"De facto" speciālisti zina visu par cilmes šūnām?

Esam ļoti priecīgi, ka beidzot Latvijā ir parādījušies speciālisti, kas var pastāstīt visu patiesību par cilmes šūnām no nabassaites un par to transplantāciju, par inficētu materiālu un politiskām lietām.  Šajā sakarā, ja Jums ir kādi jautājumi par šīm tēmām, lūdzu vērsieties pie De facto speciālistes Ingas Šņores.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Iepriekš teiktais, protams, bija joks.  Šāda satura raidījuma parādīšana pirms desmit gadiem varbūt atbilstu patiesībai, taču šodien – izraisa neizpratni, ja tas būtu humora raidījums – varētu pasmieties. Tomēr to raida nopietns polistisks raidījums De facto un stāsta, ka tā ir visa ptiesība par šo lietu! Patiešām izbrīna šo cilvēku gara un materiālā nabadzība, kas viecina šāda satura darbu veidošanos.
Kad žurnālisti no pieminētā raidījuma ieradās pie mums, tad tā nebija intervija, bet gan apsūdzība no pirmajiem vārdiem. Žurnāliste neklausījās manā izskaidrojumā, vienīgās atbildes uz manu skaidrojumu par to, ka mēs iznīcinām un nesaglabājam materiālu ar dzīvībai bīstamām infekcijām – tādām kā HIV/AIDS, akūts sifiliss un citām (tika rādītas Eiropas savienības vadlīnijas)  bija – mani tas neinteresē – Jūs esat noziedznieki. Beigās vēl kopskatam pietrūka roku dzelži un mana izvešana no telpām. Es pāris dienas nevarēju atgūties, gaidīju kādu atvainošanos no žurnālistes puses, taču izskatījās, ka tā ir normāla „patiesības”  iegūšanas prakse. Kāda žurnāliste man ieteica uzrakstīt šādu vēstuli Latvijas Televīzijai, lai novērstu šo nepamatoto apvainošanu:


VB SIA Latvijas Televīzijai.

Reklāma
Reklāma

Labdien cienījamie masu mēdiju pārstāvji!
Šā gada 22. janvārī SIA Cilmes šūnu bankas birojā ieradās žurnāliste Inga Šņore un operators no LTV. Esmu savā iepriekšēja darbā AIDS profilakses centrā intervēta vairākas reizes no masu mēdiju pārstāvju puses, tāpēc droši sāku sarunu. No pirmiem jautājumiem bija skaidrs, ka tā nav intervija, bet apsūdzība ("Jūs māniet klientus", "Jūsu darbība ir nelikumīga un nepamatota"utt.). Iepriekš mēs nebijām brīdināti, ka esam apsūdzēti kaut kādā noziegumā, neesam redzējuši ne tiesas spriedumu, ne pieteikumu, ne arī mums bija iespēja uz aizstāvību (pēc likumdošanas, ja cilvēku apsūdz kaut kādos nelikumīgos darījumos, cilvēkam ir tiesības uz advokātu).
Šajā sakarā, es aizliedzu izmantot ierakstus (gan video, gan audio) no pieminētās intervijas Latvijas televīzijas raidījumos bez mana uzaicinājuma un piekrišanas, iesaistot manu  vārdu un manis pārstāvēto uzņēmumu.
Esmu visu savu darba mūžu ziedojusi godprātīgai darbībai medicīnas jomā un manā darbībā nav nekā slēpjama un nelikumīga.
Ja Jums ir pretenzijas pret manu un manis pārstāvētās jomas profesionālo darbību, lūdzu risināt tās LR likumdošanas paredzētā kārtībā.”

Vēlos informēt sabiedrību, ka turpināsim strādāt tāpat kā iepriekš, ievērojot pasaulē un Eiropā pieņemtos standartus.

Raidījuma ieraksts tiks nosūtīts mūsu vadībai – lielākajam Eiropas investīciju fondam, kas spriedīs par turpmāko darbību, kā arī Eiropas nabassaites asiņu banku asociācijai.

Turpināsim informēt par jaunumiem, sakarā ar šo lietu.
Cilmes šūnu bankas direktore
Gita Gaņģe