Mazuli baroju ar piena maisījumu. Vai var pārbarot?

Ja ar zīdīšanu viss skaidrs – mazulis zīž, cik vien vēlas, tad par pudeļbērniem ir jautājums – vai drīkst dot tik, cik prasa? Uz mākslīgā piena maisījuma iepakojuma ir norādītas dienas devas. Tomēr – visi bērni nav vienādi. Vienam nepieciešams vairāk, otram – mazāk. Kā ir pareizi, skaidro zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Ļoti rūpīgi jāseko līdzi devām, kas norādītas uz mākslīgā piena maisījuma iepakojuma, jo mākslīgais piena maisījums ir ļoti smags ēdiens bērnam.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti rūpīgi jāseko līdzi devām, kas norādītas uz mākslīgā piena maisījuma iepakojuma, jo mākslīgais piena maisījums ir ļoti smags ēdiens bērnam.

 

Arguments, ka manam bērnam nepieciešama lielāka mākslīgā piena maisījuma deva kā citiem bērniem, pretējā gadījumā nav paēdis, šajā gadījumā nav pareizākais. Kāpēc? Viņš negrib ēst, bet viņš grib zīst. Un to grib visi bērni. Sākumā ir pat tā, ka bērns neatšķir diskomforta avotu – vai viņam ir auksti, vai nāk miegs, vai ir slapji autiņi. Bērnam ir tikai viena sajūta – man ir diskomforts. Un tikko ir slikti, gribas zīst. Tāpēc krūti var dot pēc pieprasījuma, mākslīgo piena maisījumu gan ne. 

Jāatceras arī, ka mātes piens ļoti ātri pārstrādājas, atšķirībā no mākslīgā piena maisījuma. Un tāpēc ar mākslīgo piena maisījumu mazuli ļoti viegli var pārbarot.

Līdz 3 mēnešu vecumam, ja bērnam mutē tek piens vai piena maisījums, tas izsauc zīšanas refleksu. Tas nozīmē, pat tad, ja viņš ir paēdis, vai ne īpaši ir izsalcis, un mutē tek kāds šķidrums, mazulis tik un tā sāks zīst un rīt. No krūts bieži vien tik ļoti netek, tāpēc bērns no krūts daudz vieglāk novēršas. No pudeles tek bez īpašām pūlēm. Jāatceras arī, ka mātes piens ļoti ātri pārstrādājas, atšķirībā no mākslīgā piena maisījuma. Un tāpēc ar mākslīgo piena maisījumu mazuli ļoti viegli var pārbarot. Tas nozīmē tikai vienu – ļoti rūpīgi jāseko līdzi devām, kas norādītas uz mākslīgā piena maisījuma iepakojuma, jo mākslīgais piena maisījums ir ļoti smags ēdiens bērnam. 

Reklāma
Reklāma


 
Piena maisījumu nedrīkst gatavot koncentrētāku nekā paredzēts, jo var atstāt negatīvu iespaidu uz mazuļa gremošanas sistēmu. Nedrīkst gatavot arī mazāk koncentrētu kā paredzēts. Pie mākslīgas ēdināšanas, ja nepieciešams, pa starpu mazulim var piedāvāt ūdeni.