Izdota grāmata par bērnu drošību “Kā nosargāt savu bērnu”. Vecāki to var saņemt bez maksas

Lai jaunos vecākus nodrošinātu ar savlaicīgu un vispusīgu informāciju par riskiem, kas apdraud bērna drošību, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” izdod praktisku padomu grāmatu “Kā nosargāt savu bērnu”. Grāmata ir par bērniem vecumā līdz sešiem gadiem, un vecākiem tā ir pieejama bez maksas gan drukātā, gan digitālā formātā.
Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv izdoto grāmatu par bērnu drošību Kā nosargāt savu bērnu vecāki var saņemt bez maksas.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" izdoto grāmatu par bērnu drošību "Kā nosargāt savu bērnu" vecāki var saņemt bez maksas.

““Mans acuraugs” – mammas un tēti mēdz teikt par saviem bērniem. Raudzīt ar acīm – šis vārds sevī tik skaidri ietver atslēgu, kā mums, vecākiem, ir jāizturas pret bērniem. Ļoti mīļš, dārgs, rūpīgi sargājams cilvēks – šādi vārdnīcās tiek skaidrota jēdziena “acuraugs” nozīme. Tāds ir savs bērns. Bērni ir jāsargā,” grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu” atvēršanas svētkos, kas notika šodien kafejnīcā “Ezīša kofīšops”, teica vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, grāmatas līdzautore Inga Akmentiņa-Smildziņa, rosinot vecākus pašizglītoties, lai būtu informēti par drošības riskiem, kas katrā vecumā apdraud bērnus. 
 

 

Pērn par trešdaļu pieaudzis NMPD izsaukumu skaits pie maziem bērniem

Latvija Eiropas Savienības valstu vidū gadiem ilgi ir pirmajās vietās pēc bērnu traumu skaita, tostarp pēc mirstības un invaliditātes iegūšanas no ārējiem cēloņiem. “Ārējie cēloņi ir tie, ko lielā mērā ir mūsu, vecāku un sabiedrības, spēkos novērst. Piemēram, pēc Latvijas Oficiālās statistikas portāla datiem, 

 

no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm Latvijā 2020. gadā bija augstākais ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo bērnu (!) skaits,” 

 

uzsvēra Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Pasākumā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgs un pirmās palīdzības sertificēts pasniedzējs Miķelis Puķītis, kurš bija arī viens no drošības grāmatas konsultantiem, iepazīstināja ar NMPD 2022. gada izsaukumu datiem: “Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn ir pat par trešdaļu pieaudzis NMPD izsaukumu skaits pie bērniem līdz 7 gadu vecumam! Ja runājam skaitļos, tad 2022. gadā tie ir 25 700 izsaukumi, savukārt 2021. gadā – 18 700. Tātad tie ir vidēji 70 izsaukumi dienā pie pašiem mazākajiem, kuriem nepieciešama NMPD mediķu palīdzība nopietnas saslimšanas vai gūtas traumas dēļ! Skaitļi parāda, ka šādi izglītojoši materiāli vecākiem patiešām ir vajadzīgi, lai jau laikus novērstu nelaimi, ko negrib piedzīvot neviens.”

 

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus NMPD speciālists uzskaitīja arī TOP 3 izsaukumu iemeslus: lūzumi, kas lielākoties tiek gūti rotaļu laikā, apdegumi, kuru cēlonis visbiežāk ir verdoši katliņi, pannas vai uz galda malas noliktas vecāku karsto dzērienu krūzes, kā arī ceļu satiksmes negadījumi. “Ir ļoti būtiski vecākus mudināt mācīties vai atkārtot pirmo palīdzību, jo nelaime parasti atnāk nebrīdinot. Un noteikti ārkārtas situācijās uzreiz jāzvana 113, jo mums ir ļoti kompetenti dispečeri, ārsti konsultanti, kas līdz brigādes ierašanās brīdim telefoniski sniegs konsultāciju. Kā liecina NMPD pieredze, tieši laikus uzsākta pirmā palīdzība, jo īpaši sirds netiešā masāža, kad cietušais ir bezsamaņā un neelpo, būtiski palielina cietušā izredzes izdzīvot un veiksmīgi atveseļoties,” mudināja Miķelis Puķītis. 

 

Bērns ir dāvana, kas vecākiem jāsargā

“Bērni ir ļoti liela dāvana, un tā ir jānovērtē. Vienlaikus jāatceras, ka mēs nepiedzimstam par vecākiem, mēs par tādiem mācāmies kļūt, un daudzas prasmes jaunajiem vecākiem ir jāapgūst ļoti īsā laikā. Turklāt ne tikai jāapgūst – nākas pārvērtēt ikdienas mirkļu vērtību un varbūt dzīves vērtību vispār,” pasākumā teica bērnu gastroenteroloģe, endoskopiste, Bērnu slimnīcas Endoskopijas dienesta vadītāja Ilze Briuka. Viņa aicināja vecākus ne tikai domāt par bērnam drošas vides veidošanu, bet arī pašiem bērniem jau agrīni mācīt par drošības riskiem. “Bērni ir ļoti atsaucīgi un spēj domāt līdzi, ja viņiem skaidro par drošību atbilstoši vecumam,” atgādina ārste.  

 

Bērnu izglītošanas nozīmīgumu uzsvēra arī tehnoloģiju uzņēmuma “Tet” ilgtspējas attīstības direktore Adriāna Kauliņa: “Kad es biju bērns, man vecāki mācīja, ka nedrīkst kāpt mašīnā pie svešiem onkuļiem. Tagad bērniem jau agrīni jāmāca ne vien tas, bet arī par digitālo drošību. Jo apgūt drošības jautājumus vienlaikus ar ierīču lietošanas uzsākšanu ir daudz vieglāk un efektīvāk, nekā vēlāk labot jau iestrādājušos paradumus. Tādēļ priecājamies, ka jaunākajā grāmatā drošībai interneta vidē tam ir veltīta arī atsevišķa nodaļa.”

 

Grāmata vecākiem ir pieejama bez maksas

Pirmo reizi grāmatu par bērnu drošību vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” izdeva pirms 12 gadiem, vairākus gadus to nodrošinot bez maksas jaunajiem vecākiem visā Latvijā. Tagad grāmata ir pārrakstīta un būtiski papildināta – to veido visaptveroša informācija par drošību mājās, pagalmā, uz ielas, digitālajā vidē, drošību attiecībās, kā arī par pirmās palīdzības sniegšanu, ja nelaime jau notikusi, un to, kā bērnu var pasargāt no infekciju slimībām, u. c. tematiem. 


Grāmatas izdošanu atbalstījusi valsts akciju sabiedrība “Latvijas Loto” un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”, grāmatu konsultējuši speciālisti no BKUS, NMPD, Veselības ministrijas, SPKC, RSU, VUGD un biedrības “Dardedze”. 
Grāmatu vecāki bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā un vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” birojā Rīgā, Brīvības ielā 40, kā arī lasīt bibliotēkās visā Latvijā, savukārt digitālā formātā – ģimenes portālā “Mammamuntetiem.lv” sadaļā “Žurnāli”.

Saistītie raksti