7 paradumi, kas jāmaina, lai zemeslode uzelpotu
Kā jādzīvo videi draudzīgāk, šodien ir aktuāls temats, ko patīk pārspriest arī pusaudžiem. Šeit apkopoti vienkārši ieteikumi zaļākai dzīvei, kas atkarīgi no mums pašiem, turklāt neprasa liekus ieguldījumus.
“Gluži otrādi – pieturoties pie šiem soļiem, pieaug naudas ietaupīšanas risks!” stāsta vides eksperte Elīna Kolāte. Bezmaksas žurnālā "Mammam un tētiem. Skolēns" publicējam septiņus soļus, kā pasaudzēt planētu.
Dzīvot videi draudzīgāk nav nemaz tik sarežģīti, un to var sākt
jau šodien – mainot vairākus ikdienas paradumus!
1. Ēd mazāk gaļas!
Gaļas ražošana patērē vairāk resursu – ūdeni, lauksaimniecības
zemi, mēslojumu – nekā augu valsts produktu audzēšana. Tas tāpēc,
ka, ja gribi ēst kukurūzu vai pupiņas, tās ir jāizaudzē un jāapēd.
Turpretī, ja gribi gaļas burgeru, tad jāizaudzē maisiem barības, ar
kuru jācienā gaļas lops mēnešiem ilgi. Protams, pastāv izņēmumi.
Piemēram, liellopi, kas pārtiek vien no zāles (angliski saukti par
“grass-fed”). Šie mājlopi “nopļauj” zāli un neļauj ganībām aizaugt
ar krūmiem, attiecīgi pat piedalās dabas aizsardzībā – gādā par
krāsainu un smaržīgu pļavu saglabāšanu. Tāpat izņēmums ir
vecmāmiņas vistas un truši, arī ruksis, kas apēd ģimenes pārtikas
pārpalikumus.
Izvēlies zivis, kas nav apdraudētas. Mūspusē vissliktāk šobrīd klājas Baltijas jūras mencai un Eiropas zutim.
Vai jākļūst par veģetārieti? Lai ēstu videi
draudzīgāk, ne par ko nav jākļūst. Pirms pusdienu izvēles vienkārši
iesaku pajautāt pašam sev: “Vai man TAGAD to gaļu gribas?” Ja
gribas, ņem tik ciet un iecērt zobus karbonādē. Bet, ja atbilde nav
pārliecinošs “jā”, tad izmēģini bezgaļas opcijas. Starp citu, labs
blakusefekts veģetārai maltītei ir tāds, ka mazāk nāk miegs, tāpēc
pēc pusdienām ir vieglāk turpināt mācības.
Tāpēc, skolēn, ēdnīcā regulāri prasi un rosini iekļaut ēdienkartē,
piemēram, ēdienus ar pupiņām. Jo, lai skolās paplašinātos veģetāro
ēdienu klāsts, ir jābūt pieprasījumam!
2. Izvēlies ilgtspējīgi zvejotas zivis!
Izvēlies zivis, kas nav apdraudētas. Mūspusē vissliktāk šobrīd
klājas Baltijas jūras mencai un Eiropas zutim. Neēd tos! Kad
izvēlies suši, ēdienkartē izlaid “Unagi maki” sadaļu. Ko tad var
ēst? Pavisam droši ir izvēlēties zivis ar MSC (ilgtspējīga zveja)
vai ASC (ilgtspējīga zivju audzēšana audzētavās) sertifikātu.
Tiesa, tās parasti ir dārgākas par “parastajām” zivīm. Taču šobrīd
bez bažām varam iepirkumu somā likt mūsu pašu Baltijas siļķi, reņģi
un brētliņu – tās ir gan lētas, gan garšīgas, gan arī to krājumi ir
visnotaļ veselīgos apjomos.
3. Apēd!
Lai kas tev arī garšotu, apēd visu, nemet ēdienu ārā! Trešā daļa no
visa pasaulē saražotā ēdiena nekad netiek apēsta. Tas nozīmē, ka
resursi, kas tiek tērēti ražošanai, iepakošanai un transportam,
aiziet nebūtībā, un pasaule tiek piesārņota bezjēdzīgi. Šī varētu
pretendēt uz muļķīgākās cilvēces problēmas balvu!
