Izsekošanas aplikācijas bērna telefonā - uzticēšanās vai kontrole?

Labdien! Šobrīd populāras ir dažādas programmas, ar kuru palīdzību sekot bērna gaitām - gan telefonos, gan īpašajos pulksteņos. No vienas puses - vecākiem ērti un labi sirdsmieram, bet, domājot ilgtermiņā, kādu iespaidu šāda sekošana varētu atstāt uz bērnu, pat tad, ka mazais sekošanai neiebilst. 

FOTO: Shutterstock.com

Uz mammas atūstīto jautājumu atbild psiholoģe Līga Tumašova:

 

"Vispirms gribētu atgādināt, ka šīs lietotnes ir paredzētas drošībai  un uzraudzībai.  Ja ar bērnu esam pārrunājuši, ko mēs iegūstam, izmantojot šīs lietotnes, tad, manuprāt, arī viņam tā ir papildus drošība, kad vecāks nav klāt.


Tas pat, iespējams, varētu palīdzēt nedrošākam bērnam mazināt trauksmes līmeni, kad viņš nav kopā ar mammu vai tēti. Iebildumi bērniem varētu rasties, sasniedzot pusaudžu vecumu, ja gribas darīt to, ko vecāki neatbalsta vai aizliedz, kā arī gadījumos, ja ar mammu un tēti nav saprotošas attiecības, t.i., pārāk stigras prasības pret bērnu no viņu puses vai arī, ja šī lietotne tiek izmantota kā sods bērna kontrolēšanai. Vēl ir jābūt gatavam, ka vienaudži pret šiem skolēniem reizēm var izturēties ar nesapratni, var būt pat aizskaroši, jo ne visi saprot šo lietotņu nozīmi. 
 

Reklāma
Reklāma

Ja Jūs kā vecāks esat pārliecināts, ka bērns ir iemācījies viedierīces lietot atbildīgi un nepieciešamības gadījumā viņš griezīsies pēc palīdzības, tad varētu arī nesekot līdzi ar attiecīgajām lietotnēm."