Radītas bezmaksas mācību spēles "grūtajos" priekšmetos

Latvijas uzņēmums "O SMART GAMES" sadarbībā ar Latvijas intelektuālās attīstības fondu un uzņēmumu "CAPITAL" divos gados ir izveidojuši mācību spēles, kurās apvienotas zinātne, spēļu industrijas sasniegumi un netiešā mācīšanās. No šīs nedēļas pirmās aplikācijas, kas veltītas daļskaitļu apgūšanai, bez maksas ir pieejamas portālā draugiem.lv.

Interaktīvās mācību spēles. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Interaktīvās mācību spēles. Publicitātes foto.

 

Latvijas Intelektuālās Attīstības fonda un "O SMART GAMES" pārstāve Madara Vanaga portālu mammamuntetiem.lv informē, ka aplikācijas veidotas ar mērķi palīdzēt izprast mācību vielu eksaktajos priekšmetos - matemātikā, fizikā, ķīmijā, kā arī palīdzēt skolēniem pārbaudes darbos. Aplikācijas veidotas kā aizraujošas spēles, kurās ietverta netiešā mācīšanās. Visu spēļu dizaini veidoti, balstoties uz pētījumiem neirozinātnē - krāsās un skaņās izmantoti augsto frekvenču krāsu toņi, kas smadzenēs rada pozitīvu attieksmi pret mācību procesu. Turklāt mācību vielas integrēšana spēlēs notikusi ciešā sadarbībā ar izglītības speciālistiem, pedagogiem un skolēniem.

 

Fonda pārstāve norāda, ka aplikāciju efektivitāti apliecina zinātniskie pētījumi, kas veikti vairākās Latvijas skolās. Tie parāda, ka aplikācijas ievērojami uzlabo bērnu sekmes noteiktos mācību priekšmetu tematos pat pēc 40 minūšu ilgas "spēlēšanas". Šīs spēles Latvijā visiem būs pieejamas bez maksas latviešu un krievu valodās. 

 

Patlaban draugiem.lv sadaļā "'Aplikācijas"' pieejamas divas spēles - "O Atrodi līdzīgos" un "O Daļu meistars". Tuvāko mēnešu laikā skolēniem un skolotājiem tiks piedāvātas vēl astoņas aplikācijas, kas arī būs veltītas dabaszinātņu priekšmetiem, tostarp būs aplikācijas ķīmijā - par elementu sadalījumu grupās, fizikā - par gaismas stara laušanu, ģeometrijā - formulu skaidrojums. Kopumā līdz 2014.gadam plānots izgatavot 20-50 mācību aplikācijas. Aplikāciju pirmā posma tapšanu ir atblastījis Latvijas uzņēmums "CAPITAL". 

Reklāma
Reklāma

 

Ideja par šāda veida spēļu izveidošanu radusies pirms vairākiem gadiem, studējot pasaulē veiktos pētījumus par to, ka aptuveni 30% skolēnu mācīšanās nesagādā prieku, pat rada grūtības vai vienkārši nešķiet saistoša. Cīņā par skolēnu uzmanību klasiskās mācību metodes ļoti bieži nespēj konkurēt ar tehnoloģiju iespējām, bet tas atstāj negatīvu rezultātu uz mācību procesu - skolēni mācību stundās jūtas garlaikoti, bet skolotājs - nenovērtēts. Radītās aplikācijas ir lielisks mācību palīglīdzeklis skolotājiem, kā arī skolēniem gadījumā, ja jāgatavojas kontroldarbam un temats nav izprotams, vai mācību viela ir iekavēta. Katra aplikācija sākas ar aizraujošu spēles mehānismu, kurā pakāpeniski pieaug izglītojošu, asociatīvu elementu daudzums, tādā veidā netieši izskaidrojot konkrēto mācību vielu. 

 

Patlaban spēles latviešu un krievu valodā pieejamas portālā draugiem.lv, savukārt angļu un spāņu valodā tās var bez maksas lejuplādēt pasaules lielākajos aplikāciju tirgos. Aplikācijas iespējams spēlēt uz Android un iOS platformas mobilajiem tālruņiem, datoros, kā arī klasēs uz interaktīvajām tāfelēm.