Aukstuma panikulīts – vēl viens sārto vaigu iemesls

Aukstuma panikulīts – vēl viens sārto vaigu iemesls! Nereti neatpazīts un satraucošs, bet pēc savas būtības ļoti nekaitīgs, labdabīgs un pašpārejošs.
Izskatās sliktāk nekā ir īstenībā, tapēc 
īpašu arstēšanu nevajag.

FOTO: Shutterstock.com

Izskatās sliktāk nekā ir īstenībā, tapēc īpašu arstēšanu nevajag.

Kā rīkoties, ja pēc pastaigas aukstā gaisā mazulim sārtojas vaigi, skaidro ārste Katerina Bulavkina, bloga  "Veseliem bērniem" autore. 

 

Daudzi ārsti un vecāki nereti veltīgi ķeras klāt hormona ziedēm un steidzas vainot saldumus vai citus alergēnus. Nevajadzīgi. Parunāsim par niansēm un iemesliem tieši šim stāvoklim. 

Aukstuma panikulīts var būt novērojams dažādās vecuma grupās, tomēr visbiežāk skar mazus bērnus un un zīdaiņus. 
 

Tas ir izskaidrojams ar to, ka maziem bērniem zemādas taukos ir vairāk piesātināto taukskābju, kas sacietē pie mazāk izteikta aukstuma (sviests, kurā ir piesātinātie tauki, ledusskapī ir ciets, bet eļļa paliek šķidra).  
 

Reklāma
Reklāma

Pie zemas temperatūras mazuļiem tauki var sākt sacietēt, kristalizēties, un veidojas iekaisums. Cilvēkam pieaugot, zemādas tauku saturs mazliet mainās, tāpēc pieaugušajiem aukstuma panikulīts ir retāk (bet gadās).  
 

Izpaužas visbiežāk pēc 12-72 h kopš saskares ar aukstumu, aukstu vēju. Tas ir domāts kā ievērojams, bet neobligāti ekstrēms aukstums. Piemēram - miegs ārā ratos, garas pastaigas salā, ledus aplikācijas pie sasituma, pavārtīšanās sniegā, saldējums (t.s. popsicle panniculitis, kur "popsicle" - saldētā suliņa).
 

Parādās uz bērna vaidziņiem vai zoda, citreiz uz ciskām un arī rociņām, kur vairāk zemādas tauku, un vietās, kas vairāk pakļautas aukstumam, mazāk piesegtas.  

Pieaugušajiem - vairāk novērots sievietēm, jātniecēm (equestrian panniculitis) - uz ciskām, pēc treniņa aukstā laikā, ziemā. Citreiz var novērot pēc ziemas priekiem izmirkušos džinsos vai blīvos legingos - papildus "palīdz" ādas asins cirkulācijas ierobežojumi. Tiek lēsts, ka diēta, kas bagāta ar piesātinātajiem taukiem, varētu veicināt šādas izpausmes.  
 

  • Kā tas izskatās? Sarkans vai zili-violets pleķis, uz tausti kā sablīvējums ādā/zem ādas, blīvāks par apkārtējo ādu. Var būt uz viena vai abiem vaigiem, kā pleķis vai kā mezgliņš, var būt vairāki.
  • Ārstēšana: parasti pāriet pats 2-3 nedēļu laikā, nekas nav jādara. Var pielikt siltu kompresīti. Sargāt no atkārtotas aukstuma ietekmes. Ir gadījumi, kad skartais ādas lauks lielāks, tad atlabšanas periods var būt pat līdz 3 mēnešiem, un var saglabāties nelielas ādas krāsas izmaiņas.  
  • Profilakse: sargāšanās no aukstuma, viegli pieguļošs, neiespīlēts apģērbs, sejas maska. Aukstuma krēmi šeit nepalīdz - tie pasargā tikai ādu, bet aukstuma ietekmi uz zemādas taukiem nemazina.  
  • Alternatīvā diagnoze – apsaldējums. Parādās daudz ātrāk, var būt nejutīgums, tūska, apsārtums vai pelēcīga nokrāsa, vēlāk parādās pūšļi, izčūlojumi, nekroze (beigti audi).

    Par bērnu veselību lasi arī blogā www.veseliemberniem.com

Saistītie raksti