Zobi nāk! Ar ko jārēķinās?

Gandrīz katra māmiņa ir ievērojusi, ka zobu šķilšanās laikā mazais jūtas citādi nekā ikdienā — ir pastiprināta siekalošanās, niķīgums, kašķīgums, un bērns negribīgi ēd, pieprasa daudz vairāk uzmanības (kas ir normāli, jo mazais jūtas slikti). Tāpat zobu šķilšanās pavadones var būt temperatūra, iesnas un šķidra vēdera izeja. Stāsta zobārste Baiba Krauze.

Bērnam „niez” smaganas, un viss tiek bāzts mutē, grauzts...

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam „niez” smaganas, un viss tiek bāzts mutē, grauzts...

Zobu šķilšanās ir ļoti sarežģīts process, kas līdz šim nav pilnībā izpētīts. Šķilšanās laikā notiek gan fizioloģiski, gan bioķīmiski procesi. Zobam jāveic garš ceļš no savas vietas žokļa kaulā — cauri kaulam, periostam (kaulplēvei) un beigās jāizšķiļas caur smaganu. Laiks, kamēr zobs virzās pa kaulu, bērnam ir nemanāms, nesāpīgs, jo ieslēdzas speciāli mehānismi, kas zobu „bīda” ārā. Kad zobs šķiļas cauri periostam un smaganai, process bērnam kļūst nepatīkams. Periostā ir daudz nervu galu, un tas ir ļoti jutīgs. Tā kairinājums, lai arī fizioloģisks, rada nepatīkamas sajūtas. Arī ceļš cauri smaganai nav bērnam patīkams.

Kā atpazīt?
Kad šķiļas piena zobi, varam redzēt, ka smagana ir apsārtusi, pietūkusi, un tas vērojams ne tikai nākamā zoba vietā, bet plašākā smaganas apvidū. To var uzskatīt par katarālu stomatītu. Tas ir vienkāršs iekaisums mutes dobumā, kas var attīstīties zobu šķilšanās laikā, kā arī ja netīra bērnam mutes dobumu. Var būt arī saaukstēšanās un gastrointestinālu slimību laikā. Izpaužas kā apsārtusi gļotāda, pastiprināti izdalās siekalas, ir aplikta mēle, var būt aizcietējumi vai caureja/mīksts vēders, slāpes, neliela (līdz 38 grādiem) temperatūra.
Iesnas gan nav tiešs zobu šķilšanās pavadonis. Sakritība, ka zobu šķilšanās laikā ir iesnas, skaidrojama ar to, ka tajā brīdī bērna imunitāte ir krietni ievainojamāka, tāpēc ir ļoti viegli saslimt, piemēram, ar iesnām, klepu.

Kad šķiļas piena zobi, varam redzēt, ka smagana ir apsārtusi, pietūkusi, un tas vērojams ne tikai nākamā zoba vietā, bet plašākā smaganas apvidū.

Zelējamās lietas
Bērnam „niez” smaganas, un viss tiek bāzts mutē, grauzts, pastiprināti izdalās siekalas, kas ir atbildes reakcija gan uz zobu šķilšanos (fizioloģiskā līmenī), gan uz to, ka viss, ko bērns iebāž mutē, kairina mutes dobumu un rodas vairāk siekalu. Nav vienas unikālas mantas, ko varētu ieteikt zelēšanai un kas patiktu visiem bērniem. Bērns pats izvēlēsies, kas viņam ir piemērotākais. Aptiekās plašā klāstā nopērkami dzesējošie riņķīši — šajā mantā ir atvēsinoša viela, kas bērnam ļauj ne tikai grauzt un zelēt mantu, bet arī atvēsina sāpošo apvidu. Ļoti daudz mantiņu ir arī bērnu veikalos — grabuļi, kas domāti bērniem zobu šķilšanās laikā. Taču — kā jau teicu — vienas universālas mantiņas nav, bet galvenais nosacījums, lai to var viegli satvert rokā, tā būtu bērnam droša un viegli kopjama. Piemēram, ja bērns jau ir tik liels, ka saņem piebarojumu, viņam zelēšanai var dot burkānu.

Pastiprināta piesardzība
Zobu šķilšanās laikā bērna imunitāte ir ievainojamāka, tāpēc mammām un tētiem jābūt piesardzīgiem, jo šai laikā ļoti viegli saķert kādu vīrusu.
Ja bērns ļoti siekalojas, tas var radīt problēmas aukstā laikā. Tad bērna sejas ādai, īpaši ādai ap muti, jāpievērš īpaša uzmanība. Pirms iešanas ārā jālieto aizsargkrēms. Mājās iekaisušās vietas (parasti lūpu kaktiņi, rieviņa zem apakšlūpas) varam ārstēt ar Sudocream, Bepanthen ziedēm.

Medikamenti, kas palīdz
Sāpīgās smaganas varam apstrādāt ar anestezējošiem geliem. Ir bērni, kam patīk, ka smaganas parīvē. Aptiekās nopērkami uzpirkstenīši, ko mamma var uzvilkt pirkstā un parīvēt mazuļa smaganas. Šo uzpirksteni var izmantot arī zobu tīrīšanai.
Nevajag baidīties lietot bērnam pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus — ja bērnam ir liels diskomforts un sāpes, mums šis stāvoklis jāatvieglo. Konsultējieties ar ārstu un izvēlieties tieši jūsu bērnam piemērotus medikamentus. Arī par homeopātijas līdzekļiem ieteicams konsultēties ar ārstu.
 

Reklāma
Reklāma

 

Saistītie raksti