Mīlestība pāri teorijām vai Pirmā gada dzīves skola

“Teorijas ir jāpalaiž un ar mīlestību jāuzņem jaunā dzīves kārtība”. Tā dr.Anna Birka iedrošina jaunos vecākus uztvert dzīvi, kad ģimenē ienāk mazulis. Dr.Anna Birka ir ārste – pediatre ar vairāk kā 30 gadu pieredzi strādājot kā padomdevējai un atbalstam vecākiem un bērniem. Daktere ir vecmāmiņa  brīnišķīgiem, lolotiem mazbērniem, un protams, iedvesmojoša, mīloša un gādīga sieviete! 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Sajūtu gamma jaunajiem vecākiem ir neaprakstāma. Dažs pavisam ātri iejūtas jaunajos apstākļos, citam ir nepieciešams ilgāks laiks. Dažs ar jaunajiem pienākumiem itin veikli tiek galā, citam jālūdz palīdzība vecmammai, draudzenei, auklītei. Kā sagatavoties šim lielajam notikumam, kad ģimenē ienāk mazulis? 

Dr.Anna Birka: Mana pieredze ir tas, kā es iedrošinu jaunās māmiņas. Mēnesi pirms valsts eksāmeniem man piedzima meitiņa. Šajā laikā tuvojās finišam manas mācības Pediatrijas fakultātē un vīram Ārstniecības. Mēs atvedām meitiņu mājās, nolikām uz gultas un domājām, ko nu tagad darīt? Skolā mācītās teorijas atšķiras no īstās dzīves. Tās visas ir jāpalaiž un ar mīlestību jāuzņem jaunā dzīves kārtība. Un tas arī pilnīgi normāli ir jāuztver, jo visam pāri ir mīlestība un rūpes par mazo cilvēku lielajā pasaulē. Nav viens labākais variants, ideālais scenārijs. Katrs cilvēks ir unikāls, katram ir savs stāsts, kas jāizdzīvo! 

Pirmais mēnesis ir adaptācijas mēnesis. Vecāki iepazīst bērnu, bērns vecākus


Kā Jūs iedrošiniet jaunās māmiņas, jaunos vecākus par gaidāmo mazuli? 

Dr.Anna Birka: Satraukums, neziņa ir visiem – gan vecākiem ar medicīnas izglītību, gan bez tās. Bet sākot darboties viss notiek un bērni aug un izaug. Lai kā mēs – vecāki censtos, kļūdas būs, katram savas, bet mīlot bērnu, rūpējoties, audzinot ar mīlestību izaug labs cilvēks. 

Pirmais mēnesis ir adaptācijas mēnesis. Vecāki iepazīst bērnu, bērns vecākus. No sākuma šķiet, ka bērns vienkārši raud, bet jau ar laiku mēs saprotam, kad raud, jo gribas ēst, kad raud, jo nāk miegs, sāp vēderiņš vai vienkārši vienam garlaicīgi. 


Ko darīt, ja neskatoties uz visiem labiem nodomiem, iecerēm un vēlmi nodrošināt bērniņu ar mātes pienu, tomēr ar to ir par maz, vai pat tā, ka bērniņš atsakās zīst? Zinu, ka daudzas māmiņas to ļoti pārdzīvo, ieslīgst pašpārmetumos.  Kāda ir alternatīva mātes pienam? Kuru piena maisījumu Jūs ieteiktu? Ar kādu sākt? Kā lai saprot, vai bērniņam nebūs alerģiska reakcija? 

Dr.Anna Birka: Ja sievietei nav piena, noteikti nevajag sevi šaustīt vai krist izmisumā! Mūsdienās ir tik labi mākslīgie piena maisījumi. Bērnam piemērotāko piena maisījumu, vajadzētu izvēlēties kopā ar ģimenes ārstu vai pediatru, un mazāk uzklausīt interneta ieteikumus. Piedāvājumus ir patiešām plašs, bet, ja kāds maisījums bērnam ir iepaticies, to ēd labprāt, vēdera izeja ir laba, bērniņš attīstās, pieņemās svarā, aug garumā, tad nevajag eksperimentēt un mainīt piena maisījumu. 

Dabīgām tējām, katrai ir sava specifiska, ārstnieciska iedarbība, tādēļ bez iemesla tās nevajag mazulīšiem dot

Ir kāda skaista ilustrācija, kur ir redzamas 3 sievietes – māte, kas baro bērnu ar krūti, māte, kura baro bērnu ar pudelīti, vecmāmiņa, kura baro bērnu ar pudelīti. Bet galvenais, ka bērniņš ir kontaktā, maigi pieglauzts, siltumā un saņem labāko, kas tajā brīdī iespējams! 

Vislabākais ir Holle mākslīgais piena maisījums zīdaiņiem no dzimšanas. 

Bērniņam augot, no pusgada iespējams izvēlēties 2.numura maisījumu, kā arī nākamo, kas paredzēts bērniem no 1 gada vecuma. 


Vai zīdainītim jādod dzert ūdens? No kāda vecuma jāpiedāvā ūdens? Kādu ūdeni dot zīdanītim - vārītu, avota ūdeni, filtrēru ūdeni vai pudelēs nopērkamo ūdeni no kāda konkrēta ražotāja? 

Dr.Anna Birka: Ūdeni var sākt piedāvāt , kad bērna ēdienkartē parādās piebarojums. Dažreiz, ja ir ļoti karsts, tad arī var piedāvāt bērniņam ūdeni. Nevaru izcelt kādu īpašu ūdeni, bet var dot bērnam speciālo ūdeni, ko var iegādāties veikalos, der arī vārīts avota vai krāna ūdens. 


Vai zīdainītim jādod dzert tējas? No kāda vecuma jāpiedāvā tējas? Latvijas pļavas vasarā ir pilnas ar ziediem, veselīgiem augiem. Kur lasīt augus tējām? Vai ir kāds ražotājs, kura piedāvātajā preču klāstā, ir pieejamas arī tējas tieši mazuļiem? 

Dabīgām tējām, katrai ir sava specifiska, ārstnieciska iedarbība, tādēļ bez iemesla tās nevajag mazulīšiem dot. Mana mīļākā tēja ir kumelīšu tēja. Pie aizcietējumiem vāja, pie šķidras vēdera izejas stipra. Bet tas jau būs mazliet lielākiem bērniem. Bet mans ieteikums, ja lietot tējas, tad labāk tādas, kas pirktas aptiekā vai īpašas bērnu tējas, jo nevar zināt, kur tējas ir lasītas, cik drošā un tīrā vietā. 

Ūdeni var sākt piedāvāt , kad bērna ēdienkartē parādās piebarojums

Izvēloties Holle produkciju, brīnišķīga ir tēja mazuļiem no 4 mēnešu vecuma.


Vai atšķiras laiks, kad sākt piebarošanu, atkarīgi no tā, kāda barošana ir mazulim – 100% mātes piens, mātes piens papildus ar mākslīgo piena maisījumu vai tikai piena maisījums. 

Dr.Anna Birka: Piebarojuma uzsākšanas laiks ekskluzīvi - ar krūti barotiem bērniem un tādiem bērniņiem, kuriem uzturā ir mākslīgais piena maisījums ir vienāds. Piebarojumu uzsāk pamazām ar vienu produktu. Vēlams vietējo, ja iespējams, sezonālu. Ja nesakrīt sezonas, nav iespējams tikt pie vietējiem, tīriem dārzeņiem, tad ļoti labi un kvalitātīvi ir Holle dārzeņu biezenīši. 

Piemēram, Holle bio pastinaku biezenītis, pimērots bērniem no 4 mēnešu vecuma.


No kāda vecuma ir jāsāk piebarot bērniņi? 

