Nepietiek piena? Kā panākt piena daudzuma palielināšanos?

Nereti jaunā māmiņa uztraucas par savu spēju pabarot bērnu ar krūti. Rodas raizes par to, vai pietiek piena, vai krūts piens ir pietiekami bagāts uzturvielām, vai bērns no tā paēd? Vai Tev tiešām ir par maz piena un ko vari darīt, lai to palielinātu, rakstā skaidro vecmāte un zīdīšanas konsultante Anete Baškevica.

Galvenais – vienmēr tici savam pienam!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Galvenais – vienmēr tici savam pienam!

“Vai man pietiek piena? Ja manai mātei jau pirmajā mēnesī pietrūka piena, vai man būs tāpat? Vai mans piens nav par liesu?” – tie ir jautājumi, kas bieži satrauc jaunās mammas. Ja raizējies par veiksmīgu krūts barošanu, ir svarīgi laikus meklēt palīdzību un atbalstu pie speciālistiem, piemēram, zīdīšanas konsultantiem. Bieži vien izrādās, ka sievietei nav nekādu medicīnisku problēmu, kas tiešām samazina piena veidošanos, taču pašapziņas un informācijas trūkums gan var būt iemesls tam, ka mamma ļoti ātri pārstāj bērnu barot ar krūti, domādama, ka bērnam ar viņas pienu nepietiek. Galvenais – vienmēr tici savam pienam!


Sievietes un jaundzimušā fizioloģija

Pirmajās dienās pēc dzemdībām Tavās krūtīs būs pirmpiens – tā ir nedaudz, jo Tavs organisms pielāgojas jaunajai situācijai un piens vēl tikai veidojas. 

Arī jaundzimušajam pirmajās dienās tik daudz piena nemaz nav nepieciešams, galvenais ir pats zīdīšanas process. Pirmajā dienā bērna kuņģa tilpums ir ķirša lielumā, tāpēc nepieciešami vien 5-7 ml mammas piena, kas ir aptuveni pusotras tējkarotes. Trešajā dienā bērna kuņģa tilpums ir valrieksta lielumā, un viņam nepieciešams ap 22-27 ml mammas piena. Pēc nedēļas bērniņa kuņģa tilpums jau ir aprikozes lielumā, tāpēc nepieciešams 45-60 ml mammas piena. Pirmā mēneša beigās zīdaiņa kuņģa tilpums ir jau vistas olas lielumā, un mazulim ir nepieciešams jau krietni vairāk piena – ap 80-150 ml. 

Pienu, kas izdalās uzreiz pēc dzemdībām, sauc par pirmpienu. Pirmpiena parasti ir maz, taču tas ir ļoti barojošs, satur daudz vitamīnu un aizsargfaktoru, kas veido bērna pirmo imunizāciju, veicina zarnu nobriešanu un mekonija izvadi. 

“Liela nozīme ir bērna barošanai pēc pieprasījuma – piedāvājuma principa, nevis ievērojot noteiktu zīdīšanas režīmu, jo piens krūtīs veidosies atbilstoši bērna izēstajam daudzumam. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies.”

Īstā mātes piena veidošanās parasti sākas 2. līdz 5. dienā pēc dzemdībām, kad krūtis piebriest, kļūst cietas, un tajās ir daudz piena. Ap 5. dienu vai nedaudz vēlāk var likties, ka krūtis kļuvušas tukšas, jo piena veidošanās stabilizējusies un krūtis ir mīkstākas. Tas notiek tāpēc, ka krūtis, piena dziedzeri un apkārtējie audi sāk pierast pie piena pieplūduma. Šajā laikā piena veidošanos palīdzēs stabilizēt bieža bērniņa barošana un āda-āda kontakts. Taču jāielāgo, ka liela nozīme ir bērna barošanai pēc pieprasījuma – piedāvājuma principa, nevis ievērojot noteiktu zīdīšanas režīmu, jo piens krūtīs veidosies atbilstoši bērna izēstajam daudzumam. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies! Katru reizi, kad krūtis iztukšosies pēc zīdīšanas vai piena atslaukšanas ar pumpi, Tavas krūtis veidos arvien vairāk piena. Ja bērnu piebaro ar mākslīgā piena maisījumu, Tava krūts piena daudzums var mazināties, jo, krūtīm neiztukšojoties, Tavs organisms nesaņems signālu, ka piens jāturpina ražot. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies! 
 

Nepietiekama piena daudzuma iemesli

  • Medicīnisks
    Ļoti retos gadījumos sievietei tiešām ir kāds medicīnisks iemesls, kas ietekmē organisma spēju producēt pietiekami piena.
     
