Kā mazuļa mierināšanai pareizāk izmantot šūpuļkrēsliņu

Ir mazuļi, kas ir mierīgāki, bet ir tādi, kuru iemidzināšanai vecāki spiesti pielietot visneiedojamākās metodes, lai bērniņš patiešām aizmigtu. Pastāv daudz mītu par šūpuļkrēsliņu izmantošanu zīdaiņa nomierināšanai, tādēļ mēģināsim tikt skaidrībā, cik labs vai slikts ir šis izgudrojums.

Tev, visticamāk, patīk gulēt nekustīgā gultā, bet mazulim tas šķiet dīvaini un pretdabiski. 10-20% zīdaiņu ir tik izteikti kustību mīļotāji, ka miera stāvoklis tiem ir pilnīgi neizturams. Foto iesūtīja portāla lasītāja Dita Zariņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tev, visticamāk, patīk gulēt nekustīgā gultā, bet mazulim tas šķiet dīvaini un pretdabiski. 10-20% zīdaiņu ir tik izteikti kustību mīļotāji, ka miera stāvoklis tiem ir pilnīgi neizturams. Foto iesūtīja portāla lasītāja Dita Zariņa.

 

Šūpošana - aijā, žū-žū

"Sieviete raudādama piezvanīja savai mātei un atzinās: "Es jūtos gluži kā cietumā!".

Pirms sešām nedēļām viņai piedzima dēls, un viņai klājās ļoti grūti. Dēls gulēja tikai tad, kad jaunā māmiņa ar viņu uz rokām sēdēja uz lielas piepūšamas vingrošanas bumbas, nemitīgi šūpodamās augšā un lejā. Katru reizi, kad sieviete apstājās, dēls atkal sāka grozīties un raudāt.

Jaunā sieviete jutās sagrauta. Viņa bija nopirkusi kaudzi grāmatu, kuras bija iecerējusi izlasīt, kamēr mazulis gulēs, taču nebija laika pat atvērt kaut vienu no tām".

Katru vakaru zombijiem līdzīgu vecāku bari kāpj mašīnās un braukā pa pilsētu, tīši iebraukdami vai katrā bedrē, - cerībā iemidzināt savu mazuli. Kustība ir vienīgā, kas dara šos bērnus mierīgus.

Tev, visticamāk, patīk gulēt nekustīgā gultā, bet mazulim tas šķiet dīvaini un pretdabiski. 10-20% zīdaiņu ir tik izteikti kustību mīļotāji, ka miera stāvoklis tiem ir pilnīgi neizturams.

Bērnu šūpuļkrēsliņš sniedz vecākiem nelielu brīvību, bet mazuļiem nomierinošu kustību, kas nepieciešama miega laikā. Galvenais ir izmantot to pareizi.

Šādi bērni ir īsti nemiera gari. Parasti pirmo mēnesi vai nedaudz ilgāk viņi neiebilst pret tīšanu autiņos un dunošajām skaņām, bet tad sāk kļūt arvien nemierīgāki un mostas ik pēc divām vai trim stundām, ja vien viņus enerģiski neucina vai nedejo ar viņiem pa istabu. Aktīvas kustības ar mazuli uz rokām ir galvenā atslēga šādu bērnu nomierināšanās refleksa ieslēgšanai.

Ja tavs bērns ir "nemiera gars", tad tu to uzreiz arī pamanīsi. Sešas nedēļas vecam mazulim patīk, ka tu palecies, sēžot uz gultas malas, vai lēkā pa istabu, kad viņš kļūst niķīgs. Šūpuļkrēsliņu, slingu un vingrošanas bumbas izmantošana ir būtiski palīgi šādu "ūdenzāļu" apklusināšanai. 

Bērnu šūpuļkrēsliņš sniedz vecākiem nelielu brīvību, bet mazuļiem nomierinošu kustību, kas nepieciešama miega laikā. Galvenais ir izmantot to pareizi.

Šūpuļkrēsliņš un bērna mierināšana ar kustībām

Ja mazulis ir kustību mīļotājs, diendusai un naktsmieram vislabāk izmantot kustības.

