Ko mazulim nozīmē krūts

Bieži dzirdēti argumenti, kāpēc mammas piens ir bērnam labākais un veselīgākais uzturs pirmajā dzīves gadā, taču ne mazāk svarīgi ir arī zīdīšanas psiholoģiskie aspekti. Konsultē ģimenes psihoterapeite Vita Kārkliņa. 

Mazulītim krūts ir kas vairāk nekā barība - tā ir tuvības, pieskāriena, siltuma, maiguma, ieaijāšanas, acu kontakta un baudas avots.

FOTO: Shutterstock.com

Mazulītim krūts ir kas vairāk nekā barība - tā ir tuvības, pieskāriena, siltuma, maiguma, ieaijāšanas, acu kontakta un baudas avots.


Gan grūtniecības laikā, gan arī pēc mazuļa piedzimšanas sievietes ķermenis, kuru viņa līdz šim mīlējusi un kurš sniedzis viņai baudu, savā ziņā pieder arī bērnam. Tā ir jauna pieredze, jo līdz bērna piedzimšanai krūtis viņai kalpojušas kā sievišķības, maiguma un baudas avots. Kļūstot par māmiņu, sievietes ķermenis, arī krūtis, sāk pildīt jaunas funkcijas. Savā maigumā un siltumā viņa dalās ar mazuli. Zīdīšanas laikā sieviete daudz dod un daudz arī saņem pretī. Mazulītim krūts ir kas vairāk nekā barība - tā ir tuvības, pieskāriena, siltuma, maiguma, ieaijāšanas, acu kontakta un baudas avots - vieta, kur saņemt pilnīgi visu labai pašsajūtai nepieciešamo. Arī sievietei tā ir emocionāla bauda un gandarījums par to, ka viņas ķermenis spēj sniegt bērnam kaut ko tik ļoti vērtīgu un dzīvei vajadzīgu.
Pētījumos pierādīts, ka tie mazuļi, kas pirmajā dzīves gadā baroti ar krūti, ir patstāvīgāki, spēj sasniegt labākus rezultātus. Tas atsaucas arī vēlāk - pusaudža gados.

 

Kad topošajai māmiņai rodas jautājums barot ar krūti vai ne, jāieklausās iekšējā balsī. Ja vien spējam nomierināt satrauktās domas, pateikt sev „viss būs labi, es mēģināšu!”, noteikti ir vērts pacensties. Mazajam cilvēkam krūts ir ļoti, ļoti vajadzīga! Neļaut viņam to izbaudīt ir tas pats, kas atņemt bērnam viņa dabu, identitāti. Un tajā brīdī, kad mazais tiecas pēc krūts un vēlas to saņemt, jābūt lielam egoismam, lai viņam to liegtu.


Vai zināji, ka piena sekrēcijas orgānu pāri latīniski dēvē par mamma? Tāds saturiski piepildīts vārds… Mamma - tas ir bērnam kaut kas vitāli nepieciešams.

 

Par pienu… 

Reklāma
Reklāma

• Katrai māmiņai piena sastāvs ir atšķirīgs, tieši tāds, kāds tas derīgs bērna specifiskajām vajadzībām. Mātes piens ir barojošs, attīstošs, slāpes remdējošs un sterils. Tas vienmēr ir vajadzīgajā temperatūrā un nemaksā ne santīma. 

• Mātes piens pilnībā apmierina bērna prasības pēc uztura pirmajos sešos dzīves mēnešos. Tas ir bērna gremošanas traktam vispiemērotākais ēdiens, kas organismu apgādā ar visām tam vajadzīgajām uzturvielām un pasargā no dažādiem slimību izraisītājiem.

• Piens, ko mazulis saņem no mātes krūts, vajadzīgajā daudzumā satur viegli pārstrādājamas olbaltumvielas, vitamīnus, ūdeni, dzelzi, veicina augšanu. Šādā pienā nav baktēriju piemaisījumu.