Kāda ir Disney princešu un prinču ietekme uz bērna attīstību?

Ir grūti nemīlēt "Disney" radītās filmas. Tās ne tikai ir šķietami neatņemama bērnības satstāvdaļa, bet tās arī ir izklaidējošas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tām bieži ir sirsnīgs vēstījums, taču daži no šo filmu vēstījumiem un sižetiem varētu negatīvi ietekmēt bērnus.
Pētījumi atklāj, ka 50 procenti jaunu meiteņu vismaz reizi mēnesī patērē saturu, kas saistīts ar Disneja princesēm

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi atklāj, ka 50 procenti jaunu meiteņu vismaz reizi mēnesī patērē saturu, kas saistīts ar Disneja princesēm

Bažas par Disneja princesēm (un prinčiem)

Pētījumi atklāj, ka 50 procenti jaunu meiteņu vismaz reizi mēnesī patērē saturu, kas saistīts ar Disneja princesēm, savukārt 29 procenti zēnu izmanto šāda veida medijus reizi mēnesī. Princešu un prinču saturs ir izplatīts, ka tikai 4 procenti meiteņu un 13 procenti zēnu ziņo, ka nekad nesaskaras ar princešu saturu. 

Viena no bažām par Disneja princesēm ir tāda, ka tās var negatīvi ietekmēt ķermeņa tēlu. 

Lielākajai daļai Disneja princešu ir nereāls ķermenis, kas bieži ietver nelielu vidukļa un gurnu attiecību (pat mazāku nekā Bārbijām).

Turklāt Disneja princešu vidukļa un gurnu attiecība ir mazāka nekā Disneja ļaundarēm, kas liecina, ka šīs filmas var veicināt stereotipu - jo tievāks, jo labāks. Disneja princešu lelles mēdz būt arī ar pieguļošu apģērbu un augstpapēžu kurpēm. Tas rada bažas, jo nereāli tievu ķermeņu attēlošana var likt jaunām meitenēm justies slikti par savu ķermeni.

Otra izplatītā problēma ir tāda, ka Disneja princeses var veicināt negatīvus dzimumu stereotipus par sievietēm.

Disneja princeses vēsturiski atbilst tradicionālajām dzimumu lomām (tiek attēlotas kā fiziski vājas, pievilcīgas, audzinošas, pakļāvīgas un bailīgas).

Viņas arī tiek vairāk novērtētas sava izskata dēļ, nevis rakstura īpašību dēļ. 

 

Jāpiebilst, ka šķietami šis modelis pēdējos gados uzlabojas, filmām vairāk pievēršot uzmanību sieviešu tēlu prasmēm un intelektam (piemēram, "Moana" un "Raya"). Pētījumi atklāj, ka jaunākās Disneja princeses ir neatkarīgākas, mazāk koncentrējušās uz romantiskām attiecībām un ir tikpat varonīgas kā vīriešu tēli.

Šīs modernākās princeses neatšķiras no prinču tēliem intelektuāli, savās spējās vai savā lomā stāstā, taču joprojām ir atšķirības profesijā, vadības un pievilcības ziņā. Tomēr pētījumi liecina, ka šie progresīvākie sieviešu tēli var nemainīt bērnu uztveri par princesēm, un bērni var pat neuzskatīt tādus personāžus kā Moana kā princesi. Turklāt pēdējos gados Disneja filmās joprojām ir vairāk vīriešu nekā sieviešu, un lingvistiskā analīze atklāja, ka lielākajā daļā Disneja filmu vīriešu varoņi mēdz runāt vairāk nekā sievietes.

 

Turklāt daudzas Disneja filmas neiztur Behdela testu, tas ir tests, kas mēra dzimumu stereotipus filmās. 

 

Tas prasa, lai filmā: 

  • ir vismaz divas sievietes, 
  • abas sievietes var sarunāties 
  • saruna ir par kaut ko citu, nevis par vīriešiem.

