4 iemesli, kāpēc ir labi būt slinkiem vecākiem

Vecākus, kas atļaujas atrast laiku savām vajadzībām un ne vienmēr ir gatavi aprūpēt, pienest, atnest un risināt bērnu jautājumus, joprojām mēdz uzskatīt par slinkiem, egoistiskiem un nepietiekami gādīgiem.
Slinka audzināšana padara bērnus atbildīgākus.

FOTO: Shutterstock.com

Slinka audzināšana padara bērnus atbildīgākus.

Medaļas otra puse ir spožāka – vecāki, kas aizņemti ar savām darīšanām, pārliek daļu atbildības par savas dzīves plānošanu, organizēšanu un problēmu risināšanu uz bērna pleciem. Šo dzīves grūtību pārvarēšana pamatīgi palīdz nākotnē.  Agrīna pašpaļāvība nākotnē palīdz izveidoties personībai, kas nemokās ar šaubām par savām spējām un aug par pilnvērtīgu personību.
 

Nedari neko bērna vietā

Bērni ir neveikli un neprot visu uzreiz izdarīt perfekti un precīzi. Ne pārāk tīri nomazgāti trauki un grīda izmazgāta tā, ka jāpārmazgā otro un varbūt pat trešo reizi. Mamma ar šiem uzdevumiem tiks galā desmit reizes ātrāk un labāk, bet vai tāpēc nav jēgas bērnam uzticēt darīt šīs lietas? Gluži pretēji – labāk dažas reizes pārtaisīt, bet iemācīt darīt pareizi. Pretējā gadījumā bērni secina, ka viņi neprot, nevar, nespēj un turpmāk pat vairs nemēģina.  Slinkie vecāki ļauj saviem bērniem soli pa solim pārvarēt izaicinājumus.

"Mēs ar māsu esam tik slinkas, jo mūsu māte nekad nav mācījusi būt neatkarīgām, nav likusi pašām pagatavot pusdienas vai atrisināt problēmas skolā. Mēs vienmēr paļāvāmies uz viņu. 

"Mammu, es nevaru atrast..." Lai kāds būtu jautājums, mamma 30 sekunžu laikā to atrisināja. 

 

Nesteidzies glābt, izņemot ārkārtas situācijas

Panākumi vairo pārliecību, neveiksme dod vilšanos, un ja pēc tam neveiksmīgos rezultātus izlabo mamma, tad kāda jēga vispār censties? Tāpat citiem iznāks labāk. 
Bērnam jātic, ka palīdzība nāks, bet uz to nevajag paļauties. Sākumā jāmēģina pašam. Diemžēl bieži vecāki skrien noslaucīt katru puteklīti no sava lolojuma, lai tikai viņam nebūtu grūti vai bēdīgi. 
 

Reklāma
Reklāma

Slinkajiem vecākiem ir vairāk enerģijas spēlēties ar bērniem 

Ja mamma visu dienu skrien kā vāveri ritenī un tētis visu laika “strādā, lai nopelnītu naudiņu” (kas bērnam ir abstrakta vienība), tad viņiem vienkārši nepietiek laika būt “šeit un tagad” un paspēlēties ar bērnu. Rotaļas kopā ar vecākiem ir daudz svarīgākas par perfekti sakārtotu māju un ļoti veselīgu ēdienu. Atvēliet vairāk atpūtas un brīva laika sev un bērniem!


Bērnība ir bezrūpības nevis dresūras laiks 

Bērna smadzenes ļoti viegli uzsūc visu jauno. Viņš spēj mācīties 3 svešvalodas, lasīšanu un varbūt par mazliet matemātiku, bet labumu no visām šīm prasmēm viņš gūs pieaugušo dzīvē. Bet pārspīlēts vecāku entuziasms izglītot bērnu neļauj viņam 3 vai 5 gadu vecumā baudīt laimīgu un bezrūpīgu bērnību. Dzīve viņu ieliks pieaugošo cilvēku rāmī. Vēlāk.
 

Pie reizes arī vecāki sevi pasaudzēs, paslinkos un ietaupīs enerģiju sirsnīgam kopā būšanas laikam.


Avots: Brightside.me

Saistītie raksti