EP deputāti aicina uz adopcijas pārrobežu atzīšanu

Lai aizsargātu adoptēto bērnu intereses, pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti aicina Eiropas Komisiju nākt klajā ar priekšlikumiem vienotiem tiesību aktiem, kas visām ES dalībvalstīm pieprasa automātiski atzīt vienai otras adopcijas nolēmumus. Rezolūcijā ieteikts izveidot Eiropas adopcijas apliecību, lai paātrinātu automātiskās atzīšanas procesu. 

Ģimenes ar no tās pašas valsts adoptētiem bērniem, pārceļoties no vienas ES dalībvalsts uz citu, vēl joprojām saskaras ar juridiskām un administratīvām grūtībām.

FOTO: Shutterstock.com

Ģimenes ar no tās pašas valsts adoptētiem bērniem, pārceļoties no vienas ES dalībvalsts uz citu, vēl joprojām saskaras ar juridiskām un administratīvām grūtībām.

 

Ziņojumā Eiropas Komisiju aicina izvirzīt noteikumus automātiskai iekšzemes adopciju atzīšanai ES mērogā - t.i. gadījumos, kad adoptētāji un adoptējamais bērns ir vienas valsts rezidenti. Lai gan Hāgas konvencija paredz automātisku adopcijas atzīšanu visās valstīs, kas to parakstījušas, t.sk., visās ES dalībvalstīs, tas attiecas tikai uz gadījumiem, kad vecāki un adoptētais bērns ir no divām dažādām valstīm.

 

Eiropas adopcijas apliecība un paraugprakses vadlīnijas

EP deputāti iesaka izveidot Eiropas adopcijas apliecību, lai paātrinātu automātisko atzīšanas procesu “vietējiem” adopcijas sertifikātiem ES mērogā. Viņi aicina arī izveidot vienotus minimālos standartus adopcijai, nevis tiesību aktu veidā, bet gan, lai definētu “paraugprakses” vadlīnijas.

Ziņotājs Tadeusz Zwiefka (EPP, Polija) komentēja, ka “jebkura adopcija jāveic vislabākajās bērna interesēs, ņemot vērā katra gadījuma īpašos apstākļus. Tā kā adopcijai būtu jānodrošina bērnam mīlošu, gādīgu un stabilu vidi, mēs aicinām Eiropas Komisiju veikt pasākumus iekšzemes adopciju apliecību atzīšanas jomā, lai ģimenēm ar adoptētajiem bērniem ir juridiskā skaidrība, pārceļoties uz citu ES dalībvalsti.”

Reklāma
Reklāma

 

Administratīvo šķēršļu izskaušana
Ģimenes ar no tās pašas valsts adoptētiem bērniem, pārceļoties no vienas ES dalībvalsts uz citu, vēl joprojām saskaras ar juridiskām un administratīvām grūtībām. Piemēram, vecāki var nespēt nodrošināt izglītību vai medicīnisko aprūpi adoptētajam bērnam, ja vien netiek veiktas papildus juridiskas darbības, lai pierādītu savu aizbildniecību.

Rezolūcija tika pieņemta ar 533 balsīm, pret balsojot 41 un 72 atturoties. EK nebūs spiesta sekot EP ieteikumiem, taču atteikuma gadījumā, tai jānāk klajā ar iemesliem šādam lēmumam. 

Šī rezolūcija attiecas tikai uz vecāku - bērnu attiecībām. Līdz ar to tā neuzliek par pienākumu ES dalībvalstīm atzīt kādu konkrētu tiesisko attiecību statusu starp adoptējamā bērna vecākiem.