 

Piemēram, "Aladdin" ietver tikai vienu sieviešu varoni ar runājošu lomu, un Karalis Lauva ietver vairākas sievietes, taču tās nesadarbojas, tāpēc abas nevarētu izpildīt Behdela testu. Izņēmumi ir "Brave", "Mulan", "Frozen" un "Princess and the Frog".

Disneja princešu filmās mēdz būt arī hipervīrišķīgi prinči vai vīriešu tēli. Šie tēli mēdz būt agresīvi, spēcīgi, drosmīgi, neemocionāli un noraida jebko sievišķīgu.

Tas rada bažas, jo vīriešiem, kuri ievēro hipervīrišķīgas normas, var būt negatīvāka attieksme pret sievietēm. Tomēr, tāpat kā sieviešu varoņi, arī vīriešu Disneja varoņi, šķiet, pēdējos gados ir mainījušies, piemēram, Kristofs filmā "Frozen", kurš izrāda vājumu un emocijas.

 

Disneja princešu (un prinču) ietekme uz bērna attīstību

Esam apsprieduši iespējamās bažas par "Disney" saturu un to, kāpēc tas varētu ietekmēt bērnus, bet vai pētījumi patiešām atklāj saikni starp iesaistīšanos Disneja medijos un bērna attīstību?

 

Pētījuma līdzautore Sāra Koina pievērsās šim jautājumam, izmantojot divus garengriezuma pētījumus (pētījumi, kas seko bērniem laika gaitā, lai pētītu attīstības tendences). Pirmajā pētījumā viņas pētnieku grupa atklāja, ka 4 un 5 gadus veci bērni, kuri skatījās vairāk TV šovu un filmu, kurās bija iesaistītas Disneja princeses, gadu vēlāk izrādīja stereotipiskāku sievišķību, piemēram, koncentrējoties uz skaistumu vai izskatu, izrādot laipnību, esot izpalīdzīgas un ar lielāku interesi par "sieviešu jomām", piemēram, ēdiena gatavošana un bērnu aprūpi. Lai gan stereotipiski sievišķīgā uzvedībā nav nekā nepareiza, pētnieki pauda bažas, ka šo stereotipisko dzimumu lomu ievērošana var likt bērniem justies ierobežotiem attiecībā uz to, ko viņi var darīt nākotnē. Tomēr pēcpārbaudes pētījums, kad bērni bija sasnieguši 10 un 11 gadus veci, liecina par atšķirīgu rezultātu. Pētnieki atklāja, ka meitenes, kuras vairāk interesēja princeses 4–5 gadu vecumā, 10–11 gadu vecumā izrādīja vienlīdzīgāku attieksmi pret sievietēm (uzskatot, ka sievietes un vīrieši ir vienlīdzīgi). Pētnieki arī atklāja, ka bērni no ģimenēm ar zemākiem ienākumiem, kuri vairāk patērēja princešu saturu, parādīja pozitīvāku ķermeņa tēlu un bija mazāk pieņemoši pret pārspīlētu vīrišķību. 

Reklāma
Reklāma

 

Tomēr ir kāds ļoti būtisks aspekts šajos pētījumos. Bērni no ģimenēm, kas izvēlas šāda veida saturu, atšķiras no tiem, kuri to nedara vispār. Kādā pētījumā nejauši atlasītiem bērniem lika skatīties īsu princeses videoklipu ar saturu, kas saistīts ar izskatu (piemēram, ainu no "Beauty and the Beast", kur Gastons saka, ka Belle ir skaistākā meitene pasaulē) vai citu videoklipu, kas nav saistīts ar izskatu (piemēram, "Dora Explorer").

 

Pētnieki atklāja, ka Disneja video skatīšanās nepalielināja meiteņu bažas par izskatu. Citā pētījumā netika konstatēta ietekme uz rotaļlietu izvēli, prosociālo uzvedību vai neatlaidību, kad meitenes tika nejauši izvēlētas ģērbties Disneja princešu kostīmos. Tomēr šie pētījumi ir ierobežoti, jo bērni tikai īslaicīgi tika pakļauti videoklipam un tērpiem laboratorijā, nevis bērnībā kopumā, kas bija pilna ar šīm ietekmēm.