Gulēšana šūpuļkrēsliņā ir drošāka nekā automašīnas krēsliņā, jo šūpuļkrēsliņa sēdeklis ir atgāžams. Tajā mazulis nesēdēs pārāk taisni, un viņa galva nevarēs noslīdēt uz leju un apgrūtināt elpošanu. Ir bijuši traģiski gadījumi, kad bērni gājuši bojā, nolikti gulēt bērnu krēsliņā vai atstāti automašīnas sēdeklī. Bet nav reģistrēts neviens gadījums, kad mazulis būtu nosmacis, guļot atgāztā šūpuļkrēsliņā.

Reklāma
Reklāma

Šūpuļkrēsliņš ir daudz drošāks par automašīnas krēsliņu, jo tā ritmiskās kustības stimulē bērna elpošanu.

Tomēr, liekot mazuli gulēt šūpuļkrēsliņā, noteikti ir jāgādā par viņa drošību. Lūk, daži padomi, kas jādara un kas nav jādara, lai bērns būtu laimīgs un drošībā.

1.Izmanto šūpuļkrēsliņu, kas ir līdz galam atgāžams. Zīdainis nav tik stiprs, lai pats iztaisnotos, un tā kakls var saliekties, apgrūtinot elpošanu. Sēdeklim ir jābūt gandrīz horizontālam (nepietiek to noliekt 45 grādu leņķī).

2. Pirms šūpuļkrēsliņa izmantošanas saņem ārsta piekrišanu. Īpaši svarīgi tas ir mazuļiem ar nestabilu kaklu (tiem, kas jaunāki par vienu mēnesi, priekšlaicīgi dzimušiem vai ar neiroloģiskām problēmām, kas izraisa lupatu lellei līdzīgu vājumu, ko ārsti sauc par hipotoniju).

3. Pārliecinies, ka bērns ir pareizi ietīts un kārtīgi piesprādzēts (arī starp kājām).

4.Izmanto ātrāko šūpošanas režīmu. Tev tas varētu šķist pārāk straujš, taču lēna šūpošana būs pārāk vāja kustību mīlošā mazuļa nomierināšanās refleksu ieslēgšanai. Kad nemierīgo, ietīto mazuli esi ievietojis krēsliņā, 10 - 20 sekundes šūpo to nelielām, ātrām kustībām, lai ieslēgtu nomierināšanās refleksu un apturētu bērna kliedzienus.

5.Aizsargā mazuli no nevēlamiem blakusefektiem. lecoši suņi un trokšņaini mazi bērni šūpuļkrēsliņu var apgāzt, tāpēc nekad neatstāj mazuli nepieskatītu. Ja tev ir suns, ļauj viņam apskatīt un apostīt šūpuļkrēsliņu, kad tajā ir ielikta lelle. Dzīvnieka ziņkārība ātri pāries, un suns vairs netuvosies šūpuļkrēsliņam.

Dažu ar šūpošanu saistītu mītu kliedēšana

Tāpat kā ar tīšanu autiņos un kušināšanu, arī ar šūpošanu ir saistīti dažādi mīti, kas var kļūt par šķērsli mazuļa miegam.

Vai šūpuļkrēsliņš kaitē mazuļa gurniem un mugurai?

Mātes vēderā mazulis ir saritinājies kamoliņā. Zīdaiņi ir tikpat lokani kā cilvēki, kas gadiem nodarbojas ar jogu. Tāpēc nav jāuztraucas par gurniem vai muguru, liekot mazo šūpuļkrēsliņā.

Vai, liekot šūpuļkrēsliņā, vecāki mazuļus atstāj novārtā?

Zīdaini vajadzētu turēt rokās pēc iespējas vairāk. Labi, ja apkārt ir palīdzēt griboši radinieki, bet, visticamāk, tā nav. Tādos gadījumos šūpuļkrēsliņš ir īpaši noderīgs, jo īpaši dvīņu vecākiem.

Domāt, ka esiet labi vecāki tikai tāpēc, ka nekad neesam izmantojuši šūpuļkrēsliņu, ir tas pats, kas uzskatīt: esmu labāks pavārs, jo nekad neizmantoju elektrisko konservu griežamo.

 

Avots: Dr.Hārvijs Karps "Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam" (izd.White Book).