  • Sadzīvisks
    Biežākie iemesli, kāpēc neveidojas pietiekami piena:

         - Bērnam līdz 6 mēnešu vecumam papildus tiek dots cits uzturs. Ir svarīgi ņemt vērā, ka pat tad, ja bērns pie Tavas krūts būs pietiekami paēdis, viņš varētu ēst arī mākslīgā piena maisījumu vai dzert ūdeni no pudelītes, ja viņam to piedāvās. Tomēr tas nenozīmē, ka bērns ir izsalcis.

         - Bērnam tiek dots māneklītis vai parastais knupis, ko mazulis mutē satver citādi nekā mātes krūti, sekmējot nepareiza zīdīšanas satvēriena veidošanos. Māneklīša izmantošana zīšanas refleksa apmierināšanai var traucēt krūts zīdīšanu un piena uzņemšanu. 

         - Bērns tiek zīdīts pārāk īsu laiku un reti.

         - Tiek agri pārtraukts bērnu zīdīt naktī.

“..nepietiekama piena daudzuma īstais iemesls lielākoties ir saistīts ar māmiņas emocionālo stāvokli un pašapziņas trūkumu, jo pietrūkst tā dēvētā “mīlestības hormona” jeb oksitocīna.”

  • Emocionāls
    Medicīnisku problēmu dēļ piena trūkst retos gadījumos. Īstais iemesls lielākoties ir saistīts ar māmiņas emocionālo stāvokli un pašapziņas trūkumu. Rodas situācija, kad, pienam veidojoties atbilstošā daudzumā, tas tomēr no krūts neizdalās pietiekami, jo pietrūkst tā dēvētā “mīlestības hormona” jeb oksitocīna. Šinī gadījumā būs spēkā apgalvojums, ka krūts piens “veidojas galvā”, tāpat kā mūsu emocijas, pārdzīvojumi, drošības un pašpārliecinātības sajūta.

“Ja mamma jutīsies labi un būs par sevi pārliecināta, tad arī asinsritē pietiekamā daudzumā atbrīvosies oksitocīns un nebūs problēmu, lai piens izdalītos no krūts.”

Kā veidojas krūts piens? Kas to nosaka?

Saražotā un uzkrātā piena izdalīšanos nosaka oksitocīna hormons, kas izdalās ritmiskas stimulācijas rezultātā, piemēram, bērniņam zīžot mātes krūti, kā arī āda-āda kontakta laikā, kad bērns tiek uzlikts mātei uz kaila vēdera vai arī zīšanas laikā ar rociņām aptver mātes krūti. Svarīgi ievērot, ka oksitocīna izdali var samazināt saspringta, skaļa vide, mammas satraukums, iekšējs nemiers, emocionāli pārdzīvojumi, pārgurums un neizgulēšanās. Tāpēc zīdīšanas laikā ir svarīgi nodrošināt mierīgu un patīkamu vidi, kurā mamma jūtas emocionāli atbalstīta un mīlēta. Ja mamma jutīsies labi un būs pārliecināta par sevi, tad arī asinsritē pietiekamā daudzumā atbrīvosies oksitocīns un nebūs problēmu, lai piens izdalītos no krūts. 

Aplami uzskati par nepietiekamu piena daudzumu

  • Mans bērns pārāk bieži prasa krūti.” Bieža krūts prasīšana noteikti neliecina, ka Tev nav pietiekami daudz piena vai par to, ka pienā nav pietiekami uzturvielu. Jaundzimušajam ir nepieciešama bieža zīdīšana – aptuveni 10-12 reizes dienā vai arī ik 2-3 stundas, jo krūts piens pārstrādājas ļoti ātri. Neaizmirsti, ka Tavs bērniņš zīž krūti ne tikai, lai paēstu, bet arī, lai nomierinātos un justos drošībā un komfortabli, saskaroties ar mātes ādu, sajūtot mātes smaržu un sirdspukstus.
  • “Mans bērns pārāk īsu laiku zīž krūti, viņš noteikti izēd ļoti maz.” Ir ļoti grūti noteikt, cik daudz piena bērniņš izēd katrā krūts barošanas reizē, arī izēstā piena daudzums var katru reizi mainīties. Katram zīdainim ir arī individuāli atšķirīgs kuņģa tilpums: kādam nepieciešamas lielas piena porcijas, citam – mazākas, bet biežākas. 
Reklāma
Reklāma


Ko darīt, lai palielinātu piena daudzumu?
 

