Esmu stāvoklī… Bet ļoti gribu uz pirti!

Kamēr laiks pieturas auksts un slapjš, ļoti kārojas palaiskoties zem segas ar tējas tasi rokā, ietīties pledā pie kamīna, gribas iet pirtī… Pirmās vēlmes grūtniecei ir viegli realizēt, bet vai tāpat ir ar pirtī iešanu? Par grūtniecēm pirtī stāsta klīnikas Medeora speciālisti.

Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, un topošā māmiņa pirms grūtniecības regulāri gājusi pirtī, viņa noteikti to var darīt arī grūtniecības laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, un topošā māmiņa pirms grūtniecības regulāri gājusi pirtī, viņa noteikti to var darīt arī grūtniecības laikā.

Grūtniecība nav slimība

Dažkārt gadās, ka vīrietis, uzzinot par mīļotās sievietes grūtniecību, sāk pret viņu izturēties tik saudzīgi, ka sievietei nākas aizrādīt – mīļais, nomierinies es taču neesmu slima! Tas pats jāsaka, runājot par topošās māmiņas līdzšinējiem ikdienas paradumiem un fiziskajām aktivitātēm. Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, un topošā māmiņa pirms grūtniecības regulāri gājusi pirtī, viņa noteikti to var darīt arī grūtniecības laikā. Nav gan ieteicams pēc pirts lēkt āliņģī. Sievietei noteikti jāseko līdzi tam, kā viņa jūtas, un vaja-dzības gadījumā jākonsultējas ar ārstu. Ir pierādīts, ka pirts apmeklējumi grūtniecības laikā spēj atvieglot deviņus gaidību mēnešus. Arī bērns mātes ķermenī norūdās un pēc piedzimšanas slimo mazāk.

 

Pirts atindē organismu no visiem netīrumiem, kas ir uzkrājušies.

 

Ko labu dara pēršanās pirtī?

Pirts visvērtīgākā un svarīgākā īpašība ir tā, ka karsējoties cilvēka organismā paaugstinās temperatūra, fermenti kļūst aktīvi un tie saistaudos sašķeļ indes. Pirts atindē organismu no visiem netīrumiem, kas ir uzkrājušies. Ejot pirtī, notiek šķidruma maiņa, tiek veicināta vielmaiņa, organismā neuzkrājas lieks šķidrums. Pirts procedūras atslābina muskuļus un novērš muskuļu sāpes, mazina galvassāpes un nogurumu, arī palielina muskuļu, locītavu un saišu sistēmu elastību. Pirts procedūras mazina kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus, uzlabo asinsriti un aktivizē vielmaiņu. Apmeklējot pirti, mazinās varikozu vēnu risks, kas saistīts ar asinsvadu tonusa paaugstināšanos. 

 

Tām grūtniecēm, kas regulāri dodas pirtī, retāk novēro trombozes un līdzīgus sarežģījumus. Māmiņām, kuras regulāri apmeklējušas pirti, dzemdības bijušas salīdzinoši vieglas un ne tik sāpīgas, pēc tām viņas ātri varējušas atgūt formu. Arī bērns mātes puncī norūdās, jo sievietes pēc karsēšanās atvēsinās vēsā ūdenī - tā reizē norūdot gan sevi, gan mazuli. Pēc karstuma izejot vēsumā, āda kļūst elastīga, un arī pēc dzemdībām tā labāk savilksies. Regulārs pirts apmeklējums veicina arī piena rašanos.

 

Reklāma
Reklāma

Grūtniecei ieteicams pirtī doties vidēji reizi nedēļā, ieteicamais laiks – ne vairāk kā divas stundas.

 

Kas jāatceras, ejot pirtī?

Galvenais ir nepārcensties un nepārslogot ķermeni. Tas attiecas arī uz dažādām fiziskām aktivitātēm. Tie cilvēki, kuri pieraduši regulāri iet pirtī, peras divas, trīs stundas lielā karstumā, pēc tam iziet lielā aukstumā. Grūtniecei tā nevajadzētu rīkoties. Vislabākā ir prātīga veselīga izsildīšanās. No pārāk karstas pirts var sākt sāpēt galva, rasties reiboņi, ko izraisa asinsspiediena paaugstināšanās, jo organisms tādā veidā mēģinās saglabāt nepieciešamo šķidruma daudzumu. Arī bērniņam, kurš vēl atrodas mammas vēderā, nepatiks šādas pārslodzes. Slapjajās pirtiņās nav tik karsti, tāpēc ieteicams apmeklēt tās - tur karstums ir maigāks. Grūtniecei ieteicams pirtī doties vidēji reizi nedēļā, ieteicamais laiks – ne vairāk kā divas stundas. Ja iet retāk, piemēram, reizi mēnesī, tas ir par maz, lai ķermenis norūdītu un izvadītu lieko šķidrumu. Citādi tas uzkrājas, aug svars, sāk sāpēt mugura. Pirts arī atslābina muskuļus. Sievietes stāvokli bieži vien ir nervozas, pirts var mazināt šo stresu. Lai pirts sagādātu labas emocijas un fizisku labsajūtu, svarīgi pirms pirts nav vēlams pārēsties vai būt tukšā dūšā. Lai sagatavotos pirtij, ieteicams pamērcēt kājas karstā ūdenī un samitrināt ādu. Var arī pirms pirts apmeklēšanas ieiet siltā dušā vai izmantot kontrastdušu. Lai pārliecinātos, ka konkrētajā reizē pirts apmeklējums nebūs par grūtu, iesākumā pirtī jāieiet uz neilgu brīdi, tad jānāk ārā atpūsties, lai pēc tam varētu atgriezties uz mazliet ilgāku laiku. Tāpat der ieklausies sevī, vai nekļūst par karstu, vai atvēsinoties nesalst, vai organismam nav par grūtu.

 

Sievietes stāvokli bieži vien ir nervozas, pirts var mazināt šo stresu. Lai pirts sagādātu labas emocijas un fizisku labsajūtu, svarīgi pirms pirts nav vēlams pārēsties vai būt tukšā dūšā.

 

Vingrinājumi pirtī

Kakla masāža. Kaklu masē, enerģiski glāstot ar plaukstām virzienā no pakauša uz pleciem. Pēc tam berzē un izmīca, spiežot ar pirkstiem, izdarot apļveida kustības.
Krūtis masē no centra uz pleciem. Sievietēm, veicot krūšu masāžu, nav ieteicams aizskart krūts piena dziedzerus.
Kāju vingrinājumi. Sēžot uz sola, izvingrini kāju pirkstus, tos iztaisnojot un saliecot. To pašu veic ar pēdu.
Kāju masāža. Kājas masē, enerģiski glāstot virzienā no pēdas uz celi, nepieļaujot ādas kroku veidošanos. Izvingriniet  ikru muskuli – apņem ar rokām un it kā mīci starp pirkstiem.
Gūžas masāža. Sākumā izstiep kāju. Tad glāsti, tad turpini ar žņaudzīšanu. Šīs masāžas rezultātā tiek uzlabota asinsrite. Žņaudzīšanu sākumā izdara ar vienu roku, pēc tam ar abām. Enerģiskas kustības veic virzienā no ceļa uz cirksni.
Muguras masāža. Aizliek rokas aiz muguras un ar delnu augšpusi veic muguras berzēšanu – no lejas uz augšu un otrādi, no jostas daļas – uz lāpstiņām un atpakaļ. Vari arī palūgt, lai mīļotais vīrietis veic muguras masāžu. Tas būs jauki kopā pavadīts laiks!