Bērnam histērija veikalā. Izpatikt vai ignorēt?

Teju ikviens vecāks ir piedzīvojis situāciju, ka miermīlīga došanās uz veikalu kopā ar bērnu, lai nopirktu dienišķo pārtiku beidzas ar histēriski kliedzošu mazuli, kas vārtās pa grīdu un nav nomierināms. Jo mamma vai tētis nenopirka to, kas tik ļoti ir iekārojies... 

Ejot uz veikalu kopā ar bērnu, parūpējieties, lai viņš ir izgulējies un nav badā.

FOTO: Shutterstock.com

Ejot uz veikalu kopā ar bērnu, parūpējieties, lai viņš ir izgulējies un nav badā.

Apkārt esošie mizanscēnas vērotāji – pārējie veikala apmeklētāji, gatavi gan iesaistīties situācijas labošanā, nopērkot mazajam bļaurim iekāroto saldumu, gan arī dod vērtīgus padomus vecākiem – uzšaut pa dibenu vai vienkārši pareizāk audzināt bērnu. Kurš no risinājumiem ir labākais un vai vispār ir iespējams izaugt, nepiedzīvojot nevienu bērna histēriju publiskā vietā?


Visbiežāk publiskās histērijas piedzīvo 1,5 – 3 gadus veci mazuļi, jo šajā vecumā smadzeņu nobriešana vēl notiek ļoti aktīvi un lēcienveidā, emocionālās svārstības ir pavisam normāla uzvedības izpausme. Tas nozīmē, ka arī vecākiem jābūt pietiekami gudriem un jāprot pareizi reaģēt uz mazā skandalētāja uzvedību.
 

  • Neraugoties uz paredzamajām neērtībām, iemācieties pateikt kategorisku “Nē!”, ja esat stingri nolēmuši, ka iekārotā rotaļlieta vai saldums bērnam nav jāpērk.  Mazulim ir jāsāk saprast, ka ne viss dzīvē notiek pēc pirmās pavēles un ir lietas, kas vienkārši nav iegūstamas arī ar skaļu kliegšanu un krišanu gan zemi.
  • Iespējams, ka neciešamā uzvedība ir veids, kā pievērst sev uzmanību. Publiskā vieta ir vislabākā, jo vecāki mēģinās situāciju nolīdzināt. Tātad histērija veikalā nav tikai bērna un vecāku problēma, bet arī spēja pilnībā norobežoties no skatītāju reakcijas.
  • Histēriju var izraisīt arī nogurums, bada sajūta vai slikta pašsajūta.
  • Varbūt mazulis ir redzējis, ka skaļi skandalē kāds vienaudzis un vienkārši atkārto redzēto.

 

Kā rīkoties vecākiem?

Histērija ir publiska izrāde. Ja nav skatītajā, nav arī jēgas “ izpildīties”, tāpēc izdzirdot brīdinošos vārdus “ Bet tu solīji! Es gribu! Nopērc!”, vislabāk ir raitā solī doties no veikala ārā vai arī prasmīgi mēģināt novērst uzmanība no iekārotās lietas uz ko mazāk “ bīstamu”.
 

Ja histērija jau ir sākusies, konstruktīvai sarunai vairs nav jēgas. Nedzirdēs! 

 

Mēģiniet savaldīties pati un nenolaisties līdz mazuļa līmenim. Galvenais ir visu izturēt, stāvēt blakus un bērnam mierīgi teikt "Redzu, ka esi dusmīgs, redzu, ka gribi to mašīnīti, bet mēs viņu šoreiz nepirksim.". Ja vecāki iztur šo teātri, bērns saprot, ka histērijas un krišana gar zemi nestrādā, un to visu darīt ir bezjēdzīgi, saka psiholoģe Diāna Zande. 


Neklausieties un nereaģējiet uz apkārt esošo tantiņu un citu labvēļu padomiem un reakciju. Vienmēr atradīsies kāds gudrinieks, kas secinās, ka esat slikta mamma vai arī dos padomu mazuli iepļaukāt, lai pārmācītu.

Reklāma
Reklāma


Neatstājiet bērnu šādā stāvoklī vienu. Centieties saglabāt mieru un vēsu galvu, vienlaikus nepaļaujoties manipulatīvajām prasībām nopirkt iekāroto lietu. Vienreiz ejot pavadā un pakļaujoties šādām prasībām un uzvedībai, mazulis sapratīs, ka tas ir veids, kā panākt savu.


Ja mazulis ir iekrampējis rotaļlietā un atsakās to nolikt plauktā, paskaidrojiet, ka par šo mantiņu nemaksāsiet un to tāpat būs jāatstāj veikalā. Apsardze neļaus šo rotaļlietu iznest no veikala. 
 

Pirmās patstāvības izpausmes 

Arī 3 – 5 gadu vecumā bērniem mēdz gadīties publiskas histērijas, tomēr tas notiek jau daudz retāk un iemesls ir nevis kārotās mantiņas iegūšana, bet vēlme būt patstāvīgam – nest iepirkuma grozīju, iedot kasierei naudu utml.. Uzticiet atnest no plaukta piena paku vai kādu citu viegli paņemamu lietu.

Ļaujiet izvēlēties starp diviem produktiem, piemēram, jogurtu un kefīru, vienu, ko ēdīs bērniņš. Tas ļaus sajusties patstāvīgākam, tādam, kas pieņem lēmumus un izvēlas.

Bīstamākā zona veikalā ir kases, kur ar gudru ziņu zemu – bērna acu līmenī, ir izvietoti paši kārdinošākie našķi - košļenes, konfektes, mazās šokolādītes. Laba taktika ir novērst uzmanību, uzticot kādu sīku darbiņu, piemēram, produktu izlikšanu uz slīdlentes vai naudiņas skaitīšanu.

Ejot uz veikalu kopā ar bērnu, parūpējaties, lai viņš ir izgulējies un nav badā. Pretējā gadījumā tik daudz garšīgu kārdinājumu novedīs histērijā ne tikai mazus bērnus, bet pat pieaugušus cilvēkus.


Dodieties pie psihologa, ja:

  • Regulāras histērijas ir bērnam, kas ir vecāks par 4 gadiem
  • Histērijas laikā bērns savaino sevi vai citus, krīt bezsamaņā
  • Bērns kļūst agresīvs
  • Pēc histērijas mazulis sāk vemt vai arī kļūst apātisks
  • Ja dienā piedzīvotai histērijai naktī bērns murgo, ir izteikta baiļu sajūta.

Saistītie raksti