4 faktori, kas kavē zīdaiņa runas attīstību PLUS idejas, kā runu veicināt

Vai zini, ka tieši zīdaiņa vecumā ar skaņu klausīšanos sākas mazuļa runas attīstība? Par to, kas var kavēt mazuļa runas attīstību zīdaiņa vecumā, stāsta audiologopēde Evita Bugaja.
Jau no pirmajiem mēnešiem vecāku rokās ir bērna runas attīstība!

FOTO: Shutterstock.com

Jau no pirmajiem mēnešiem vecāku rokās ir bērna runas attīstība!

Iespējams, neesat par to aizdomājušies, bet pavisam ikdienišķas lietas var kavēt mazuļa valodiņas attīstību!

 

Faktori, kas kavē runas attīstību:

  1. Pārāk daudzi skaņas avoti – televizors, radio un kliegšana pārstimulē bērna dzirdi un viņš nespēj vairs uztvert un saprast skaņas.
  2. Pāraprūpe – mūsdienās izplatīta jauno vecāku problēma, ka viņi visu izdara bērna vietā, neko neļaujot pašam darīt. Līdz ar to mazulis pierod, ka nav nepieciešams piepūlēties, lai kaut ko panāktu. Taču, lai attīstītos runa, ir jābūt piepūlei – jābūt uzmanības koncentrēšanai, skaņas atkārtošanai.
  3. Bērna klusināšana lallināšanas un gugināšanas periodā – nereti dzirdēts, ka mazulis izrunā skaņas, “pļāpā” ar sevi un vecāki apklusina, lai būtu klusums.
  4. Vairākas valodas ģimenē – sākumā vēlams būtu koncentrēties uz vienu valodu, lai vienam vārdam ir viens apzīmējums.

 

Reklāma
Reklāma

 

Faktori, kas veicina runas veidošanos:

  1. Klusuma brīži – vismaz reizi dienā zīdainim vajadzētu atrasties 30 minūtes pilnīgā klusumā bez televizora vai radio fonā, lai viņš var visu apdomāt, ko dzirdējis. Vislabāk būtu, ja šis klusuma brīdis ir uzreiz pēc vingrinājumiem.
  2. Velšanās un rāpošana – “Ir pierādīts, ka caur rāpošanu un velšanos tiek attīstīta sīkā un lielā motorika. Pie sīkās motorikas pieder arī mēle un latviešu valodā katras skaņas izrunāšana ir atšķirīga mēles kustība un pozīcija. Tāpēc arī no šī aspekta ir ļoti svarīgi, ka mazulis uzreiz nestāv kājās, bet piedzīvo arī velšanās un rāpošanas periodu,” atklāj audiologopēde Evita Bugaja.
  3. Sarkanas lūpas un skaidra izruna – vecākiem būtu ieteicams skaņas, zilbes un vārdus izteikt lēni, skaļi, skaidri un izteiksmīgi. Nevajadzētu ar mazuli ātri un neskaidri runāt. Vissvarīgākais zīdaiņa vecumā ir parādīt mazulim, kā skan skaņa, piemēram, A (atver plašu muti vaļā), M (sakļauj lūpas kopā), jo runa attīstās no skaņām, nevis uzreiz pilniem vārdiem.
  4. Dziesmiņu dziedāšana – dziedot kādu dziesmu, jāiekļauj patskaņi, līdzskaņi un zilbes. Uzsvars jāliek uz skaņām un zilbēm, jo tās būs pirmās, kuras bērns iemācīsies teikt.

 

Speciālos vingrinājumus, kā attīstīt mazuļa valodiņu, meklē šeit!

Saistītie raksti