Kā rīkot nakts klases vakaru? Skolotāja Kristapa Auzāna pieredze

Nakts klases vakars sākotnēji izklausās pēc trakas idejas, kur vesela klase visu nakti trakos un ārdīsies pa skolu, taču patiesībā tā ir lieliska iespēja veidot klases kolektīvu, kā arī nostiprināt skolēnu savstarpējo izpratni vienam par otru. Par savu pieredzi un ieguvumiem, rīkojot nakts klases vakarus, dalās Mammamuntetiem.lv radītās Bērnu universitātes “Swedbank naudas studijas bērniem” nodarbību vadītājs un “Iespējamās misijas” skolotājs Kristaps Auzāns.

Foto: Kristaps Auzāns. Nakts klases vakari - lielisks veids, kā saliedēt klases kolektīvu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Kristaps Auzāns. Nakts klases vakari - lielisks veids, kā saliedēt klases kolektīvu.

Kristaps Auzāns strādā Dobeles Valsts ģimnāzijā, viņš māca matemātiku un ekonomiku, kā arī ir audzinātājs 8.b klasei. Nakts klases vakars 8.b klasē jau kļuvis par tradīciju, šogad, pirms pavasara brīvdienām, tas tiek rīkots jau otro gadu. Vakara struktūra ir vienkārša, sākumā klase kopā skatās bailīgu, bet ne bezjēdzīgi vardarbīgu filmu. Pēc filmas noskatīšanās ir pienācis īstais brīdis, lai tumšajās skolas telpās spēlētu paslēpes, kas ir reizē baiss un bezgala aizraujošs piedzīvojums. Tāpat, nakts laikā tiek spēlētas dažādas skolēnu un skolotāja piemeklētas spēles.


“Patiesībā es pārāk nesatraucos par skolēnu nodarbināšanu visas nakts garumā, parasti es piedāvāju vienam vai diviem skolēniem rīkot klases vakaru un parūpēties par tēmu un aktivitātēm. Domāju, ka skolotāji piekritīs, ka katrā klasē ir aktīvi un radoši skolēni, kas ir pietiekoši organizatoriski un uzņēmīgi, lai viņiem varētu ko tādu uzticēt. Man ir īpaši paveicies, man tādi ir 29,” par vakara organizēšanu dalās klases audzinātājs, Bērnu universitātes "Swedbank naudas studijas bērniem"  vadītājs Kristaps Auzāns.


Šogad organizatori bija divi puiši, kas bija īpaši padomājuši par klasesbiedru līdzdalību. Viņu izdomātais pirmais uzdevums bija aicinājums salikt visus telefonus instrumentu kastē, kas tika aizslēgta. Tāpat organizētāji bija parūpējušies par daudzām, dažādām spēlēm un aktivitātēm. 


Klases vakars notiek no 21:00 līdz 7:00, tāpēc jāpadomā par dažāda nakts posma nodarbēm, jo pēc aktīvām paslēpēm tumsā, ir divi naktī, gribas kaut ko mierīgāku, bet enerģijas līmenis jānotur gana augstu, citādāk jaunieši sāk samiegoties un jūtas saguruši, taču aizmigt nedrīkst, jo tad tu vari kļūt par upuri kādam ar marķieri. Šeit lieliski noder dažādas galda spēles, kā “Resistance”, “Dix it” vai klasiskais mēmais šovs.

Pamēģiniet četros naktī izdomāt un uzminēt tādus vārdu salikumus, kā “akustiskā caurule” vai “caurspīdīgs plastmasas maisiņš”. 8.klases skolēni to prot un var. 


Skolotājs Kristaps izceļ dažādus labumus, ko skolēni iegūst no nakts klases vakara: “Manuprāt, ļoti daudzi cilvēki Latvijā izklaidējas vienveidīgi un garlaicīgi, viņi dodas piektdienās uz klubu, vai kādu dzīvokli, dzer alkoholu un runā par “neko”. Man žēl to cilvēku, kuriem ir šāda iknedēļas rutīna, tāpēc vēlos parādīt un dot skolēniem idejas, cik daudz dažādas un foršas lietas mēs savās ikdienas dzīvēs patiesībā varam darīt. Es vēlos izstiept skolēnu radošumu maksimāli plaši, gribu, lai viņi nepārtraukti darbotos, jo būsim godīgi, tikai sākot darīt, tu vispār vari ko paveikt. Tāpat, pēc šāda vakara skolēni ierauga savus klases biedrus, skolotāju pavisam citā gaismā. Nav vienkārši iepazīt un sadraudzēties ar 29 citiem cilvēkiem, bet šāds pasākums saliedē un veido klases kolektīvu.”

Reklāma
Reklāma


Vienmēr, kad tuvojas klases vakars skolēni nāk klāt un stāsta, ka citu klašu jaunieši arī vēlētos to darīt un prasa, kā 8.b izdodas sarunāt šādu pasākumu. Skolotājs Kristaps atzīst, ka “ ir trīs priekšnosacījumi, kas skolēniem ir jāizdara, lai šāds klasesvakars notiktu. Pirmkārt, labi jāmācās. Otrkārt jāprot cilvēcīgi komunicēt ar citiem skolas darbiniekiem un vadību, piemēram, mūsu klase uzdāvināja skolas dežurantam datora tumbiņas, lai viņš var skatīties hokeju, kamēr skolā notiek dažādi pasākumi. Ar šādu draudzīgu attieksmi mēs varam sasniegt daudz vairāk nekā ar pieprasīšanu un ultimātiem. Taču pats svarīgākais ir lai klases audzinātājs zinātu, ka var paļauties uz savu klasi, uzticēties viņiem. Es zinu, ka es to varu, tāpēc arī šāds klases vakars var notikt”.


Mammamuntetiem.lv sadarbībā ar A/S "Swedbank" ir izveidojuši jaunu nodarbību ciklu sākumskolas vecuma bērniem - “Swedbank naudas studijas bērniem”. Nodarbības vada divi brīnišķīgi un aktīvi “Iespējamās misijas” skolotāji – Agnese Slišāne un Kristaps Auzāns. “Swedbank naudas studijas bērniem” dod iespēju iegūt zināšanas caur dažādām interesantām spēlēm un neparastiem uzdevumiem. Nodarbību mērķis ir radīt bērniem izpratni par to, kas ir ģimenes budžet, kā tiek veidota preces vērtība, kas ir nodokļi, kas ir kredīti un kā aizņemties atbildīgi. Nodarbībām bērnu vari pieteikt ŠEIT!

 

Autors: Bērnu universitātes "Swedbank naudas studijas bērniem" pasniedzējs, Dobeles Valsts ģimnāzijas skolotājs Kristaps Auzāns