 

Galu galā ir nepieciešami turpmāki pētījumi par šo tēmu, taču pašlaik nav konsekventu pētījumu, kas saistītu filmu vai TV šovu skatīšanos ar Disneja princesēm ar negatīvu dzimumu attieksmi vai ķermeņa tēlu maziem bērniem.

 

Disneja filmu vēstījumi

Daudzi vecāki ir arī noraizējušies par Disneja filmu vēstījumiem un tēmām. Lai gan parasti ir laimīgas beigas, daudzas Disneja filmas ir saistītas ar agresiju, stereotipu veicināšanu, koncentrēšanos uz nereālām romantiskām attiecībām, vecāku prombūtni, kā arī daudzi tēli tiek attēloti kā nelieši. 

Šķiet, ka mums šī kritika ir jāuztver nopietni, jo 

Disneja filmas ir daži no pirmajiem stāstiem, ko mūsu bērni dzird un redz. Tātad, vai šo filmu vēstījumi ir pozitīvi vai negatīvi, un kā šie vēstījumi varētu ietekmēt mūsu bērnus?

Patiešām, pētījumi atklāj, ka daudzas Disneja filmas (īpaši vecākas filmas) veicina

dzimuma, rases/kultūras un sociālekonomiskās klases stereotipus. Lielākajā daļā Disneja filmu ir arī biežas negatīvas atsauces uz garīgām slimībām (piemēram, varoņu nosaukšana par trakiem). Disneja filmas mēdz arī dēmonizēt ikvienu, kas uzvedas "slikti", jo 74 procenti Disneja filmu kādu cilvēku dēvē par “ļaunu”. Tas ir satraucoši, jo mēs negribētu, lai mūsu bērni kādu sauc pa ļaunu vai sliktu tikai tāpēc, ka šis cilvēks ir pieļāvis kļūdu. 

Pētījumi arī atklāj, ka Disneja filmās vidēji stundā notiek deviņi netiešas agresijas gadījumi (pļāpāšana, baumu izplatīšana, citu izslēgšana).

Tomēr netiešā agresija Disneja filmās parasti tiek parādīta sliktā gaismā, un to visbiežāk izmanto nelietim līdzīgi varoņi, kas liecina, ka bērni to atdarinās mazāk.

No otras puses, pētījumi atklāj, ka 

lielākā daļa Disneja filmu (73 procenti) ietver vēstījumus par mīlestību pret sevi un citiem, un 27 procenti ietver tēmas, kas saistītas ar morāli vai vērtībām.

Disneja filmās ir arī vidēji viens prosociāls akts minūtē (prosociāls akts ir jebkas, kas ietver palīdzību, sadarbību, dalīšanos, mierināšanu vai došanu citiem). Tas ir svarīgi, jo prosociāla uzvedība saturā ir saistīta ar pozitīvāku uzvedību un attieksmi bērniem.

Lai gan Disneja filmas var veicināt stereotipus un ietvert netiešu agresiju, tajās var būt arī vērtīgi vēstījumi.

Disnejam var būt pat pozitīva ietekme uz pieaugušajiem. 

Pētījumi atklāja, ka pieaugušas sievietes ķīmijterapijas laikā skatoties Disneja filmas bija mazāk saspringtas un mazāk uztraucās. 

 

 

Praktiski padomi

Ja jums patīk Disneja radītais saturs, neraugoties uz bažām, ko pauž pētnieki, tālāk sniegtie padomi var palīdzēt jums justies ērtāk saistībā ar dažām no iepriekš minētajām problēmām:

