Septiņi vienkārši soļi līdz nosiltinātai fasādei

Pavasaris ir laiks, kad gribas uzlabot, „uzfrišināt” savu mājokli. Viens no būtiskākajiem darbiem ir fasādes siltināšana. Šis ir padomu raksts saimniekiem ar zelta rokām, lai svarīgo darbu varētu paveikt paša rokām.

Pavasaris ir lielisks laiks, lai siltinātu mājas fasādi! Foto no www.akolat.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pavasaris ir lielisks laiks, lai siltinātu mājas fasādi! Foto no www.akolat.lv.

 

Pamācība no būvmateriālu interneta veikala www.akolat.lv speciālistiem. 

 

1. Pamatnes sagatavošana

Izolācijas plākšņu stiprināšanas pamatveids ir to līmēšana pie sienām ar līmējošām javām. Pamatnei jābūt nesošai, stabilai, līdzenai, tīrai un neuzsūcošai. Esošo apmetumu jāpārbauda, veicot izklauvēšanu ar āmuru, savukārt to nestspēju, veicot ieskrāpēšanu ar asu instrumentu. Izskrāpētās apmetuma vietas jāpapildina ar izlīdzinošo javu. Esošie krāsu slāņi nedrīkst lobīties. Ja ar ūdeni apsmidzināta siena ātri kļūst tumša, tas nozīmē, ka pamatne ir pārāk uzsūcoša un tai nepieciešama gruntēšana. Virsmas nelīdzenumi, kuri pārsniedz 1 cm, jāizlīdzina ar izlīdzinošo javu vai apmetuma javu.

Detalizētu pamācību skaties šeit!

 

2. Cokola jeb starta līstes nostiprināšana

Siltinošā slāņa apakšējai malai nepieciešama aizsardzība pret mehāniskiem bojājumiem. Tas izdarāms ar cokola profila palīdzību. Bez aizsardzības funkcijas šie profili veido montāžas atbalstu pirmajai izolācijas plākšņu rindai, savukārt uz tā apakšējās malas izveidotais pilinātājs izslēdz lietus ūdens notecējumus uz cokola sienas.

 

3. Putupolistirola / akmensvates nostiprināšana

Putupolisterola plākšņu līmēšanu var veikt beznokrišņu laikā, kad gaisa temperatūra nav zemāka par + 5° C. Jālieto EPS 60 - 70 markas putupolistirola plāksnes ar tilpuma blīvumu vismaz 15 kg/m3. Stiprinot to pie pamatnes ar līmējošo javu. Līmējošā java jāuzklāj uz polistirola plāksnes nepārtrauktā klājumā (līdzenu sienu gadījumā rīvdēlis ar zobiem) vai jāveic klājums pa perimetru un apm. 6 javas pikuči pārējos gadījumos. Javas daudzums jāizvēlas tādā veidā, lai vismaz 60% plāksnes virsmai caur kontaktu ar līmi būtu saskare ar pamatni.

Atceries! Līmējošā java tiek uzklāta uz plāksnes malām aptuv. 4 cm platām joslām. Uz pārējās virsmas uzliekam 6 – 8 pikučus aptuv. 10 cm diametrā.

Detalizētu pamācību skaties šeit!

 

Reklāma
Reklāma

4. Papildus stiprināšana ar dībeļiem

Pielīmētais putupolistirols jāpastiprina ar plastmasas dībeļiem, minimālais daudzums 4 gab./m2. Spraišļu garumam jābūt izvēlētam tā, lai tā enkurotā zona atrastos vismaz 5 cm dziļumā smagajos lietajos materiālos (pilnais ķieģelis, betons) un vismaz 9 cm dziļumā porainajos materiālos. Enkurojuma zonā netiek ierēķināts apmetuma biezums. Atveru urbšanu spraišļiem var uzsākt pēc līmējošās javas pilnīgas sasaistes zem izolējošā materiāla plāksnēm t.i. aptuveni divas dienas pēc pielīmēšanas.

 

5. Armējošā slāņa veidošana

Līmējošās javas slānis ar tajā iegremdētu stikla šķiedras sietu veido pamatni augstvērtīgai apmetuma apdarei. Armējošā sieta uzdevums ir fasādes aizsardzība pret plaisu rašanos temperatūras rezultātā. Kārtējās armējošā sietā joslas klājamas ar aptuv. 10 cm pārlocījumu. Armējošam slānim jābūt aptuv. 3 mm biezam un tā virsmai jābūt ideāli gludai. Iespējamie negludumi var tikt nošpaktelēti ar līmējošo javu un noslīpēti ar smilšpapīru. Armējošā slāņa izpilde var sākties ne ātrāk, kā 3 dienas pēc polistirola pielīmēšanas, beznokrišņu atmosfēriskos apstākļos un gaisa temperatūras ne zemākas par + 5° C un ne augstākas par + 25°C.

 

6. Pamatnes sagatavošana pirms dekoratīvā apmetuma

Pēc līmes pilnīgas sasaistīšanās armējošais slānis jānogruntē. Šis klājums ķīmiski nodala armēto slāni no apmetuma, samazina tās uzsūcamību un ievērojami paaugstina apdares apmetuma pieķeršanās spēju. Darbu vēla termiņa un nelabvēlīgu atmosfērisko apstākļu gadījumā (ziema), nogruntētās sienas var tikt atstātas līdz nākamai celtniecības sezonai, nenodarot zaudējumu siltināšanas sistēmai. Šajā etapā noteikti veicama visu temperatūras šuvju blīvēšana.

 

7. Dekoratīvais apmetums

Fasādes siltināšanas sistēmas pēdējais elements ir dekoratīvais apmetums . Šis slānis pasargā izveidoto siltinājumu no atmosfērisko faktoru iedarbības un mehāniskiem bojājumiem, kā arī veido ēkas fasādes izskatu.Pastāv divi augstvērtīgu apmetumu veidi: minerālie un akrila. Noteikumi apmetumu veikšanai no abiem ir identiski. Starpība ir javas sagatavošanā Akrilaapmetumi tiek piegādāti gatavas pastas veidā, savukārt minerālie–sausa maisījuma izskatā. Laika apstākļi–apmetuma izpildes un žūšanas laikā gaisatemperatūra ne zemāka par +5°C un ne augstāka par +25°C. Apmetumus nevajadzētu veidot lietainā laikā un spēcīgā vējā. Saprātīgi ir sagatavoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, izkarot uz stalažām aizsargtīklus.

Detalizētu pamācību skaties šeit!

 

Vairāk par fasādes siltināšanu un tam nepieciešamajiem materiāliem uzzini būvmateriālu interneta veikalā www.akolat.lv!