Tēvs uz tikšanos ar bērnu nāk dzēris. Kā rīkoties?

Ne visi vecāki pret bērniem izturas ar atbildības sajūtu un cieņu. Ko jūt bērns, un kā rīkoties mātei?

Ja viņš nevar atnākt skaidrā pie bērna, vai es varu viņam aizliegt likumiski vispār nenākt pie bērna? Vai arī ko darīt, jo runāt ar viņu ir bezjēdzīgi…

FOTO: Shutterstock.com

Ja viņš nevar atnākt skaidrā pie bērna, vai es varu viņam aizliegt likumiski vispār nenākt pie bērna? Vai arī ko darīt, jo runāt ar viņu ir bezjēdzīgi…

Situācija: "Ir tā, ka mēs ar bērna tēvu nedzīvojam kopā jau 2 mēnešus, šķiršanās iemesls ir dzeršana un roku palaišana pret mani. Kad grib nākt ciemos pie bērna, es ļauju, tikai piebilstu, lai nāk skaidrā, 2 reizes bija atnācis, bet piedzēries. Es negribu, lai bērna tēvs nāk ciemos visu laiku dzēris. Ja viņš nevar atnākt skaidrā pie bērna, vai es varu viņam aizliegt likumiski vispār nenākt pie bērna? Vai arī ko darīt, jo runāt ar viņu ir bezjēdzīgi…"

Skaidro juriste Inese Freivalde: "Es ieteiktu, pirmkārt, oficiāli vienoties par saskarsmes tiesībām ar bērnu un to noteikumiem, tai skaitā, kurš ir tas vecāks, pie kā bērns ikdienā dzīvo un vienlaikus arī "stāvokli" kādā vecākam, kurš ikdienā nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības šīs saskarsmes tieības realizēt. Ja pēc tam rodas turpmākas problēmas ar to kādā "stāvoklī" ir attiecīgais bērna vecāks, Jūs jautājuma risināšanā iesaistīt bāriņtiesu. Turklāt, jāņem vērā, ka katram no vecākiem ir pienākums rūpēties par bērna fizisko un emocionālo drošību visās situācijās, līdz ar to, nav pieļaujams, ka ar bērnu kontaktējas cilvēks, kurš ir apreibinošu vielu ietekmē."

 

Klīniskās psiholoģes Dainas Dziļumas komentārs par to, kādu ietekmi uz bērnu var radīt šāda situācija:
Diemžēl alkohola ietekmē mainās cilvēka uztvere un uzvedība – cilvēks var kļūt viegli aizkaitināms, mainās laika izjūta, spēja reāli uztvert un novērtēt notiekošo. Protams, tas var negatīvi ietekmēt arī spēju parūpēties gan par bērna fiziskajām, gan emocionālajām vajadzībām. Bērns var izjust neizpratni, bailes par to, ka vecāks izturas „kaut kā dīvaini”. Bērns, kurš regulāri ir pieredzējis situācijas, kad vecāki alkohola ietekmē nespēj par viņu parūpēties, bieži ieņem vecumam neatbilstošu lomu – piemēram, pieskata vecākus, lai viņi neizdzer pārāk daudz, mēģina nomierināt, situācijās, kad jūt, ka vecāki kļūst aizkaitināti, mēģina pielāgoties, kad vecāki ir neatbilstoši jautri. Šāda atbildība noteikti nav atbilstoša bērna lomai, nav saskaņā ar bērna emocionālajām vajadzībām."

Reklāma
Reklāma

Bērns, kurš regulāri ir pieredzējis situācijas, kad vecāki alkohola ietekmē nespēj par viņu parūpēties, bieži ieņem vecumam neatbilstošu lomu.

Psiholoģe Laila Kalniņa uzsver, ka īpaši svarīgi, lai mamma ar bērnu par situāciju runātu un skaidrotu notiekošo atbilstoši bērna vecumam: "Sarežģīti ir tas, ka, iespējams, bērns vēlētos redzēt tēti vienalga kādā formātā, ja vien viņš nav agresīvs. Dzērums, protams, nav nekas labs, saskarsme, visticamāk, nav kvalitatīva. Maz ticams, ka tas tētis mainīsies – klausīs sievu vai sekos bērna interesēm, līdz ar to, mamma nevar neko vairāk izdarīt, kā skaidrot bērnam situāciju kā tādu – kas notiek, kā tētis mainās, ko var, ko nevar, kad ir dzēris, kāpēc mamma pieņēma lēmumu šķirties, ko, atkal, iespējams, bērns visu jau ir redzējis savām acīm un nekādu jautājumu nemaz nav. Jā, svarīgs ir bērna vecums. Ietekmēt te ko var, manuprāt, tikai juridiski – šķiršanās, izpēte bērnam, tiesas uzliktie ierobežojumi vai nosacījumi utml."