Tēvi par laiku ar bērniem: no mājas uzkopšanas līdz izdzīvošanas prasmju apguvei

Lai gan pie mums izplatīts stereotips, ka bērnus prot audzināt tikai mammas, Skandināvijas valstīs apstiprināts pretējais. Tēvi spēj pieskatīt pirmsskolas vecuma bērnus tikpat labi, turklāt arī viņiem netrūkst ideju bērna izklaidēšanai un izglītošanai. Arī Mazo ekspertu skola (www.mazoekspertuskola.lv) kopā ar pieredzējušiem tēviem piedāvā noderīgus padomus. 

Māris Olte iesaka tēviem un bērniem meklēt kopīgas atpūtas iespējas dabā, piemēram, dodoties makšķerēt. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māris Olte iesaka tēviem un bērniem meklēt kopīgas atpūtas iespējas dabā, piemēram, dodoties makšķerēt. Publicitātes foto.

„Svarīgi veidot un uzturēt emocionāli tuvas attiecības gan ar mammu, gan tēti. Mirklī, kad bērns aizvien vairāk sāk pētīt pasauli, viņam nepieciešams tēva drošais un racionālais atbalsts. Nereti mazajam ir vieglāk saprasties ar tēti, jo viņu izteikumi ir vienkāršāki un bērnam vieglāk saprotami,” saka Zane Avotiņa, centra „Līna” psiholoģe. „Tēvs ir gan skolotājs, gan iedrošinātājs, jo spēj daudz mierīgāk reaģēt uz bērna veiksmēm un arī neveiksmēm. Pētījumos atklāts, ka bērniem, kuru tēvi sniedz drošu, emocionālu atbalstu un iesaistās viņu audzināšanā, ir labākas sekmes mācībās, kā arī viņi veiksmīgāk pārvalda emocijas un attīsta sociālās prasmes. Novērots, ka viņiem ir mazāk uzvedības problēmu. Tēva iesaistīšanās palīdz bērniem augt drošākiem un paļāvīgākiem, gataviem veidot veselīgas, ilgstošas, drošas un uzticības pilnas attiecības ar vecākiem.”


„Tēvu „štelle” ir iemācīt bērnam praktiskas iemaņas, kas saistītas ar eksaktajām zinātnēm: fiziku, ķīmiju, ģeogrāfiju. Tētis var izskaidrot ar eksperimentiem dažādas dabas parādības un norises. Mammas bērniem piedāvā izklaidējošākas aktivitātes, tēvi izdomā rotaļas ar saimnieciskāku mērķi,” par savu pieredzi stāsta Ansis Bogustovs, TV žurnālists. 


A. Bogustova ieteiktās aktivitātes 

  • Kopīgi mājas darbi, piemēram, dārza uzkopšana, mašīnas tīrīšana, vakariņu gatavošana u.tml. Tā ir gan spēle, gan bērna pieradināšana pie darba, turklāt labums ir visai ģimenei! 
  • Pūķu un kuģīšu darināšana – aktivitāte, kas patīk gan dēliem, gan meitām. Iesaku sākt ar vienkāršu origami, piemēram, lidmašīnas pagatavošanu (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/131). 
  • Došanās uz muzeju – ieklausies bērna teiktajā – nereti viņš pasaka priekšā, ko vēlas darīt. Piemēram, ja bērnam patīk spēlēt „kariņos”, viņš, iespējams, ar lielāko prieku gribētu apskatīt Kara muzeju, bruņinieku pili vai jahtas piestātni. Dažkārt nevajag aktīvas nodarbes, bērnam pietiek ar vērošanu un ieklausīšanos tēmā, kas viņu patiesi interesē.
  • „Blēņas” – uzraugot bērnu, ļauj viņam nosmulēties, lēkāt pa peļķēm, kāpt kokos. Atceries savu bērnību! Ko tev vislabāk patika darīt?


„Labprāt pavadu laiku ar bērniem ārpus mājas. Kad vien varam, braucam uz laukiem, kalniem vai dodamies uz Mežaparku. Sportojam un braucam ar riteni kopā,” saka Armands Meirāns, žurnāla „Četras Sezonas” fotogrāfs.


A.Meirāna piedāvātās aktivitātes 

  • Hobiju atklāšana – ja bērns prasa, kā darbojas, piemēram, tavs fotoaparāts, pastāsti un parādi viņam. Bērniem interesē, ko dara pieaugušie un kā strādā dažādi mehānismi. Saliekot kopā un izjaucot dažādas vecās ierīces, bērns attīsta loģisko un radošo domāšanu. Kas zina – varbūt tavs hobijs nākotnē kļūs arī par viņa aizraušanos!
  • Zīmēšana – kad nogurums un nekur negribas iet, bieži vien vislabākā nodarbe ir zīmēšana. Pat ja tev nav mākslinieka talanta, vari iemācīt mazajam jaukt krāsas, vilkt paralēlas līnijas un vecākiem bērniem – zīmēt perspektīvas, ēnas, ģeometriskus objektus.
  • Socializēšanās – bērnus no mazotnes var vest uz izklaidējoši izglītojošiem pasākumiem, piemēram, leļļu izrādi, baletu vai operu, gadatirgu vai sporta sacensībām. Mazajam tas ir vesels piedzīvojums! Tikai iepriekš pārliecinies, vai pasākums paredzēts bērniem, kas jaunāki par 7 gadiem.

 

Reklāma
Reklāma

„Rudens ļauj bērnam sadraudzēties ar dabu vēl ciešāk. Patlaban ir īstais laiks, kad vērot zvaigznes, piedalīties foreļu čempionātos un iemācīt bērnam vairāk par divām svarīgākajām stihijām: ūdeni un uguni,” pārdomās dalās Māris Olte, dabas pētnieks, fotogrāfs un TV raidījumu vadītājs.

 

M. Oltes ieteikumi tēviem

  • Laicīga gatavošanās ziemai – ierosini bērnam sameklēt žagarus vai sakrāmēt malku ziemai. Kopīgi iekuriet ugunskuru, parunājiet par dienā piedzīvoto, uzvāriet zupu vai uzcepiet desas. 
  • Dabas cilvēciņš – izmantojiet dabas materiālus, piemēram, zīles, krāsainās lapas vai kastaņus un pagatavojiet rotaļlietas (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/199). 
  • Foreļu mačs – bērniem (sevišķi puikām) patīk doties līdzi tēviem piedzīvojumu meklējumos. Ņem līdzi bērnu un ļauj piedalīties makšķerēšanas procesā. 

 

Par Mazo ekspertu skolu
Mazo ekspertu skola (www.mazoekspertuskola.lv) ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta šī gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2-6 gadus veciem bērniem.