Mazuļu valodiņas skaidrojums

Neatkarīgi no bērna vecuma, saziņai ir daudz lielāka nozīme, nekā tev šķiet! Lasi un uzzini, ko tavs mazais saka, lai cik vecs viņš būtu.

Arī tad, ja tavs mazais vēl ir tikai zīdainis, viņa izdotās skaņas var tev daudz pastāstīt par to, kas notiek viņa dzīvē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī tad, ja tavs mazais vēl ir tikai zīdainis, viņa izdotās skaņas var tev daudz pastāstīt par to, kas notiek viņa dzīvē.

Tava bērniņa runāšana un vāvuļošana ne tikai izklausās burvīgi, bet arī kaut ko nozīmē. Arī tad, ja tavs mazais vēl ir tikai zīdainis, viņa izdotās skaņas var tev daudz pastāstīt par to, kas notiek viņa dzīvē.

Vēlies zināt, ko nozīmē „gu-gu” un „ga-ga”? Šis dažāda vecuma mazuļu runas ceļvedis palīdzēs tev to noskaidrot!

 

Runa 1 mēneša vecumā

Uzreiz pēc dzimšanas vairums mazuļu komunicē tad, kad uz kaut ko reaģē. Pēc deviņiem mēnešiem, kas pavadīti mierīgā vidē, mazo droši vien biedē visas jaunās skaņas un sajūtas.

Viņa raudāšana, ātrās kustības un nopūtas var liecināt par to, ka viņš piedzīvo kaut ko jaunu. Šīs sīkās komunikācijas pazīmes nozīmē, ka tavs mazais attīstās un aug. Tās var arī palīdzēt tev labāk izprast, kad viņš ir izsalcis vai noguris.

Prakse ir pierādījusi, ja salīdzina bērnus, kuriem dzimšanas brīdī ir bijuši vienādi attīstības rādītāji, bet tālākajā dzīvē viens audzis ģimenē, kur vecāki daudz runā ar bērnu, ņem to rokās, bet otrs bērns saņem tikai aprūpi - tiek pārtīts un pabarots, tad jau otrajā dzīves gadā var redzēt lielu atšķirību starp bērniem, parasti otrā bērna attīstības procesi jau ir kavēti, tostarp arī runas attīstība.

 

Runa 4 mēnešu vecumā

Aptuveni 4 mēnešu vecumā mazulis var sākt imitēt skaņas, kuras ir dzirdējis kopš dzimšanas. Parasti tā ir vāvuļošana, un tā kalpo kā vēl viena pazīme tam, ka tavs mazais attīstās stabili.

Ieklausies, kā mazulim vāvuļojot, viņa balss tonis krītas un kāpj. Tā ir droša pazīme tam, ka viņš atdarina tavas balss modulāciju. Tu vari to veicināt, pēc iespējas biežāk ar viņu runājot lēni un uzmanīgi. Bērna valodas attīstībai var palīdzēt arī fiziskās aktivitātes un procedūras, kas veicina ķermeņa atsevišķu daļu kustību koordinēšanu, piemēram, peldēšana. 

 

Atceries, ka mazuļu valoda attīstās ar dažādu ātrumu un dažādos veidos. Tavs mazulītis ir unikāls. Un viņam vajadzēs vairāk vai mazāk laika nekā pārējiem, lai sāktu veidot skaņas un rādīt žestus.

 

Runa 6 līdz 8 mēnešu vecumā

6-8 mēneši mazuļa runā ir rosīgs laiks. Šajā vecumā mazais var sākt rāpot un tu varbūt būsi pamanījusi, ka viņš norāda uz savām mantām, vienlaicīgi vāvuļojot. Tas ir pirmais agrīnas komunikācijas piemērs.

Reklāma
Reklāma

Šī komunikācija var būt labs pamats, lai iepazītos ar zīmju valodu! Pasmel iedvesmu kādā padomu grāmatā vai video un sāc ar zīmēm apzīmēt dažus vārdus, ko parasti lieto, runājot ar mazuli, piemēram „dzert”, „ēst”, „gulēt”, un „autiņbiksītes”.

Ja sāksi apmēram 6 vai 7 mēnešu vecumā, tad 8 vai 9 mēnešu vecumā mazais var sākt atdarināt šīs zīmes. Visbeidzot, šajā posmā daži mazuļi izrunā savus pirmos vārdiņus, visbiežāk „mama” vai „tete”.

 

Runa 12 līdz 18 mēnešu vecumā

Nākamo mēnešu laikā tavs mazais droši vien būs uztvēris vēl dažus citus vārdus. Viņš var sākt atdarināt sarunas, vāvuļojot ar pauzēm un „atbildot” tev pēc tam, kad uzdosi jautājumu.

Sasniedzot gada vecumu, parasti mazais prot pateikt dažus vārdus (vārdu krājumu veido aptuveni desmit vārdi), piemēram, atdarināt „vau-vau!”, „ņau-ņau!”, „atā!”. Tomēr joprojām galvenais sazināšanās veids ir žesti un emocijas. 

Lai gan bērniņa vārdu krājums šajā vecumā joprojām ir ierobežots, tev jāzina, ka viņš jau diezgan daudz saprot no tā, ko tu saki. Tāpēc turpini ar viņu pļāpāt un palīdzi uzlabot valodas attīstību!

 

Runa 18 līdz 24 mēnešu vecumā

Tagad, kad mazais ir apguvis krietnu daudzumu vārdu, viņš mēģinās tos apvienot un veidot pirmās teikumu formas. Kad mazais būs apguvis spēju pateikt, ko vēlas (Mammu, pieniņš!) vai, kas viņam patīk (Šūpoties!), tu manīsi, ka sazināties kļūst vieglāk. Tas būs pamatīgs pavērsiena punkts jums abiem. Divgadnieks visbiežāk veido teikumus no diviem vārdiem (vārdu krājums ap 300 vārdiem). Sākot ar trim gadiem, teikumi kļūst garāki, arī vārdu krājums bagātāks (ap 1000–1500 vārdiem).

 

Kā var paplašināt bērna vāru krājumu?

  • skaidri un precīzi nosaucot jaunos vārdus;
  • vārdus nosaucot un demonstrējot;
  • iesaistot jauno vārdu teikumā;
  • atkārtojot jauno vārdu;
  • uzdodot rosinošus jautājumus;
  • bērnam var izlasīt pasaku, uzzīmēt to varoņus un rosināt atstāstīt, rādot zīmējumus un uzdodot rosinošus jautājumus.

 

Atceries, ka mazuļu valoda attīstās ar dažādu ātrumu un dažādos veidos. Tavs mazulītis ir unikāls. Un viņam vajadzēs vairāk vai mazāk laika nekā pārējiem, lai sāktu veidot skaņas un rādīt žestus. Pavisam drīz tavs mazais sasniegs pļāpīgo pirmsskolas vecumu, kad miers un klusums būs tālu pagātnē!