Vai tas ir neizbēgami, ka brīdī, kad piedzimst bērns, draugu loks sarūk?

Šķiet, draugi, kuri iegūti izglītojoties vai spodrinot savus talantus, līdzās būs vienmēr. Tomēr tā nav, un viens no pārbaudījumiem draudzībai ir brīdis, kad kāds vai kāda kļūst par māmiņu vai tēti. Daudzas draudzības diemžēl tad vienkārši izčākst.
Piedzimstot mazulim, bieži vien gadās, ar draugiem, kuriem bērnu nav, tiekamies retāk.

FOTO: Shutterstock.com

Piedzimstot mazulim, bieži vien gadās, ar draugiem, kuriem bērnu nav, tiekamies retāk.

Jābūt atklātiem un jārunā par vēlmēm

Jaunajiem vecākiem ir draudzības, kas dzimst, pateicoties bērniem, bet ir arī tādas, kas, bērniņam atnākot, ar laiku pazūd. Lai tā nenotiktu, draugiem savā starpā jābūt atklātiem un jārunā par savām vēlmēm un iespējām, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtē ārste-rezidente psihoterapijā, jauno vecāku atbalsta grupas psihoterapeite Aleksandra Gromova un Latvijas Universitātes doktorante, mātišķības pētniece Elza Lāma.

"Es varu noteikti teikt, ka bērna piedzimšana ir saistīta ar ļoti lielām izmaiņām un arī izmaiņām draudzībās un draugu lokā. 

Bet tas nav neizbēgami, ka visas draudzības ar cilvēkiem, kuriem, piemēram, bērnu nav, pavisam pazudīs," vērtēja Gromova.

"Es arī varu teikt, ka stāsti ļoti atšķiras, ka ir draudzības, kas dzimst tikai tāpēc, ka ir bērni, un ir draudzības, kas varbūt uz mirkli izčākst un tad atkal uzrodas no jauna. Ir arī tādas draudzības, kas paliek tikai stiprākas un pilnveidojas. Mana personīgā pieredze ir tāda, ka varbūt tās draudzības, kas tiešām bija jēgpilnas un ciešas, tās vienkārši izturēja to laika un mātišķības slogu un tiešām kļuva vēl labākas," pauda Lāma.

 

Nebēdz no jaunajiem vecākiem!

Bieži vien draudzība izzūd tieši tā iemesla dēļ, ka draugi, kuriem bērnu nav, neizprot jaunos vecākus, viņu vajadzības un problēmas, līdz ar to attālinās. "Daudzas sievietes secina, ka labāk turēties attālināti, distancēti, lai netraucētu – viņa tur kaut kā pati tiks galā," atzina Gromova.

Reklāma
Reklāma

Risinājums šai neizpratnei ir pavisam vienkāršs – vienkārši pajautāt, ko jaunā māmiņa vai tētis vēlas, kas viņiem šobrīd no draugiem nepieciešams. 

Bieži vien izrādās, ka tas nav nekas grandiozs un no draugiem neprasa daudz.  

Tāpat psihoterapeite uzsvēra, ka lielākais atbalsts no draugiem jaunajiem vecākiem visbiežāk nav vajadzīgs tūlīt pēc bērniņa piedzimšanas, bet drīzāk kādu laiku pēc tam, kad ikdienas dzīve ieiet rutīnā. 

"Visizteiktākā vientulības sajūta parādās tieši pēc kādiem diviem mēnešiem, jo pirmajā mēnesī cilvēks ir tik ļoti iedziļinājies jaunajā dzīvībā un jaunajos pienākumos, ka varētu nebūt ne laika, ne spēka domāt par draugiem. Bet, kad jau viss ir uz sliedēm, tu pēkšņi skaties apkārt un saproti, ka īstenībā neviena nav," atzina Gromova. 

Plašāk lasi portālā lsm.lv.

Saistītie raksti