Padomi, kā rosināt bērnu izvēlēties lasīt grāmatu telefona spēlīšu vietā

Mūsdienās daudzi vecāki sapņo, ka viņu bērns izvēlēsies lasīt grāmatu, nevis dīks pēc spēlītēm planšetē vai telefonā. Taču bieži vien bērnu pārliecināt par grāmatu lasīšanas vērtību nav nemaz tik vienkārši. Portāls www.parents.com apkopojis dažus padomus, kas var noderēt, ja vēlies, lai bērns vairāk laika pavada ar grāmatu rokās.

 Lasīšanas prieku nevar iemācīt ar piespiešanu.

FOTO: Shutterstock.com

Lasīšanas prieku nevar iemācīt ar piespiešanu.

Tam ir jāsagādā prieks

Lasīšana labvēlīgi ietekmē bērna valodas izjūtu, iztēli, atmiņu un koncentrēšanās spēju. Tas vien ir iemesls, kāpēc vecāki vēlas, lai bērns lasītu vairāk. Nemaz nerunājot par to, ka katra izlasītā grāmata nozīmē, ka ticis nolaupīts laiks viedierīcēm un datorspēlēm. Taču neskatoties uz ieguvumiem, lasīšanas prieku nevar iemācīt ar piespiešanu. Lasīšanu noteikti nevajadzētu spiest ar varu vai izmantot kā soda mēru. Tas tikai iedzīs lielāku riebumu un nepatiku pret šo nodarbi.

Atrodi laiku grāmatai

Ja bērns ir noslogots vairākos pulciņos, tad pa vidu blīvajam režīmam nav jēgas iestūķēt obligāto pusstundu lasīšanai. Atsaucoties uz to, ka lasīšanai ir jāsagādā prieks, tad prieku rada viss, kas nāk brīvi un nepiespiesti. Varbūt tam laiku var rast automašīnā; ciemos, kamēr pieaugušie ir aizņemti ar sarunām vai lietainās pēcpusdienās. Speciālisti saka, labāk tas notiek retāk, bet ar prieku, nekā piespiedu kārtā.

 

Lai mudinātu bērnu vairāk lasīt, viņam ir jāredz piemērs, kā lasīšana sagādā prieku kādam citam.

 

Parādi piemēru

Likt bērnam lasīt grāmatu, kamēr pārējā ģimene atpūšas pie TV, līdzinās sodam. Lai mudinātu bērnu vairāk lasīt, viņam ir jāredz piemērs, kā lasīšana sagādā prieku kādam citam. Tāpēc lasi grāmatas pats, lasi grāmatas priekšā bērnam vai lasāt tās kopā. Stāstiet bērnam par savām mīļākajām bērnības grāmatām un dalieties savos lasīšanas paradumos.

Padariet to par notikumu

Lasīšana var būt notikums. Ierastās pasakas lasīšanas vietā pirms naktsmiera, varat lasīšanai izvēlēties telti vai uzbūvēt fortu, divus istabas krēslus apklājot ar segu. Tāpat varat pēc kādas grāmatas izlasīšanas doties uz stāstā minēto vietu. Tā, piemēram, lasot grāmatu par dzīvniekiem var apmeklēt zoodārzu, bet lasot “Vārnu ielas republiku”, apciemot minēto ielu Rīgā.

Reklāma
Reklāma

Izvēlieties grāmatas kopā

Ļaujiet bērnam pašam izvēlēties grāmatu, vai tā būtu grāmatnīca vai bibliotēka. Ļaujiet bērnam iepazīt grāmatnīcu vai bibliotēku, nesteidzinot viņu. Un ņemtie vērā, tajā brīdī, kad esat bērnam ļāvuši izvēlēties to, ko viņš grib, nekādā gadījumā nekritizējiet bērna izvēli. Pat tad, ja grāmata nav piemērota viņa vecumam vai interesēm, atbalsties viņa izvēli. Izņēmums varētu būt vien, ja grāmatas cena ir pārāk liela, taču tad par to iepriekš jāvienojas ar mazo lasītāju.

Interesējies par to

Ja gribi, lai bērns lasa, izrādi interesi par viņa lasīšanas paradumiem. Apvaicājies par izlasītajām grāmatām, prasi, lai pastāsta sižetu. Vari arī grāmatu izlasīt pēc bērna un kopīgi apspriest varoņu rīcību un sižeta morāli. Tāpat vari bērnam pastāstīt par grāmatām, ko lasi pats.

 

 

Padomi no ''100 Labi Padomi''

Avots: http://jauns.lv

Saistītie raksti