Nebeidzams riņķa dancis: Nav alkohola, nav seksa...

"Vīrietis alkoholiķis ar seksu nodarbojās tikai dzērumā. Vai tā var būt, ka pārtraucot dzert, viņam seksu vairs nevajag? Mans vīrietis jau deviņus mēnešus nedzer. Un seksa arī nav kopš tā laika nav. Viņš pats nesaprotot, kas notiek, domāju, ka viņam mīļākās arī nav, lai gan čatot ar sievietēm patīk ļoti. Es pēdējo pusgadu pat nejautāju viņam neko par šo tēmu, jo pēdējo reizi, kad pajautāju, viņš man diezgan rupji atbildēja. Esmu palikusi īgna, kašķīga, nepievilcīga, un viņš nesaprot, kas notiek. Bet, kad paskaidroju, viņš vienkārši klusē. Tajā pašā laikā viņš mani mīlot. Es nesaprotu, ko darīt. Loģiski domājot, man jau sen vajadzēja būt prom, bet īsti negribas... Mums ir labas attiecības, bet ne kā vīrietim un sievietei," raksta kāda sieviete.

Mans vīrietis jau deviņus mēnešus nedzer. Un seksa arī nav kopš tā laika nav...

FOTO: Agnis Šmits

Mans vīrietis jau deviņus mēnešus nedzer. Un seksa arī nav kopš tā laika nav...

Situāciju lūdzām komentēt pārmaiņu trenerim Arturam Šulcam.

 

Stāsts par runāšanu un nerunāšanu

Jāatzīst, ka īsti nav cita ceļa kā attiecību problēmas risināt – vien ar runāšanu. Pēc stāstītā liekas, ka vīrietis tomēr kaut kādā mērā ir mēģinājis komunicēt. Viņš pauž savu trauksmi un nespēju risināt problēmu, jo nav iepriekšējas problēmu risināšanas pieredzes. Tomēr šo pieredzi var radīt. Labā ziņa ir tā, ka vīrietis sievieti mīl. Arī alkoholisma problēma tiek risināta. Tātad, vīrietis cenšas tikt galā ar savām problēmām, un sieviete var līdzdarboties nevis ar pārmetumiem, bet stāstīt par savām sajūtām, runāt par pozitīvo. Un tam ne vienmēr ir jābūt saistītam ar abu pieredzi vai saistītam ar konkrēto problēmu. Sieviete tikpat labi var stāstīt par interesantiem pasākumiem, ko apmeklējusi, iedvesmojošiem cilvēkiem, ko satikusi, neparastiem notikumiem, ko piedzīvojusi. Viņa var stāstīt par savām ķermeniskajām sajūtām. Var jautāt mīļotajam vīrietim par sajūtām, kas viņu pārņem konkrētās situācijās. Sarunas part sajūtām var ieviest kā tradīciju. Tās veicinās savstarpēju uzticēšanos, palielinās pieķeršanos un ļaus iepazīt mīļotā cilvēka neiepazīto pusi, ļaus arī pašam iemācīties dalīties pozitīvajā pieredzē. Ir svarīgi legalizēt sajūtu un emociju lauku (tas nozīmē – sajūtas un emocijas nav aizliegtas!). 

Nav jābaidās būt pirmajai, kura izrāda seksuālus mājienus. Ja tev gribas maigumu, izrādi to pirmā.

Otrais solis – kopīgais

Kopīgās emocionālās pieredzes veidošana kļūst par nākamo soli. Tad sākas kopīgie piedzīvojumi, kopīgie pārgājieni, kafejnīcas apmeklējumi. Maldīgs ir pieņēmums, ka šim kopīgajam ir jābūt kaut kam dārgam vai ekskluzīvam. Nereti skaistākās lietas slēpjas sīkumos. Var aizbraukt uz Siguldu vai blakus novadu, kur ir daudz skatāma un baudāma. Ir vērts pamēģināt saprast, kas vīrietim ir vērtība un mēģināt tajās iesaistīties. Tāpat ir svarīgi izteikt atzinību par labajām lietām, par paveikto. Cilvēkiem bieži liekas, ka kompliments ir kaut kas mākslīgs, neīsts un nedabīgs. Ja saku labus vārdus, padomās, ka man no tā cilvēka kaut ko vajag. Un patiesībā vajag jau ar – vajag komunikāciju, vajag viņa pozitīvās emocijas, atsaucību un pieķeršanos. Var rakstīt vīram mīlestības vēstules. Dažkārt rakstiskā formā ir vieglāk izteikt savas sajūtas. Uzaicini uz tikšanos. Tā var būt vieta, kas abiem asociējas ar kaut ko mīļu un sirsnīgu. Tā var būt pavisam jauna un neredzētā vieta – tāda, ar ko gribētos padalīties. Tā var būt pat iepazīšanās no jauna, tādējādi radot spēli un iekārdinot no jauna. Jā, pie viena arī parādot savu jauno es.  

