Vispopulārākā kontracepcijas metode Latvijā - prezervatīvi

Pieaugušajiem, par kādiem tiek uzskatīti abu dzimumu cilvēki vecumā no 15-49 gadiem, vispopulārākā kontracepcijas metode ir vīriešu prezervatīvi (arī sievietēm), liecina pieejamā informācija šomēnes izdotajā grāmatā "Veselības aprūpe Latvijā 2013". Turpretim par visas pasaules, tostarp Latvijas, vienu no nozīmīgākajām reproduktīvās veselības problēmām tiek uzskatīta neauglība.

24% sieviešu un tikpat daudz vīriešu nelieto nekādu kontracepcijas metodi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

24% sieviešu un tikpat daudz vīriešu nelieto nekādu kontracepcijas metodi.

Pieaugušajiem vispopulārākā kontracepcijas metode ir vīriešu prezervatīvi, pārtrauktais dzimumakts un tikai pēc tam hormonālā un intrauterīnā kontracepcija, kā arī kalendārā metode. Grāmatā apkopotā informācija par veselības aprūpi Latvijā 2012.gadā liecina, ka 51% vīriešu un 41% sieviešu kā kontracepcijas metodi izvēlas tieši prezervatīvu. Pārtraukto dzimumaktu kā metodi, lai neistātos nevēlama grūtniecība, izvēlas 18% vīriešu un 20% sieviešu.

6% vīriešu skaita "auglīgās un neauglīgās dienas"

Hormonālo kontracepciju izvēlas 10% vīriešu un 13% sieviešu, bet kalendāro metodi - 6% vīriešu un 10% sieviešu. Turpretim 24% vīriešu un tieši tikpat sieviešu vispār neizsargājas.

 

Abortu skaits samazinās

Abortu skaits dinamikā turpina samazināties. Pēdējo 10 gadu laikā mākslīgo abortu rādītājs uz 1000 dzīvi dzimušiem bērniem ir ievērojami (par 57%) samazinājies - no 734 abortiem 2002.gadā līdz 317 - 2012.gadā. Tomēr, salīdzinot ar vidējo Eiropas Savienības dalībvalstu rādītāju, Latvijā tas aizvien ir ļoti augsts.

2012.gadā pārtrauktas pirmās grūtniecības īpatsvars sievietēm vecumā līdz 49 gadiem bija 8,8%. Vērtējot dinamikā, šis rādītājs pēdējos trīs gados samazinājies, līdz 2008.gadam tam bija pieauguma tendence. Tomēr pārtrauktas pirmās grūtniecības īpatsvars meitenēm līdz 17 gadu vecumam ir nemainīgs - 65-70% ik gadu.

Reklāma
Reklāma

 

Lielākā problēma - neauglība

Visā pasaulē nozīmīga reproduktīvās veselības problēma ir neauglība. Eiropā šī problēma skar aptuveni 10-15% pāru. Latvijā kopējais neauglīgo pāru skaits nav apzināts, taču 2012.gada februārī darbību sāka Neauglības reģistrs, kurā tiek uzskaitīti neauglīgie pāri ar mērķi apzināt personas, kurām būtu nepieciešama valsts atbalsta programma neauglības ārstēšanai. latvijā vidēji gadā tiek veiktas 1100 ārpusķermeņa apaugļošanas procedūras, kā rezultātā katru gadu dzimst aptuveni 200 - 300 bērnu. patlaban neauglīgo pāru reģistrācija aizvien turpinās, tāpēc pieejamie dati par neauglību Latvijā ir nepilnīgi.