Ja skolas ēdnīcā mūždien neapēd visu porciju, prasi, lai liek tikai
pusi. Prasi katru reizi. Ja mājās pēc ēst gatavošanas paliek pāri
kāds produkts, kurš tuvākajās dienās varētu sabojāties, rītdienas
maltītē iekļauj šo vientuļo sastāvdaļu. Vai arī sasaldē. Rīgā,
Kaņepes Kultūras centrā, sākta jauka iniciatīva – pagalmā novietots
ledusskapis, kurā nolikt savus pusbaklažānus, neapēstos kāpostus,
par daudz nopirktos banānus. Un tur var ne tikai dot, bet arī ņemt.
Tie, kam tieši pusbaklažānu, neapēstu kāpostu un par daudz nopirkto
banānu kārojas, var droši ņemt ciet. Forša ideja, ko nozagt un
attīstīt, piemēram, kaimiņu starpā. Dalieties ar to, kas paliek
pāri!
Lai kas tev arī garšotu, apēd visu, nemet ēdienu ārā! Trešā daļa no visa pasaulē saražotā ēdiena nekad netiek apēsta. Tas nozīmē, ka resursi, kas tiek tērēti ražošanai, iepakošanai un transportam, aiziet nebūtībā, un pasaule tiek piesārņota bezjēdzīgi.
4. Dzer krāna ūdeni!
Latvijā ir labs krāna ūdens. Tāpat kā citur Eiropas Savienībā, to
var droši dzert. Tā ir laba ziņa ne tikai bankas kontam, bet arī
videi. Pietiek ar vienu pudeli, ko nemitīgi uzpildīt, nevis ar
simtiem plastmasas pudeļu gadā, kas veidotu pamatīgu atkritumu
kalnu, ja nopirkto ūdeņu vai limonāžu taru mēs liktu nevis miskastē
– prom no acīm –, bet gan krātu savā istabā.
5. Velc lietotu un atdod to, kas vairs nepatīk
Ne tikai pārtikas, bet arī apģērba ražošana patērē daudz resursu un
piesārņo vidi. Laikā no 2000. gadam līdz šim brīdim vidējais
planētas iedzīvotājs savu skapja saturu pieaudzējis par 60%! Drēbju
ir vairāk, bet sajūta, ka nav, ko vilkt mugurā, nepāriet. Apģērba
zemās cenas (tās kāpj lēnāk nekā ienākumi) un iespēja iegādāties
kaut ko jaunu, pat neizejot no mājas, veicinājusi drēbju atkritumu
kalna augšanu. Tikai 13% apģērba tiek pārstrādāts, un tikai 1%
kļūst par jaunām biksēm, krekliem un kleitām. Tāpēc nebīsties no
“humpalām”. Iepirkšanās lietoto apģērbu veikalos ir veids, kā ne
tikai pateikt, ka tev rūp vide, bet arī rīkoties. Vēl viens veids,
kā vilkt mugurā to, kas citiem vairs nav vajadzīgs – rīko drēbju
maiņas. Daudziem gadās nopirkt kaut ko, kas jau drīz liek vaicāt:
“Kāpēc man to vajadzēja?” Sapako šīs mantas, uzaicini ciemos
draugus ar viņiem vairs nevajadzīgo apģērbu un samainieties! Un to,
kas paliek pāri, ziedojiet labdarībai.
6. Kļūst siltāks – staigā vairāk!
Pavasaris ir labs iemels sākt staigāt vairāk un biežāk. Varbūt
vismaz daļa no tavām ikdienas gaitām ir veicama kājām. Tas būs ne
tikai videi draudzīgāk – tā būs arī iespēja izkustēties pēc
nogurdinošas dienas skolas solā, kas neizbēgami noslēgsies, sēžot
vai nu pie mājasdarbiem, vai pie jaunākajiem “Netflix”
seriāliem.
7. Runā un domā par politiku!
Lai kā negribētos atgaiņāties no politikas, tomēr jāatzīst, ka
tieši mistiskie “tur, augšā” pieņem lēmumus, kas liek mums dzīvot
videi draudzīgāk vai nedraudzīgāk. Politika nav nekāds mistisks
bubulis. Tas ir plāns, kā dzīvot. Un politiķi ir vienkārši cilvēki,
kam vēlētāji dod darbu. Vērtē, kuri cilvēki runā par vidi un kuri
izrāda arī darīšanas pazīmes. Dari zināmu, ka svaigs gaiss,
pieejami ūdeņi un droša vide tev ir svarīga. Runājiet par politiku
arī ģimenē!
Autore: Elīna Kolāte, vides eksperte
Izmantotie materiāli:
1. Style that’s sustainable: A new fast-fashion formula.
2. Report. A positive vision for a system that works,
summoning the creative power of the fashion industry to build
it.
3. Food Loss and Food Waste.
4. Environmental impacts of food production.