Mazulīša galvas avotiņš. Kas jāzina katra zīdaiņa vecākiem

Avotiņš – tik neaizsargāts un vārīgs, daudziem vecākiem liekas kaut kas ļoti trausls un labāk tam vispār klāt neskarties. “Mēdz teikt, ka avotiņš ir bērniņa saikne ar kosmosu,” saka  pediatrs Edgars Mednis. Tomēr tik vārīgs tas nav. Daba ir parūpējusies  par to, lai nejauši pieskārieni to netraumētu. 

Avotiņus galvā daba radījusi, lai bērniņš varētu piedzimt, ejot caur šaurajiem dzemdību  ceļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Avotiņus galvā daba radījusi, lai bērniņš varētu piedzimt, ejot caur šaurajiem dzemdību ceļiem.

Neaizauguši avotiņi nerada paaugstinātu  savainojumu risku, jo biezā galvas āda un smadzeņu apvalki rūpējas par pietiekamu  smadzeņu aizsardzību līdz brīdim, kad avotiņi ir aizvērušies un pārklājušies ar  saistaudiem un skrimšļaudiem.


Visi zīdaiņi piedzimst ar bedrīti galviņas vidusdaļā. Avotiņš ir rombveida atvērums,  turklāt tādi avotiņi ir vairāki. Daži niecīgi avotiņi ir deniņu rajonā un pakausī. Daba  šos atvērumus radījusi, lai bērniņš varētu piedzimt, ejot caur šaurajiem dzemdību  ceļiem. Galvaskausa plātnes dzemdību laikā pārliecas viena pār otru, tāpēc nupat  dzimušam bērniņam galva var izskatīties kā konuss, bet tas ir pavisam normāli. Jau  pēc dažām dienām galviņa ieņem normālu formu, jo plātnes sabīdās tieši tā, kā tām  jāstāv.

Arvien vairāk ir bērnu, kuriem  avotiņš aizaug par ātru. Tas ir daudz satraucošāk nekā tad, ja galvas plātnēs ar  ādu klātais atvērums aizaug vēlāk. Avotiņš radīts, lai galva un smadzenes varētu  augt. 



Avotiņi ir vairāki, bet tikai divi no tiem paliek neaizvērti ilgāk, tāpēc ārsti seko to  stāvoklim un dažreiz ikmēneša vizītēs dzird pediatru secinām, ka avotiņš aizaug vai  arī neaizaug tā, kā tas ir pareizi. Lielais avotiņš aptuveni 1,5 cm x 1,5 cm liels rombveida atvērums, bet mazais avotiņš  ir 2-3 mm liels. Sākot ar sesto dzīves nedēļu, avotiņi sāk vērties ciet. Mazie avotiņi  pakausī un sānos pirmā dzīves gadiņa laikā aizveras pilnībā, bet lielais avotiņš virs  pieres aizveras tikai nepilnu 2 gadu vecumā. Mazais avotiņš aizaug līdz 3. dzīves  mēnesim. Lielā avotiņa aizaugšanas laiks ir no 6 līdz 18 dzīves mēnesim. Pilnībā  galvaskausa plātnes saaug kopā tikai, sasniedzot 20 gadu vecumu. 
 

Ilggadējā ārsta praksē pediatrs Mednis ir novērojis, ka arvien vairāk ir bērnu, kuriem  avotiņš aizaug par ātru. Tas ir daudz satraucošāk nekā tad, ja galvas plātnēs ar  ādu klātais atvērums aizaug vēlāk. Avotiņš radīts, lai galva un smadzenes varētu  augt. Tomēr pēdējo gadu tendence ir ātri aizaugoši avotiņi, kas, iespējams, ir  saistīts ar nepamatotu un nevajadzīgu grūtnieču vitamīnu uzņemšanu un neveselīgu  pārtiku, kā arī nevajadzīgi lietotu D vitamīnu. “Ir ļoti jāizvērtē, vai bērnam tiešām  ir nepieciešams D vitamīns pilienu formā. Ja bērnu katru dienu ved ārā uz vairākām  stundām, tad tas, iespējams, nav nepieciešams, “ uzskata ārsts. 

Reklāma
Reklāma

Gadījumos, kad avotiņš aizaug par ātru, bērns var būt niķīgs, nervozs, slikti gulēt.  Iespējams, viņam sāp galva pārāk strauji aizaugošā avotiņa dēļ. 


Avotiņiem ir vēl divi svarīgi uzdevumi - tie nodrošina ātru asinsspiediena izlīdzināšanos galvā un palīdz smadzenēm netraucēti augt, ļaujot palielināties  galvaskausa izmēram. Gadījumos, kad avotiņš aizaug par ātru, bērns var būt niķīgs, nervozs, slikti gulēt.  Iespējams, viņam sāp galva pārāk strauji aizaugošā avotiņa dēļ, jo spiediens galvā  vairs netiek pareizi regulēts un arī smadzenēm nav kur augt. Šādos gadījumos ārsts  nosūta uz galvas ultrasonogrāfiju un ja nepieciešams, arī pie neiroķirurga. 
 

Ja avotiņš slēdzas pārāk vēlu, tas var liecināt par kalcija un D vitamīna trūkumu bērna  uzturā.  Kopumā avotiņš ārstiem ir labs veids, kā diagnosticēt bērna veselības stāvokli.  Priekšlaicīgi dzimušiem bērniem avotiņi ir lielāki. Ja avotiņš ir iekritis laikā, kad mazulis ir slims – vemj, ir caureja, tas var liecināt par  šķidruma trūkumu organismā. Ja avotiņš ir pietūcis, tad jānoskaidro, kādos apstākļos  tas noticis. Ja pēc ilgstošas raudāšanas, tad tā ir normāla parādība, bet ja visu laiku,  tad jākonsultējas ar ārstu. Ar ārstu konsultējaties arī tad, ja avotiņš ir pietūcis pēc  galvas sasišanas, augstas temperatūras, paaugstinātas nervozitātes.