Izveidota vēsturi atainojoša digitāla mācību ekskursija skolēniem "Siļķa brāķa stāsts"

2021.gada nogalē SIA "Rozīņu Rezidence" ir radījusi jaunu digitāla satura mācību produktu 5. - 10. klašu skolēniem par 100 gadu seniem vēsturiskiem notikumiem un kādu senu amatu - zivju brāķēšanu. Digitālās mācību stundas saturs ir aizgūts no izzinošās ekskursijas "Siļķa brāķa noslēpums", kas norisinājās kultūtrvēsturiskā ēkā Liepājā.
Filmā darbojas Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova un Madara Viļčuka, Viļa tēlā veiksmīgi iejūtas Daumants Vidiņš, siļka brāķa amata pratējs un vēstures entuziasts ir Andis Lācis.

FOTO: Publicitātes foto

Filmā darbojas Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova un Madara Viļčuka, Viļa tēlā veiksmīgi iejūtas Daumants Vidiņš, siļka brāķa amata pratējs un vēstures entuziasts ir Andis Lācis.

"Siļķa brāķa stāsts" arī digitālajā vidē norisinās senajā Siļķa brāķa noliktavā un tās vēsturiskajā pagalmā, kuras pastāvēšanas ilgums mērāms jau trīs gadsimtos. "Siļķu brāķis" ir zivju šķirošanas noliktava - tajā zivis vestas no visas Eiropas un šķirotas trīs

šķirās - kroņa, brāķa un dubultbrāķa, lai pēc tam sašķirotās mucas eksportētu tālāk uz

Norvēģiju, Vāciju, plašo Krievzemi un citviet.
 

Tie bija gadi, kad Liepāja bija viena no lielākajām un plaukstošākajām ostām visā Krievijas impērijā. Tajā ieradās kuģi ar pilniem klājiem Atlantijas okeānā nozvejotu zivju. Bēgļu masas plūda uz ostu, lai ar tvaikoni Liepāja - Ņujorka dotos labākas dzīves

meklējumos uz "jauno pasauli" - Ameriku.
 

Mācību stundā skolēni varēs vizuāli uztvērt, kā agrāk notikusi šī silķu brāķēšana, kā arī just līdzi kādam jaunam, tikko no Latvijas laukiem atbraukuša puiša patstāvīgas dzīves uzsākšanai pilsētā. Trīsdemit minūšu garajā digitālajā mācību stundā tiks apskatīts laika

posms no 19.gadsimta beigām un 20.gadsimta sākuma, iezīmējot spilgtākos kultūras notikumus tā brīža Latvijas vēsturē, kā arī tiks pavērsts skats uz notiekošo pasaulē.

Mācību stunda tika veidota kā aizraujošs un reizē izskaidrojošs mācību līdzeklis, kas palīdzētu skolotājiem ļaut veiksmīgāk vizualizēt un pievērst skolēnus tādiem mācību priekšmetiem kā sociālās zinības, vēsture, literatūra, ģeogrāfija, kultūra un māksla.

Reklāma
Reklāma

Filmas saturs veiksmīgi mijas ar vēsturiskām fotogrāfijām no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un portāla "Zudusī Latvija". Lai skolēni spētu izveidot ar skolotāju veiksmīgu atgriezenisko saiti, digitālajai mācību stundai ir pievienota darba lapa, kas ļaus saprast

nozīmīgākos notikumus, vēsturiskos un kultūrvēsturiskos faktus, ko iegaumēt un

stundas laikā pārrunāt ar skolotāju.
 

Filmā darbojas Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova un Madara Viļčuka, Viļa tēlā veiksmīgi iejūtas Daumants Vidiņš, siļka brāķa amata pratējs un vēstures entuziasts ir Andis Lācis, un šo stāstu krāšņāku un aizraujošāku rada cirka studija "Beztemata."

Digitālā mācību stunda skolotājiem un skolēniem ir pieejama ar "Latvijas skolas somas"

programmā.