Kā vientuļajai mammai audzināt dēlu, lai izaugtu par labu vīrieti

tēva piemērs maza puikas audzināšanā ir ārkārtīgi svarīgs, tāpēc vecākiem, kuriem audzināmi dēli, tiešām jāpacenšas izdarīt viss, lai sadzīves rutīnas un ikdienas stresa apstākļos nepazaudētu ģimenes saites. Tomēr, dzīve ir dzīve un ne visiem pāriem tas izdodas. Nekas! Galvenais ir pielietot pareizās audzināšanas metodes un no maza puišeļa izaugs stiprs, atbildīgs un iejūtīgs vīrietis.

Mīlestība puikam jāizrāda pareizi, neiemācot viņam apziņu, ka viņš ir pasaules centrs.

FOTO: Shutterstock.com

Mīlestība puikam jāizrāda pareizi, neiemācot viņam apziņu, ka viņš ir pasaules centrs.

Pats galvenais princips – audzini dēlu tikpat mīļi un maigi kā meitu. Novecojušais stereotips, ka puikas neraud un pret puiku niķiem der kārtīgs pēriens, nākotnē radīs vīrieti, kas nesapratīs ne sevi, ne savas sievas emocijas. Emocionāli auksti vecāki iemāca vienaldzību un pat zināmu nežēlību pret pasauli.
 

Bet mīlestība puikam jāizrāda pareizi, neiemācot viņam apziņu, ka viņš ir pasaules centrs.  Paaugstināts risks dievināt dēlus ir vientuļajām mātēm, kas dažreiz aiz vainas apziņas un bez vīrišķā piemēra mīļotajam dēlam piedod visu, ļauj darīt jebko un izpestī no nepatikšanām sākumā skolas gaitās, bet vēlāk arī pieaugušā dzīvē. Pārlieka pielūgsme ir tikpat kaitīga kā vēsums un distancētība.  Māciet dēliem laipnību, labsirdību, līdzjūtību, atbildību un empātiju pret apkārtējiem.  


Ja sieviete audzina dēlu viena, lielākā kļūda, ko pieļauj vientuļās mammas, ir liegums tikties ar tēvu. Aizvainojums, dusmas un vilšanās, kas sievietei, iespējams, radušās pēc šķiršanās ar vīru, jānoliek tālākajā emociju plauktiņā vai jārisina psihologa kabinetā.  Audzinot dēlu, veicini viņa attiecību veidošanos ar tēvu. Ja tādas iespējas nav, rādi citu vīriešu piemēru. Tas var būt vectētiņš, brālis, kaimiņonkulis. Labs veids, kā kompensēt vīrišķās enerģijas trūkumu ģimenē mazam puikam, ir iesaistīt viņu sporta nodarbībās, kur treneris ir vīrietis ar spēju kļūt par pozitīvu autoritātei.  
 

Un nekad, NEKAD! nerunā par par puikas bioloģisko tēvu slikti bērna klātbūtnē. Lai kāds neģēlis būtu puikas tēvs dzīvē, šos secinājumus ļauj izdarīt pašam dēlam.

Tēva uzdevums ir dēlam rādīt pasauli un iemācīt nebaidīties, bet ja tēvs nav blakus, to var paveikt arī gudra mamma.

 

Lai puika izaug ar pozitīvu pašvērtējumu un ticību sev, uzslavē viņu regulāri. Izsaki atzinību par viņa mēģinājumiem  uzsākt ko jaunu, iemācīties kaut ko, izrādīt iniciatīvu. Tēva uzdevums ir dēlam rādīt pasauli un iemācīt nebaidīties, bet ja tēvs nav blakus, to var paveikt arī gudra mamma. Nenosodi, ja puika dažreiz ir agresīvāks nekā mammai gribētos. Ikvienā – lielā un mazā vīrietī, ir zināma deva agresivitātes. Tai ir jābūt!
 

Reklāma
Reklāma

Ja dēls jau sasniedzis tīņa vecumu, iesaisti viņu ikdienas lēmumu pieņemšanas procesā, kas ir saistīti ar mājas un saimniecības jautājumiem. Uzklausi viņa ieteikumus un nekritizē, ja jūsu domas nesakrīt.


Audzinot dēlu, vienmēr izturiet pret viņu kā pret vīrieti. Cieni un novērtē viņa viedokli, respektē viņa robežas, bet nepadari viņu par savas dzīves vienīgo un galveno vīrieti. Nokārto savu privāto dzīvi, atrodi cienīgu partneri.  Jo lielāks aug dēls, jo vairāk viņam nepieciešama komunikācija ar pieaugušiem vīriešiem.

Audzinot dēlu, mamma var iemācīt pareizo attieksmi pret meitenēm un sievietēm – iemāci dāvināt ziedus, pasniegt mēteli un atvērt durvis.

 

Raksta tapšanā konsultēja Junga analītiskā psihoterapeite; klīniskā psiholoģe Ginta Teivāne