā nolūkā grūtniecības laikā valkā speciālās kompresijas zeķes. Tās saspiež virspusējās kāju vēnas, un asinis tiek virzītas virzienā uz sirdi. Kompresijas zeķu nēsāšana samazina tūsku un trombozes risku, kā arī vēnas ātrāk atgūst iepriekšējo stāvokli pēc grūtniecības. Jāatceras, ka kompresijas zeķes vēnas neārstē, tikai atvieglo simptomus un neļauj slimībai attīstīties.

* Rūpēties par vēnu veselību palīdz arī aktīvs dzīvesveids, to skaitā dažādi vingrojumi, ko var veikt pati sieviete mājās un kas nostiprina ikru muskulatūru. Jāatceras, ka svarīgi ir ērti un piemēroti apavi, brīvs apģērbs. Ja ģimenē ir tendence uz paplašinātām vēnām, tad jāizvairās arī no karstuma un sauļošanās.

* Mazuļa gaidīšanas laikā ievērojami pieaug arī trombozes risks, kam, laikus nediagnosticējot, var būt pat letālas sekas. Daudzos gadījumos sievietēm tromboze izveidojas pirmajās nedēļās pēc dzemdībām. Tādēļ, ja grūtniecības laikā vai pirmajās nedēļās pēc dzemdībām piepeši izteikti pietūkst viena kāja, uzreiz jāvēršas pie flebologa.

Visas šīs rekomendācijas, īpaši zeķu valkāšana, ir aktuālas vēl sešas nedēļas pēc dzemdībām, jo tikai tad mazinās fizioloģiskā tendence pastiprināti veidoties trombiem jeb hiperkoagulācijai. Tālākā ārstēšanas un profilakses taktika jaunajai māmiņai ir atkarīga no tā, vai vēnu varikoze ir izveidojusies, vai nav. Ja varikoze neveidojas, dzīve atgriežas ierastajās sliedēs, bet, ja vēnu varikoze ir izveidojusies, jāturpina nēsāt kompresijas zeķes, jāapmeklē asinsvadu ķirurgs jeb flebologs un kopīgi jāizlemj par tālāko ārstēšanas plānu. Vēnu operācijas vai skleroterapiju var plānot tikai pēc tam, kad beidz bērniņu barot ar krūti, jo tikai tad sievietes hormonālais stāvoklis atgriežas sākotnējā stāvoklī.

Tikai martā konsultējies pie Veselības centra 4 flebologa un dāvanā saņem kuponu ar ievērojamām atlaidēm operācijām, kompresijas zeķēm un citām procedūrām!
Flebologa pirmreizēja konsultācija + duplekssonogrāfija 15.00 Ls (iepriekš 25.00 Ls)
Mehāniskā limfodrenāža (ar ārsta norīkojumu) 7.00 Ls (iepriekš 10.00 Ls)


Vēnu izmeklēšanu un ārstēšanu veic:
Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv
Veselības centra 4 Juglas klīnikā Brīvības 410, Rīgā, tālr. 67136282, www.vc4.lv
Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā Skanstes 13/5, Rīgā, www.edk.lv
Diagnostikas centrā Grebenščikova 1, Rīgā tālr. 67144031, www.vc4diagnostikascentrs.lv;   www.flebologija.lv

Vēnu profilaktiskās procedūras, t. sk. zemūdens masāžu, limfodrenāžu veic:
Wellsim centrā Brīvības 108, Rīgā, 67298800, www.wellslim.lv
4.Dimensijā Jeruzalemes 1, Rīgā, tālr. 67016721, www.dimensija.lv
Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv