Cik bieži jāvanno mazulis?

Jaundzimušā āda ir īpaši maiga, trausla. Tā nav ieguvusi visas pieauguša cilvēka ādai raksturīgās īpašības un funkcijas. Āda ir viens no orgāniem, kas piedzimstot vēl nav nobriedis, tāpēc labākais princips, ko ievērot ir “labāk mazāk, nekā par daudz”. 

Kumelīšu tējas vanniņas maigajai zīdaiņa ādai nav piemērotas, jo sausina to un padara ievainojamāku

FOTO: Shutterstock.com

Kumelīšu tējas vanniņas maigajai zīdaiņa ādai nav piemērotas, jo sausina to un padara ievainojamāku

 

Bērna āda ir uzņēmīgāka pret kairinājumu, infekcijām. Hidrolipīdu slānis ir plānāks, tādēļ nespēj epidermu pasargāt no mitruma zuduma un sausuma. Jo mazāks bērniņš, jo sausāka ir āda. Turklāt tās raga slānis ir par 30% plānāks nekā pieaugušajam. 


Kopšanas līdzekļi

Pārspīlēt ar mazgāšanas līdzekļiem nevajadzētu, tomēr nomazgāt ādu visu laiku tikai ar ūdeni nebūs iespējams. Tīrs ūdens nav efektīvs attīrītājs, jo tas nenoņem taukos šķīstošas vielas, piemēram, fēces un tauku dziedzeru sekrētu. Tāpēc, vannojot bērniņu, ikdienas nomazgāšanai der tīrs ūdens, bet 2 reizes nedēļā var izmantot arī kādu maigu mazgāšanas līdzekli, kas nesatur krāsvielas, smaržvielas, flatātus, konservantus jeb parabēnus. Vēlams, lai produkti neradītu kairinājumu acīm un neizraisītu asarošanu. Pievērsiet uzmanību kopšanas līdzekļa skābumam – tam jābūt mazākam par Ph 5.5.  Bērna ādas pH ir augstāks nekā pieaugušam. Jo mazulis kļūst vecāks, jo zemāks ādas Ph līmenis. Ziepes ir sārmainas un tās neļauj uz ādas veidoties skābai videi.

 

Neizvēlaties vannas putas, jo, lai līdzeklis putotos, tas satur īpašas vielas, kas noteikti nav veselīgas maigajai ādai un nomazgā ādas aizsargslāni. Arī agrāk iecienītās kumelīšu tējas vanniņas maigajai zīdaiņa ādai nav piemērotas, jo sausina to un padara ievainojamāku. 

 

Neizvēlaties vannas putas, jo, lai līdzeklis putotos, tas satur īpašas vielas, kas noteikti nav veselīgas maigajai ādai un nomazgā ādas aizsargslāni.


Cik bieži vannot

Zīdaiņa vannošana katru dienu nav nepieciešama, iesākumā ir pietiekami, ja vannosiet bēbīti vienu līdz trīs reizes nedēļā. Ziemā retāk, vasarā – biežāk. Jebkurā gadījumā mazuļa higiēnai svarīgi, lai ik dienas būtu iztīrītas ķermeņa krociņas uz kakla, padusēs, pie elkoņiem, celīšiem un dibentiņa, kā arī acis un naba.

 

Ja zīdainim vannošanās sagādā lielu prieku, to, protams, var darīt arī katru vakaru kā pirmsmiega rituālu, tomēr tam nevajadzētu būt ilgāk par dažām minūtēm. Netīrumu nomazgāšanai pietiks ar 5 - 10 minūtēm un ne biežāk kā 2 reizes nedēļā.

Pēc vannas āda ir jāmitrina. Tas pasargā ādu no ekzēmas rašanās vai saasinājumiem. Pārāk ilga un bieža vannošana var nomazgāt dabīgos lipīdus no ādas, kas pasargā ādu no mitruma zaudēšanas. Āda kļūst uzņēmīgāka pret kairinātājiem.

 

Jebkurā gadījumā mazuļa higiēnai svarīgi, lai ik dienas būtu iztīrītas ķermeņa krociņas uz kakla, padusēs, pie elkoņiem, celīšiem un dibentiņa, kā arī acis un naba.


Vannošanās nav tikai higiēnas procedūra, tas ir arī īpašs rituāls, kura laikā veidojas emocionālas attiecības. Tāpēc šim procesam jābūt patīkamam. Vannojiet mazo tajā dienas laikā, kad viņš jūtas omulīgi. Piemērota ūdens temperatūra mazuļa vannošanai ir 37 – 38 C. Pamazām temperatūru var samazināt līdz 35 – 36 C, tādā veidā ļaujot arī nedaudz norūdīties.