  • Iepriekš izlemiet, kuras filmas un TV pārraides ļausiet bērnam skatīties, ņemot vērā jūsu ģimenes vērtības un izpratni par savu bērnu. Varat atļaut tikai tādas filmas ar galvenajiem varoņiem, kas neietver dzimumu stereotipus, vai arī varat dot priekšroku filmām, kurās ir prosociāls vēstījums (piemēram, "Moana"). 
  • Skatieties Disneja filmas un šovus kopā ar savu bērnu, izmantojot pētniecībā balstītu stratēģiju, ko sauc par “active mediation”. Tas nozīmē varoņu izvēles vai vispārīgu tēmu apspriešanu ar mērķi veicināt bērnu kritisko domāšanu. Tas palīdz bērniem kļūt par mediju kritiskajiem patērētājiem. Šī metode var ietvert jautājumus, piemēram, par varoņu “sliktās” izvēles sekām (“Vai šī izvēle patiešām padarīs viņus laimīgus? Kā tā ietekmēs citus apkārtējos? Ko viņi būtu varējuši darīt tā vietā?”), stereotipu apstrīdēšana (“Vai tev šķiet, ka šis varonis izdara pieņēmumus, pamatojoties uz citu izskatu?” “Vai tu domā, ka tas attiecas uz visiem cilvēkiem, kuri izskatās pēc šī tēla?”), un slavē varoņu pozitīvo uzvedību (“Man patīk, kā viņi palīdz dzīvniekiem” vai “Oho, tas ir pārsteidzoši, kā viņš (viņa) palīdz citiem varoņiem, kaut arī viņam (viņai) ir bail”).
  • Skatoties Disneja šovus vai filmas (vai jebkādu citu saturu, kas pārāk koncentrējas uz izskatu), palīdziet bērnam pamanīt varoņu personības īpašības un vairāk koncentrēties uz tām (piemēram, drosmīgu, stipru, laipnu vai dāsnu), nevis fizisko izskatu. Norādiet, ka varoņu ķermenis ir “nereāls”, un paskaidrojiet, ka izskats nav tik svarīgs.
  • Palīdziet bērniem Disneja filmās atšķirt realitāti no fantāzijas. Dažas Disneja filmu ainas var būt biedējošas vai satraucošas maziem bērniem. Šīs ainas var izraisīt murgus vai palielināt baiļu sajūtu. Lai gan jums tas var šķist pašsaprotami, noteikti paskaidrojiet saviem bērniem, ka biedējošas ainas ir izdomātas un reālajā dzīvē nenotiktu. Pētījumi atklāj, ka mazi bērni labāk atšķir fantāziju no realitātes, ja jūs sniedzat vairāk informācijas. Piemēram, jūs varētu teikt: “Vai redzi, kā cilvēki lido šajā filmā? Reālajā dzīvē tas nav iespējams" vai "Vai esi kādreiz redzējis tādu briesmoni reālajā dzīvē? Tas nav īsts."
  • Ja tēma vai vēstījums filmā vai TV šovā neatbilst jūsu ģimenes vērtībām, paskaidrojiet to saviem bērniem un runājiet par to. Pētnieki ir ierosinājuši, ka vecāki var izmantot Disneja filmu motīvus un ziņojumus, lai uzsāktu svarīgas sarunas ar bērniem. Varat izmantot Disneja filmas, lai apspriestu gan to, kad vēstījums atbilst jūsu ģimenes vērtībām vai uzskatiem, gan kad vēstījums neatbilst ģimenes vērtībām. Pētījumi liecina, ka šāda veida sarunas ir visefektīvākās, ja vecāki atbalsta bērna autonomiju (kad vecāki izskaidro savus argumentus un jautā par savu bērnu jūtām un perspektīvām).
  • Palīdziet bērnam saprast, ka dzīvē nav “labie” pret “sliktajiem” vai “princeses/prinči/varoņi” pret “neliešiem”. Tā vietā koncentrējieties uz viņu darbībām, izvēlēm un domāšanas modeļiem ("Vai tā bija laba izvēle?", "Šis lēmums nešķita pārāk pārdomāts", "Vai viņš/viņa domāja par citiem, kad viņš to darīja?" vai " Šķiet, ka šis varonis ir kļūdījies, kā domā tu?”).

 

Avots: www.kasjauns.lv

Saistītie raksti