Ko darīt, ja pusaudzis pieprasa “savus” 500 eiro

Ziņa par to, ka valdība izmaksās 500 eiro lielu balastu par katru bērnu, sasniegusi dzirdīgas ausis arī pusaudžu vidū. Un daļa uzskata, ka nauda pienākas tieši viņam vien, ka to var tērēt tikai viņš, kā pašam tīk. Kā runāt ar savu pusaudzi, ka šis atbalsts ir paredzēts arī pārtikai vai citām akūtām lietām, Mammamuntetiem.lv stāsta pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.
“Vecākiem ir skaidri jāpasaka, ka šī nauda nav bērnam, pusaudzim, bet tā ir PAR bērnu. Tas nozīmē, ka pabalsts tiks izmaksāts ģimenei, kura uztur pusaudzi, saka pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

FOTO: Shutterstock.com

“Vecākiem ir skaidri jāpasaka, ka šī nauda nav bērnam, pusaudzim, bet tā ir PAR bērnu. Tas nozīmē, ka pabalsts tiks izmaksāts ģimenei, kura uztur pusaudzi," saka pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Lasītāja jautā: “Nezinu, ko teikt savam dēlam pusaudzim. Viņš izdomājis, ka valdības piešķirtais 500 eiro pabalsts ir domāts tieši viņam un jau runā, ka pirks jaunu video spēli un vēl kaut kādas lietas. Manī nemaz neklausās, ka naudiņa ļoti vajadzīga ēdienam, kredīta atmaksai, jo tētis pašlaik nopelna krietni mazāk uzņēmuma dīkstāves dēļ. It kā jau taisnība viņam ir, ka nauda piešķirta par bērnu, tātad paredzēta viņam, bet viņš jau arī ēd un brauc ar ģimeni mašīnā... Kā lai runāju ar savu pusaudzi?”

 

Atbild Nils Sakss Konstantinovs: “Vecākiem ir skaidri jāpasaka, ka šī nauda nav bērnam, pusaudzim, bet tā ir PAR bērnu. Tas nozīmē, ka pabalsts tiks izmaksāts ģimenei, kura uztur pusaudzi. Ja nauda būtu paredzēta tieši pusaudzim, tad to skaitītu viņa kontā, bet tā nenotiks – pabalstu ieskaitīs ģimenes kontā. Precīzāk – bankas kontā, kas pieder kādam no vecākiem, kurš ir tiesīgs saņemt valsts atbalstu par savu bērnu vai bērniem. Līdz ar to tā ir ģimenes nauda, kas tiek izmaksāta tieši tāpēc, ka ģimenēs, kurās aug bērni un pusaudži, ir daudz lielāki izdevumi un ir daudz grūtāk, tā teikt, pārciest covidlaiku. 

Reklāma
Reklāma

Pilnīgi noteikti šos 500 eiro var izlietot komunālajiem maksājumiem, automašīnas remontam, pārtikas iegādei vai jebkādai citai vajadzībai. 

Kā jau minēju, ģimenēs, kurās aug pusaudži, tiešām ir lielāki izdevumi. 
Savukārt, ja ģimenē nav akūtu, degošu izdevumu, tad var aprunāties ar pusaudzi, sakot – tā kā šī nauda paredzēta pandēmijas seku mazināšanai, iespējams, arī viņu ir ietekmējusi šī pandēmija. Ja saņem pozitīvu atbildi no pusaudža, vajag pajautāt – kā tieši, un tad piešķirto pabalstu var atvēlēt šo seku mazināšanai. Kādam tas būs sporta kluba abonements, citam psihoterapeita apmeklējums, kādam vēl kaut kas, kas pandēmijas laikā pietrūcis. Varbūt pat zobārsts. 
Un var arī skatīties uz nākotni. Ja pusaudzim nekas nav vajadzīgs tieši šobrīd, tad noteikti būs vajadzības, kad atsāksies normālā dzīve. Piemēram, dzimšanas dienas ballīte ar draugiem, kas varbūt visvairāk pietrūkst. Varbūt ģimenes ceļojums visiem kopā. 
To visu var izrunāt, un noteikti pusaudži sapratīs. Ja kāds tomēr uzstāj, ka grib par šo naudu video spēli vai ko tamlīdzīgu, tad var teikt, ka tā ir viņa paša iegriba, nevis līdzeklis cīņai ar pandēmijas sekām.”

Izlasi arī: Kas jāzina par 500 eiro atbalstu bērniem? Kad izmaksās un kā tas notiks