Dr.Anna Birka: Varētu teikt, ka sākot no 6 mēnešiem, bet tomēr, piebarojuma uzsākšanas laiks ir ļoti individuāls. Ir bērni, kam ilgāku laiku pietiek ar mātes pienu vai mākslīgo piena maisījumu, viņi attīstas, pieņamas svarā un neizrāda nekādu interesi par citu ēdienu. Taču, ja bērni ar interesi vēro kā vecāki ēd, klakšķina mēlīti, dažreiz pat atver paši mutīti, tad noteikti var sākt piedāvāt papildus ēdienu. Ja bērniņš var jau pussēdus stāvoklī nosēdēt, tad piebarojumu var sākt aŗī piecu mēnešu vecumā. 


Ar ko tieši sākt piebarošanu? Kad pievienot nākamo produktu grupu? 

Dr.Anna Birka: Jāatceras, ka arī mātes piens vai mākslīgais piena maisījums ir ēdienreize. Piebarojums nr.1 ir noteikti dārzeņi. Sāk ar vienu dārzeni, vēlāk var pievienot nedaudz kvalitatīvu olīveļļu vai sviestu. Kad pāris nedēļas bērns ir ēdis dārzenīti, var pakāpeniski papildināt ēdienu ar gaļu – truša gaļu, teļa gaļu, tītara gaļu, liellopu, vistu, pīli. 

Piemēram, Holle bio ķirbju un pilngraudu rīsu biezenis.


Kad jāpiedāvā bērniņam putra? 

Dr.Anna Birka: Putra mazuļa ēdienkartē nāk pēc dārzeņiem un gaļas. 

Brokastīs bērniņam var pagatavot gardu un vērtīgu Holle bioloģisku pilngraudu mannas putru.

Ja bērns saņem pilnvērtīgu uzturu, papildus vitamīni nav vajadzīgi. Izņēmums ir D vitamīns


Ir dzirdēti dažādi mīti par cukuru. Kādas ir Jūsu domas par cukura vietu zīdaiņu/ bērnu uzturā? Vai gatavojot bērniem ēdienu ir jāpievieno cukurs un sāls? Vai ir kāds ražotājs, kurš ievēro principu, ka bērniem nevajag liekas garšvielas un pilnvērtīga garša tiek no kvalitātīviem produktiem, no kuriem ražota pārtika.

Dr.Anna Birka: Jaunie vecāki ir ļoti gudri un zina, ka sāli un cukuru mazuļa uzturā nevajag lietot. Ja ļoti gribas saldināt bērna uzturu, tad var izmantot mākslīgo saldinātāju, augļus, bet mans ieteikums būtu, labāk nepieradināt pie saldā un sāļā, jo bērnam augot, viņš pagūs nogaršot ļoti daudz produktus, kuri saturēs slēptā veidā gan sāli, gan cukuru. Vislabāk, ja ir iespējams, ēdienu gatavot mājās pašiem un tad ir droši zināms, kādi produkti un piedevas ir izmantoti.  

Gardā našķa vietā, var pagatavot vērtīgo Hole bioloģisko pilngraudu mulsi putru ar bioloģiskiem augļiem banānu, ābolu un avenēm.


Cik svarīgi ir dažādi vitamīni un pārtikas piedevas mazuļa pirmajā dzīves gadā/ līdz trīs gadu vecumam? 

Dr.Anna Birka: Ja bērns saņem pilnvērtīgu uzturu, papildus vitamīni nav vajadzīgi. Izņēmums ir D vitamīns, kā arī slimošanas laikā var īslaicīgi dot papildus vitamīnus. Taču ar vitamīniem noteikti nevajag paļauties uz interneta vai draudzeņu rekomendācijām, bet stingri turēties pie ģimenes ārsta vai pediatra izrakstītajiem preperātiem. 


Nobeigumā, lūgšu nosaukt trīs Jums svarīgākās lietas mazuļa pirmajā dzīves gadā! 

Dr.Anna Birka: Tās pat ir vairāk kā trīs lietas, bet sākšu ar svarīgākajām. Pēc iespējas vairāk iekļaujiet dabīgus produktus mazuļa uzturā, cik vien iespējams, pastaigas svaigā gaisā un noteikts režīms. Protams, svarīga arī norūdīšana, peldināšana un visam pāri ģimenes mīlestība! 

Paldies par Jūsu laiku un šo sarunu!