Šņorējamus vai ar lipekļiem? Kādus apavus iegādāties topošajam pirmklasniekam

Bērnam augot, vecāki nereti šaubās – vai labāk bērnam pirkt apavus ar vieglāku aizdari – lipekļiem – vai tomēr iegādāties šņorējamas kurpes? Īpaši aktuāls šis jautājums kļūst, kad jāsāk domāt par apavu iegādi skolai. Izvēli komentē Solvita Lazdiņa, Valsts izglītības satura centra īstenotā projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” (“Skola2030”) vecākā eksperte, Rīgas Pilsētas sākumskolas direktore.

Šņorēšana  attīsta gan roku sīko motoriku, gan arī kalpo kā smadzeņu treniņš.

FOTO: Shutterstock.com

Šņorēšana attīsta gan roku sīko motoriku, gan arī kalpo kā smadzeņu treniņš.

Kā norāda S. Lazdiņa, šņorēšana ir ļoti laba lieta, kas nāk par labu bērnu attīstībai. Tā ir gan roku sīkās muskulatūras attīstība, gan vērtīgs smadzeņu treniņš, jo šņores mēs mācāmies siet, domājot par secību – krustiņš pāri, cilpiņa iekšā, pēc tam izvilkt pa apakšu utt.

 

Ja ir situācija, ka bērns ir trauksmains un viņš mēdz uztraukties un pārdzīvot par dažādām lietām, labāk bērnam pirkt apavus ar vieglāku aizdari – ar lipekļiem, ar sprādzēm vai vienkārši ievelkamus.

 

Domājot par to, kādus maiņas vai sporta apavus izvēlēties bērnam, uzsākot skolas gaitas, S. Lazdiņa iesaka – ja bērns ir drošs šņorēt un viņam tas patīk un izdodas, topošajam pirmklasniekam uz skolu droši var iegādāties šņorējamus apavus. 

 

Tomēr jāņem vērā, ka stresa ietekmē, troksnī un jaunajā vidē šņorēšana bērnu var arī uztraukt. Tāpēc, ja ir situācija, ka bērns ir trauksmains un viņš mēdz uztraukties un pārdzīvot par dažādām lietām, labāk bērnam pirkt apavus ar vieglāku aizdari – ar lipekļiem, ar sprādzēm vai vienkārši ievelkamus. Tad bērns būs mierīgāks un viņam būs par vienu lietu mazāk, par ko uztraukties.

Reklāma
Reklāma

 

Šņorēšana nav kā pašmērķis, kas ir jāprot visiem bērniem, dodoties uz 1. klasi, tomēr atzīst, ka šņorēšana kā prasme ir jāapgūst

 

S. Lazdiņa uzsver, ka šņorēšana nav kā pašmērķis, kas ir jāprot visiem bērniem, dodoties uz 1. klasi, tomēr atzīst, ka šņorēšana kā prasme ir jāapgūst: “Es esmu par šņorēšanu. Šņorēšana ir jāmācās, bet tā nav pašmērķis. Ieteicams šņorējamus apavus bērnam tāpat iegādāties un tos vilkt brīvajā laikā, kad ir laiks un mierīga atmosfēra nostiprināt šņorēšanas prasmi. Turpiniet šņorēt! Sākumā tas paņems laiku. Manā pieredzē ir stāsti, kad tie bērni, kas veikli prot šņorēt kurpes, skolā pat palīdz tiem, kam tas neveicas tik ātri. Un tur jau veidojas fantastiska sadarbība starp bērniem – tas, kurš māk, ir noderīgs un var palīdzēt pārējiem, un pārējie nejūtas slikti par to, ka saņem palīdzību,” pieredzē dalās S. Lazdiņa.

Saistītie raksti