 

Tālāk jau sekss

Nav jābaidās būt pirmajai, kura izrāda seksuālus mājienus. Ja tev gribas maigumu, izrādi to pirmā. Ir mīts, ka sievietei ir jābūt pakļāvīgai, tai, kura pirmā gaida kādas seksuālas aktivitātes no vīrieša. Ar gadiem sievietes mēdz vairāk apzināties savu sievietību. Un, ja to apzinās, vajag arī lietot. Tā ir enerģija un liels spēks, ko vajag likt lietā. Ja ir aktīva sievietes darbība, tā viegli ved pie nepieciešamā rezultāta. To var nosaukt arī citādi – parādi, ko tu vēlies. Protams, var izvēlēties otru ceļu – īgņoties un visu laiku būt neapmierinātai, bet tad arī tādu reakciju saņemsi pretī. Ja būsi atvērta un nedaudz provokatīva, ātri vien sagaidīsi vēlamo rezultātu. 

Reklāma
Reklāma

Viens no iemesliem – vīrietim zemapziņā ir doma, ka ar seksu skaidrā prātā nedrīkst nodarboties. Iespējams viņam ir nicinājums pret sevi, savu seksualitāti.

Joprojām aizspriedumi

Jāatzīst, Latvijā joprojām valda stereotips, ka sieviete pirmā nedara neko, ka sievietei nepieklājas darīt kaut ko provokatīvu. Tā joprojām ir māmiņu, vecmāmiņu un skolotāju pieredze, ka par seksu mēs nerunājam, ja runājam, tad negatīvā noskaņā. Protams, nav viegli pēkšņi izdomāt, ka mainīšu savu uzvedību, un to darīt. Tā ir spēle ar pašapziņu un cīņa ar sabiedrības spiedienu. Jā, no vienas puses – nevienam nav nekādas daļas, ko tu dari savā guļamistabā, bet nereti pārņem sajūta, ka sabiedrība redz tev cauri. Jāpieņem, ka seksualitāte ir vērtība. Sieviete kā personība ir vērtība. Un, kad to apzinās, par to ir daudz vieglāk runāt. Un otram noteikti ir patīkami sadzirdēt par sevi labas lietas, īpaši, ja tas skar intīmo sfēru. Tas iedrošina un mudina rīkoties un atbildēt līdzīgi.

 

Alkohols un seksualitāte

Kāpēc vīrietis skaidrā prātā nenodarbojas ar seksu? Parasti jau ir tā, ka alkohols tieši mazina seksuālo varēšanu. Te iemesli var būt dažādi. Viens no iemesliem – vīrietim zemapziņā ir doma, ka ar seksu skaidrā prātā nedrīkst nodarboties. Iespējams viņam ir nicinājums pret sevi, savu seksualitāti. Iespējams pirmās seksuālās pieredzes nav bijušas pārāk pozitīvas, kas arī veicinājušas negatīvo attieksmi pret šo procesu. Tā ir seksualitātes noliegšana visplašākajā izpratnē. Aizdzeršanās ļauj nonivelēt tās sajūtas. Lai tam tiktu pāri, vīrietis iemācījies dzert. Psihoterapija stāsta, ka lielākā daļa neirožu ir psiholoģiskas dabas. Un sieviete tiešā veidā šo seno iemeslu neatklās. Jo vīrietis pats to nezina. Sieviete var pamazām lobīt vaļā vīrieti, un viņš ar laiku iemācīsies uzticēties. Tas, ka vīrietis vairs nedzer, liecina, ka ugunsdzēšanas režīmā problēma ir sakārtota, bet problēma pēc būtības tomēr nav atrisināta. Viņš nav rehabilitējies pēc būtības. Nav noņemts trauksmes iemesls. Un tas ir ceļš, ko sieviete var atbalstīt. 

 

Kā sievietei tikt galā ar sajūtu, ka nesaņem gaidīto? 

Jā, plinti mest krūmos ir viegli, bet vajag izmantot iespēju runāt. Visas lietas ir jānosauc vārdos. Ja sajūt panākumu, to var mēģināt kādi dokumentēt, jo labās lietas piemirstas. Var rakstīt dienasgrāmatu. Strādā pie sevis. Iemācoties teikt otram labu, arī pašā ir progress. Jārēķinās, ka ikvienas pārmaiņas prasīs laiku. Vismaz tādas pārmaiņas, ko pašai izdosies pamanīt. Te nostrādās tauriņa efekts – pārmaiņas vienā cilvēkā izraisīs pārmaiņas otrā cilvēkā.