  • Lai stimulētu piena izdalīšanos veicinošā oksitocīna rašanos, nodrošini āda-āda kontaktu ar savu bērniņu pirms zīdīšanas un tās laikā. Atbrīvojies, samazini iekšējo trauksmi, piemēram, klausoties nomierinošu mūziku, izbaudot siltu dušu vai masāžu. Ja jaunā māmiņa saņem pietiekamu atbalstu un iedrošinājumu no ģimenes, tad iespējas sekmēt vai atjaunot piena daudzumu un turpināt veiksmīgi zīdīt mazuli ir lielākas. 
  • Izgulies, nodrošini sev kvalitatīvu atpūtu. 
  • Zīdi bērnu pēc pieprasījuma, pēc iespējas biežāk un ilgāk, tostarp arī naktīs.
  • Sākuma periodā vienā zīdīšanas reizē dod abas krūtis, katru krūti ļaujot zīst aptuveni 15-20 min. Kad laktācija būs stabilizējusies, bērns vienā ēšanas reizē varēs paēst arī no vienas krūts.
  • Ja ir nepieciešams bērnu piebarot papildus, tad izmanto speciālu pudelīti ar ēdināšanas kausiņu, piemēram, Medela SoftCup pudelīti, kura labāk dozē piena plūsmu, nepieļaujot tā iztecēšanu. SoftCup pudelīte ar ēdināšanas kausiņu ir piemērota arī priekšlaikus dzimušiem bērniem un bērniem ar zīšanas traucējumiem.
    Papildu piebarošanai var izmantot labu alternatīvu parastajam pudelīšu knupim – Medela Calma inovatīvo knupi, kurš bērnam nerada pieradumu, tāpēc, izmantojot šo knupi, iespējams jebkurā brīdī atgriezties pie krūts barošanas. Calma inovatīvais knupis ļauj bērnam pašam regulēt piena plūsmu, bērns var ēst, atpūsties un elpot tādā pašā ritmā kā krūts barošanās laikā. 

 

  •  Ja Tavs bērniņš ir dzimis priekšlaikus vai arī veselības stāvokļa dēļ bērnam ir kādas īpašas vajadzības un bērns vēl netiek pilnvērtīgi barots ar krūti, pietiekama piena daudzuma uzturēšanai Tev būs nepieciešams izmantot piena pumpi, lai atslauktu krūts pienu. Atceries – pieprasījums rada piedāvājumu!

 

Kā palielināt piena daudzumu, izmantojot piena pumpi?
Labākam rezultātam izvēlies piena pumpjus ar 2-fāzu atsūkšanas tehnoloģiju, piemēram, ražotāja Medela pumpjus – Harmony, Swing, Swing Maxi vai Freestyle

 

“Piena pumpji ar 2-fāzu atsūkšanas tehnoloģiju ilgtermiņā palielina piena veidošanos.”


Šī tipa piena pumpji izstrādāti, lai atdarinātu mazuļa dabisko zīšanas veidu: sākumā notiek ātra piena atsūkšana, stimulējot piena veidošanos, tai seko lēnā atsūkšanas fāze, kas palīdz pienam izdalīties. 2-fāzu tehnoloģija Tev palīdzēs arī piena sastrēguma gadījumos, jo sākotnējā stimulācijas fāzē rodas masējoša sajūta un piens no krūts tiek izvadīts efektīvāk. Piena pumpji ar 2-fāzu atsūkšanas tehnoloģiju ilgtermiņā palielina piena veidošanos.

  • Dubultais elektriskais piena pumpis. Ja Tev ir nepieciešams veicināt piena izdalīšanos uzreiz pēc bērna piedzimšanas, noderēs dubultais elektriskais piena pumpis ar 2-fāzu atsūkšanas tehnoloģiju, piemēram, Medela Swing Maxi un Medela Freestyle. Dubultā atsūkšana nozīmē to, ka īsākā laikā vari iegūt vairāk piena. Pētījumi pierāda, ka, atslaucot no abām krūtīm vienlaikus, iegūsi par 18% vairāk piena. Ar dubulto piena pumpi krūtis tiek iztukšotas efektīvāk, un tā tiek sekmēta piena veidošanās.
  • Parastais elektriskais piena pumpis, piemēram, Medela Swing, Tev noderēs, ja krūts pienu nepieciešams atslaukt bieži un regulāri. 
  • Manuālais piena pumpis, piemēram, Medela Harmony, Tev noderēs, ja krūts pienu nepieciešams iegūt periodiski, piemēram, lai izveidotu piena uzkrājumus, jo bērnu atstāsi pieskatīšanai kādam citam. Ja piena pumpis jālieto ikdienā vairākas reizes dienā, labāk izvēlies elektrisko piena pumpi, kas noteikti būs ērtāks risinājums nekā manuālais piena pumpis.

Atceries, ka, izmantojot piena pumpi, spēkā būs tas pats pieprasījuma-piedāvājuma princips. Jo biežāk to lietosi, jo vairāk piena veidosies! 

Uzzini vairāk par Medela: Medela Latvija

Medela produktus meklē interneta veikalā www.mediq24.lv, aptiekās un bērnu preču veikalos visā Latvijā.