Māmiņai satraukums: ko darīt, ja pēc bērniņu piedzimšanas strauji krītas svars

"Pirms pirmā bērniņa ieņemšanas svēru 68 kg, kas manam augumam (1,70 m) bija normāls svars. Kad paliku stāvoklī, pazaudēju 10 kg un pēdējā mēnesī svēru sveru tikai 64. kg. Mēnesi pēc dzemdībām mans svars bija 56 kg. Svars pēc krūts barošanas nepalielinājās. Pieteicās otrais bērniņš, un pēdējā mēnesī svēru 60 kg, tagad bērnam ir 11 mēneši, baroju ar krūti, bet svars ir tikai 49 kg. Ko darīt?" vaicā jaunā māmiņa.

Bieži vien jaunā māmiņa ir tik aizņemta, ka neatceras, vai pietiek laika regulārām un pilnvērtīgām ēdienreizēm, kas arī var būt iemesls svara zudumam.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži vien jaunā māmiņa ir tik aizņemta, ka neatceras, vai pietiek laika regulārām un pilnvērtīgām ēdienreizēm, kas arī var būt iemesls svara zudumam.


Atbild ginekoloģe – endokrinoloģe Eva Barkāne:

"Lai sievietei pietiktu spēka, rezerves un enerģijas bērniņa ieņemšanai, iznēsāšanai, dzemdībām un piena  ražošanai vismaz pirmos 6 - 8 mēnešus, kamēr mazulis var sākt ēst piebarojumu, ir vajadzīgas lielas enerģijas rezerves. Daba visam šim procesam kopumā paredzējusi papildus aptuveni 400 000 kalorijas.  Ne velti agrākos laikos sievietes ar kupliem gurniem un apaļumiem asociēja ar auglību.

Tiesa, svara pieaugums grūtniecības laikā visām sievietēm nav vienāds. Robežas, cik daudz sieviete var pieņemties svarā, ir plašas. Kad sieviete stājas grūtniecības uzskaitē, ginekologs izrēķina ķermeņa masas indeksu (KMI), pēc kura vadoties, nosaka vēlamo svara pieaugumu grūtniecības laikā.
Piemēram, ja stājoties uzskaitē, KMI ir 23.5 un tas ir uzskatāms par normālu rādītāju, tad vidējais svara pieaugums grūtniecībā ir 11 kg  (minimālais svara pieaugums 9 kg, maksimālais 15 kg).  Ja KMI ir zems, tad svara pieaugums var būt līdz pat 18-20 kg, ja KMI ir augsts - 30 un augstāk, tad svara pieaugums varētu būt 7-9 kg. 

Jaunajām māmiņām ik dienas jāuzņem vismaz 2000 kalorijas, bet barojošām māmiņām jāuzņem vēl 500 kalorijas papildus. Ja tas netiek uzņemts ar pārtiku, enerģija piena ražošanai tiek ņemta no sievietes tauku rezervēm. Svars krītas.

Galvenais iemesls, kāpēc grūtniecībā svars netiek uzņemts, bet tieši otrādi – zaudēts, ir toksikoze. Tā raksturojas ar sliktu apetīti, nepatiku pret ēdiena smaržu, sliktu dūšu un vemšanu. Jautājumā nav norādīts, kā autore jutās grūtniecības laikā. Vai katru dienu ēda pilnvērtīgi un uzņēma pietiekoši daudz kalorijas? Ja tās tā nebija, tad  enerģija mazuļa iznēsāšanai tika paņemta no tauku krājumiem un svars pakāpeniski kritās.

 

Reklāma
Reklāma

Grūtniecības laikā, īpaši pirmajā trimestrī, fizioloģiski normāli ir tas, ka vairogdziedzera funkcijas paātrinās. Atsevišķos gadījumos pastiprinātās hormonu sintēzes rezultātā attīstās hipertireoze, paātrinās vielmaiņa un svars var kristies.
Tāpēc jaunajām māmiņām ik dienas jāuzņem vismaz 2000 kalorijas, bet barojošām māmiņām jāuzņem vēl 500 kalorijas papildus. Ja tas netiek uzņemts ar pārtiku, enerģija piena ražošanai tiek ņemta no sievietes tauku rezervēm. Svars krītas.

 

Grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā sieviete novēro ļoti krasas estrogēna, progesterona, androgēnu hormonu svārstības, kas var ietekmēt svara svārstības. Svars var gan palielināties, gan samazināties. 
Ļoti būtisks faktors svara kritumam pēc dzemdībām ir pēcdzemdību depresija. Šajā gadījumā noteikti vajadzētu pavērot sevi - kāds garastāvoklis dominē, kādas ir domas, miegs, kāda ir sapņu tematika un emocionālā stabilitāte.
Bieži vien jaunā māmiņa ir tik aizņemta, ka neatceras, vai pietiek laika regulārām un pilnvērtīgām ēdienreizēm, kas arī var būt iemesls svara zudumam.
Lai izvērtētu konkrēto gadījumu, jāpārbauda vairogdziedzera funkcija, olnīcu un virsnieru hormonālā darbība, jāizvērtē glikozes vielmaiņa. Būtu vēlama saruna arī ar psihoterapeitu."