Bīstamās traumatisma stundas dažāda vecuma bērniem

Ir teiciens “Zinātu, kur nokritīšu, spilventiņu paklātu apakšā”. Šoreiz ir iespēja spilventiņu palikt apakšā savam bērnam, jo ārsti ir novērojuši vienu likumsakarību – katrai bērnu vecuma grupai ir savs bīstamākais diennakts laiks, kad vecākiem jābūt īpaši uzmanīgiem. Proti, jo agrāka rīta stunda, jo mazāki bērni gūst traumas. Jaunāko klašu skolēni cieš dienas pirmajā pusē, dodoties mājup no skolas, bet pusaudži pēcpusdienā un vakara stundās, ejot izklaidēties. 

 Nekad paši nedariet to, ko neļautu darīt savam mazulim

FOTO: Shutterstock.com

Nekad paši nedariet to, ko neļautu darīt savam mazulim

Rakstu sēriju "Bērna drošība" atbalsta "Bubchen" un "NUK"
 

Jo mazāk bērns, jo bīstamāka rīta stunda 
No 1 līdz 3 gadu vecumam vissmagākās traumas bērni gūst mājās applaucējoties un apdedzinoties.  Mazuļi, kas nesen iemācījušies staigāt, ķeras pie galdauta malām vai mēģina aizsniegt tējas krūzīti uz galda malas... Šajā vecumā mazulis iepazīst pasauli. Galvenās sajūtas viņš joprojām tver caur muti, tāpēc pievērsiet uzmanību, vai mājās pieejamās bērnam vietās neatrodas lietas, kuras mazulim nevajadzētu nogaršot. 
Indīgi istabas augi, omītes asinsspiediena zāles, sadzīves ķīmijas līdzekļi krāsainās pudelēs, sīki priekšmeti vai vecumam neatbilstošas rotaļlietas. Tas viss var apdraudēt bērna veselību un dzīvību.
 

Un protams, mammas kūpošā kafijas krūzīte uz galda malas vai uz plīts atstāts vāroša piena trauciņš ir viens no klasiskajiem apdegumu iemesliem. Šodien mazulis vēl trauku nespēja aizsniegt, bet jau rīt šo prasmi ir apguvis un visu bīstamo saturu uzgāzis sev virsū. 
 

Bērnu ķirurgs Aigars Pētersons novērojis, ka mazāk ir traumu, kas radušās, izmantojot staigulīšus. Iespējams, ka tas ir saistīts ar šīs palīgierīces popularitātes norietu. Savukārt kritienu traumas, kas radušās tāpēc, ka vecāki atstājuši nepieskatītus mazuļus barošanas krēsliņos un uz pārtinamajiem galdiem, ir joprojām daudz un mazāk to nepaliek. 
 

Pirmsskolniekiem ­ aktīvās atpūtas traumas 
Vecumā līdz pieciem gadiem negadījumi ar bērniem notiek, atdarinot vecāku rīcību. Nekad paši nedariet to, ko neļautu darīt savam mazulim! 

Pirmsskolas vecumā traumas lielākoties saistītas ar ceļu drošību un aktīvo atpūtu. Bērni spēlē bumu, bet tā izripo uz ceļa un bērns, tai skrienot pakaļ, pakļūst zem automašīnas. 


Skolniekiem ­ dzīvnieku kodumi 
Skolas vecuma bērniem bieži nākas saskarties ar dzīvnieku kodumiem un traumām fizisko aktivitāšu laikā. Šajā vecuma grupā ļoti iemīļots pārvietošanās veids ir velosipēds, skrituļslidas un skeitbords. Ātrums aizrauj. Ārsti stāsta, ka ir vecāki, kas rūpējoties par bērnu fiziskajām aktivitātēm, sagādā velosipēdu vai skrituļslidas. 

6 - 7 gadu vecumā bērns nespēj novērtēt tuvojošā transporta līdzekļa attālumu un kustības ātrumu. Mazā auguma un nepietiekamās pieredzes dēļ skrejošs vai uz divriteņa braucošs bērns nespēj pilnībā pārredzēt kustību uz ielas.

Pusaudžiem nestandarta traumas 
Pusaudži ir īpaša kategorija. Tas ir ļoti sarežģīts vecums, kad paralēli pubertātes anatomiskajām izmaiņām notiek arī pārmaiņas emocionālajā sfērā un šajā dzīves periodā bieži vien nākas saskarties ar dažādām nestandarta situācijām. Piemēram, sešpadsmitgadīgs jaunietis bez atļaujas paņēma tēva mašīnas atslēgas un kopā ar vienaudžiem devās izbraukumā. Sekas šādā situācijā ir neprognozējamas, jo jaunietim nav ne braukšanas iemaņu, ne dzīves pieredzes, lai adekvāti reaģētu riskantā situācijā. 

 

Reklāma
Reklāma

REKLĀMA



Bübchen - kvalitāte, kurai var uzticēties
Produkti ideāli piemēroti maigās zīdaiņu ādas aprūpei. Visi produkti ir dermtoloģiski pārbaudīti.  Der arī ādai ar alerģiskām reakcijām. Vecmātes, pediatri un dermatologi iesaka Bübchen.  Daudzi Bübchen produkti pārbaudīti klīniskos pētījumos un ieteikti kā ādas pamataprūpes produkti bērniem ar alerģiskas izcelsmes ādas slimībām. Pateicoties pastāvīgam zinātniski pētnieciskajam darbam, Bübchen pilnveido un uzlabo produktu receptes, izvēloties sastāvdaļas, kas atbilst EKO-TESTA prasībām. Ražots Vācijā! Izcila kvalitāte!

 

NUK ortodontiskie knupīši
1956.gadā divi zobārstniecības eksperti V. Balters un A. Millers ielika pamatus NUK dibināšanai, radot pirmo ortodontiskās formas mānekli. Viņi atklāja, ka sievietes krūtsgals zīdīšanas laikā maina formu, nodrošinot optimālu  savstarpēju mijiedarbību starp žokli, aukslējām, mēli un lūpām. Citiem vārdiem sakot, no dzimšanas un turpmāk zīdīšana veicina veselīga mutes dobuma attīstību, kas savukārt nākotnē ir būtiski bērna runas veidošanā.

Pamatojoties uz šiem atklājumiem, tika izstrādāta NUK Ortodontiskā forma, kas ir asimetriska. Proti, tāda, kā māmiņas krūtsgala forma zīdīšanas laikā asimetriska. NUK saīsinājums vācu valodā no “natürlich und kiefergerecht” (dabisks un ortodontisks).

NUK knupīšu īpašā ortodontiskā forma veicina mazuļa mutes dobuma veselīgu un vēlāk arī pareizas runas attīstību, kā arī mazina kolikas, ko izraisa nevēlama gaisa norīšana. Visiem NUK produktiem ir funkcionāls dizains, kas ir ideāli piemēroti, lai lietotu dažādos bērna attīstības posmos no dzimšanas līdz pat pirmsskolas vecumam.