Kā palīdzēt mazulim iemigt? Padomi mazuļa miedziņam

Lai mazulis justos laimīgs un priecīgs, ir nepieciešams labs miedziņš. Bet parasti mazuļiem ir grūti aiziet gulēt. Te būs daži noderīgi padomi miega rituāliem.

Nosaki konkrētu gulētiešanas laiku un izveido vienkāršu un samērā īsu gulētiešanas rituālu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nosaki konkrētu gulētiešanas laiku un izveido vienkāršu un samērā īsu gulētiešanas rituālu.

Pampers padoms.

Tā kā tavs mazais arvien vairāk sāk pierast pie noteikta gulētiešanas laika, izmanto šos padomus, lai katra nakts paietu tik mierīgi, cik vien iespējams, un visi varētu izgulēties!

Labi jaunumi izgulēties alkstošām jaunajām māmiņām: tagad, kad jūsu mazulītis ir dažus mēnešus vecs, viņam sāk veidoties regulārs miega režīms, kas jums abiem palīdzēs labāk izgulēties.

Šajā vecumā mazuļiem ir nepieciešams pavadīt apmēram 14 stundas miegā katrā 24 stundu laika periodā. Droši vien būsi pamanījusi, ka šis laiks ir sadalīts vismaz 2 (ja ne trīs) snaudienos dienā plus septiņas vai astoņas stundas miega naktī. Paturi prātā šos padomus un nodrošini, ka mazuļa gulēšanas ritms ir pēc iespējas vienmērīgs.

 

Izveido gulētiešanas rituālu

Ja vēl neesi sākusi to darīt, ievies nomierinošu gulētiešanas rituālu, lai mazuļa miedziņš būtu mierpilns un salds. Nosaki konkrētu gulētiešanas laiku un izveido vienkāršu un samērā īsu gulētiešanas rituālu. Te būs dažas pārbaudītas darbības, ko vari veikt: vannošana, šūpuļdziesmiņu dziedāšana, grāmatiņas lasīšana vai kopīga šūpošanās šūpuļkrēslā. Lai ko tu izvēlētos, dari to konsekventi, veicot vienas un tās pašas darbības vienā un tajā pašā secībā katru vakaru. Tas palīdzēs noskaņot mazo labam naktsmiegam.

Šajā vecumā mazuļiem ir nepieciešams pavadīt apmēram 14 stundas miegā katrā 24 stundu laika periodā.

Pielāgo barošanas laikus

Ja mazuli baro ar mākslīgo piena maisījumu, seko norādēm uz iepakojuma. Parasti divus līdz četrus mēnešus veciem bērniem tās ir 6 līdz 7 barošanas reizes, bet četrus līdz deviņus veciem mazuļiem nepieciešamas 5 līdz 6 barošanas reizes. 

Reklāma
Reklāma

Ja bērniņš pārtiek no mammas piena, Pasaules Veselības organizācija zīdaini esaka barot pēc pieprasījuma. Tas nozīmē - ļaut zīst tik bieži, cik to vēlas mazulis. Sakārto gulētiešanas rituālu tā, lai mazais savu pēdējo pudelīti vai barošanas reizi saņemtu tieši pirms gulētiešanas.

Mazulītis vēl var naktīs mosties. Ir normāli, ja bērns, neatkarīgi no barošanas veida, naktī mostas līdz pat divu gadu vecumam. Tu viņu vari nomierināt ar mīļiem vārdiem, glāstiem vai īsu šūpuļdziesmiņu.

Pirmos mēnešus ir pilnīgi normāli, ja bērns iemieg pie krūts. Mazuļi vienkārši tā dara – zīž un aizmieg. Pēc aptuveni diviem mēnešiem sāk veidoties iemaņa atsevišķās ēdienreizēs zīžot neaizmigt, tāpat veidojas prasme iemigt bez krūts. Tomēr izteikti tas notiek ap sešu mēnešu vecumu, kad bērns pamazām sāk ēst pieauguša cilvēka pārtiku, kad zīdīšana vairs nav vienīgas paēšanas veids.

 

Sargā mazulīti no ZPNS

Bērniņam pieaugot, ZPNS risks (zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms) mazinās, bet mazulītis joprojām ir jāgulda uz muguras un gultiņā nedrīkst atrasties mīksti priekšmeti (spilveni, segas un mīkstās rotaļlietas). Gultas režģiem jābūt droši nostiprinātiem, arī aizsargmaliņām jābūt gludām un stingrām. Tāpat gultā nedrīkst turēt nekādas lupatiņas un dvieļus. Bērnam jāguļ tuvu kājgalim, lai tad, kad viņš paaugas un vairāk sāk kustēties, viņš nevarētu nejauši palīst zem segas.

6 mēnešu vecumā daudzi mazuļi sāk mācīties, kā apvelties no muguras uz vēdera. Ja mazulis apveļas naktī, nesatraucies: nevajag miegā mainīt viņa gulēšanas pozu.

 

Avots: Pampers.com