Rīdziniece nonāk mulsinošā situācijā: pamana mašīnā atstātu zīdaini, bet bērns mierīgs, neraud. Kā rīkoties?

Rīdziniece Katrīna piedzīvojusi mulsinošu situāciju – automašīnā bērnu sēdeklītī bija atstāts zīdainis un vecākus vai citus pieaugušos tuvumā nemanīja.

 

FOTO: Shutterstock.com

“Bērns uzvedās mierīgi, tomēr es nezināju, ko darīt. Nevaru taču sist ārā automašīnas stiklu, bet tā vienaldzīgi garām arī nevaru paiet... Tā nu stāvēju un gaidīju, līdz pēc desmit minūtēm no tuvējā biroja iznāca māte un aizbrauca,” stāsta Katrīna.


Rīgas bāriņtiesas sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Veržbicka atgādina, ka vecākiem ir jārūpējas par savu bērnu drošību. 

“Bērniem līdz septiņu gadu vecumam jābūt vecāku vai citu personu uzraudzībā, proti, viņus nedrīkst atstāt vienus nekādā gadījumā – ne dzīvoklī, ne uz ielas, ne arī automašīnā vai citā publiskā vietā. Ikvienam pieaugušajam, redzot, ka bērnam draud briesmas vai nepieciešama jebkāda veida palīdzība, ir pienākums rīkoties atbilstoši situācijai,” teic Veržbicka.


Ja ir aizdomas, ka bērns ir atstāts bez uzraudzības automašīnā, sākumā būtu jāpārliecinās, vai tiešām tuvumā nav vecāku. Izvērtējot situāciju, iespējams, var pagaidīt īsu brīdi, bet, ja vecāku nav tuvumā un, it īpaši, ja bērns izskatās nobijies vai raudājis, nekavējoties jāizsauc policija, zvanot pa tālruni 112, un jāsagaida tās ierašanās, skaidro bāriņtiesas pārstāve.

Par turpmāko tad lems policija, kas ar vecākiem var veikt preventīva rakstura pārrunas vai nodot informāciju pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu un profilakses nodaļai izvērtēšanai.

Reklāma
Reklāma

Pastāv arī iespēja, ka šī informācija nonāks bāriņtiesas rīcībā vecāku atbildības izvērtēšanai, ja, piemēram, tā nav pirmā reize, kad bērns atstāts bez uzraudzības, vai ir aizdomas, ka vecāki nespēj parūpēties par savu atvasi. 


Par bērna, kurš nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu līdz 70 eiro. Ja tas atkārtojas gada laikā, paredzēts naudas sods no 70 līdz 210 eiro.
 

Informācija no Kasjauns.lv